Őszi szünet: a kormány tovább hajlítja a valóságot

Miután tagadták, hogy ez lenne várható, kitaláljuk-e mi következett? Hát persze, hogy szemrebbenés nélkül eltörölték az őszi szünetet, és levegővétel nélkül folytatják a… kommunikációt. Ez viszont az intézményekben dolgozó munkavállalókat is épp úgy hátrányosan érinti, mint a szülőket.

Maruzsa Zoltán közoktatási belügyi államtitkár augusztus 30-án, a sztrájktárgyaláson jelentette ki, hogy nem várható a szünetnapok átpakolása, az őszi szünet eltörlése. Hát most mégis bekövetkezett a nem várható.

Mivel a kormány igen erőset ment a nyár végén a témában, idézzük fel, ráadásul egy igazán hiteles forrás, a Híradó (hirado.hu) tudósításával, mi hangzott el az államtitkártól azokban a meleg, nyárvégi napokban:

„A kormány megoldást fog találni az energiaellátás nehézségeire, nem kérdés, hogy az iskolát fűtenünk kell, az oktatást pedig hagyományos munkarendben kell megszervezni, ez a gyermekeink érdeke, de alapvető gazdasági érdekünk is” – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán.

[frame]

SZTRÁJKOLJ!
Itt van, miért – itt pedig hogyan!
FOLYTASSUK!

[/frame]

Miért vall teljes inkompetenciára, ami most történik?

Ahogy az lenni szokott a hazai, kiszámítható jogszabályi környezetben, azonnal lesújtott a jogszabályi furkósbot: Gulyás Gergely szeptember 29-én bejelentette, majd éjszakára ki is jött – bármiféle egyeztetés nélkül – a rendeletmódosítás: nincs többé őszi szünet, annak kiadása minden intézményben tilos, ugyanakkor a téli szünet előtti utolsó tanítási nap december 21-ére, a téli szünet utáni első tanítási nap pedig január 9-ére módosul. Sőt, senki sem érti, miért, de a tanév egy nappal, június 16-áig, meg is hosszabbodik.

Kérdésre válaszolva Gulyás úgy nyilatkozott, hogy erre az időszakra lehet esetleg csoportosítani napokat a tanítás nélküli munkanapokból – és akkor lesz is saját, intézményi őszi szünet. Persze, azt elfelejti, hogy teljesen érthetetlen módon éppen most csökkentették – természetesen egyeztetés és magyarázat nélkül – ezek számát az általános iskolában (tavaly az általános iskolák és alapfokú művészeti iskolák hat tanítás nélküli munkanappal rendelkeztek, idén csak néggyel).

Ugyanakkor sajnos sem a miniszternek, sem a jogszabály alkotóinak nem tűnt fel, hogy mivel amúgy is növelték a tanítási napok számát – idén a tavalyi 181 helyett 183 tanítási nap van a rendeletben –, és mivel most még egy nappal, immár 184 napra bővültek a tanítási napok, hát bőven lehetett volna az őszi szünet megtartásával is hosszabbítani a téli szünetet.

Szülők: mit lehet tenni, ha pont most kellett volna menni a nagymamához?

Ha az intézmény nem tudja megoldani saját hatáskörben, hogy az őszi szünet napjaira átcsoportosítja a tanítás nélküli munkanapokat, akkor a diáknak, gyereknek meg kell jelennie az intézményben. Ebben az esetben a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (2) bekezdés c) pontja szerint kell eljárni:

„Ha a gyermek az óvodai foglalkozásról, a tanuló a tanítási óráról és egyéb foglalkozásról, valamint a kollégiumi foglalkozásról távol marad, mulasztását igazolnia kell. A mulasztást igazoltnak kell tekinteni, ha c) a gyermek, a tanuló hatósági intézkedés vagy egyéb alapos indok miatt nem tudott kötelezettségének eleget tenni.”

Tehát alapos indokra hivatkozva a szülő kérheti az igazgatótól a távollét igazolását, ha befizetett, előre eltervezett családi programjuk van.

Jó kérdés persze, hogy a „családbarát” kormány vajon hogyan segíti a szülőket ezzel a rendelkezéssel? Felfogják-e a döntéshozók, milyen többletterheket rónak a szülőkre? A kisgyermekekre ugyanis felügyelni kell a meghosszabbodott téli szünetben, otthon fűteni, és az étkezésről is gondoskodni kell. Kérdés: hány háztartás bírja el ezeket a többletterheket? Ahogy a COVID alatt, úgy most sem várható, hogy a kormány a háztartások segítségére sietne: a nehézségeket így is áthárítja az állampolgárokra.

Munkavállalók: mi lesz az őszi szünetre kiadott szabadságokkal?

Sok intézményben – amúgy jogilag igencsak aggályos módon – szabadságot írtak ki a szünetek, így az őszi szünet tanítás nélküli munkanapjaira. Nyilvánvalóan senkinek sem jutott az eszébe az, hogy hány tízezer munkavállalónak lehet ezekre a napokra kiadva a szabadsága. Ezek kiadása akkor hogy is lesz?

A munkáltatónak mindenképpen ki kell adni az éves szabadságot. A következő évre csak akkor vihető át szabadságnap, ha a szabadság „igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az öt munkanapot.” [Mt. 123. § (4) bek.]

Egyébiránt, ha egy-egy intézményben az ott dolgozók mégis ragaszkodnának az őszi szünethez, igazából a munkavállalók is megoldhatják a problémát rövid úton! Tudniillik az munka törvénykönyve 122. § (2) bekezdése szerint – ha a munkavállaló 15 nappal előtte bejelenti – hét munkanap szabadságot az általa megjelölt munkanapokon kell kiadni.

Azaz ha mindenki pont az őszi szünet munkanapjaira jelenti be, hogy ki szeretné venni a szabadságait, akkor bizony szünet lesz az intézményben.

Fotó: Paul Hocksenar, Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

[frame]

Csak akkor lehetünk erősek, ha összefogunk. Ha elegen vagyunk, senki sem állíthat meg bennünket! Nélküled nem megy: csak a te tagdíjaidból vagyunk képesek érdekedben elvégezni a munkát!

Miért különösen fontos, hogy most belépj a PDSZ-be?

Mert a sztrájk, az akciók szervezése, a cikkek, anyagok, a jogsegély rengeteg erőforrásunkat felemészti: a beadványainkat elő kell állítanunk, benneteket meg kell védenünk, híreinket meg kell írnunk, meg kell szerkesztenünk, el kell juttatnunk hozzátok. És a PDSZ CSAK a tagság befizetéseiből gazdálkodik! CSAK ti tudjátok bebiztosítani, hogy folytathassuk a harcunkat! NÉLKÜLETEK NEM MEGY! EZÉRT KÉRÜNK, HOGY MÉG MA CSATLAKOZZ, ÉS SZERVEZD MEG A CSOPORTODAT, HA NINCS ILYEN A MUNKAHELYEDEN! CSAK EGYÜTT GYŐZHETÜNK!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

Támogasd a PDSZ-t!

Segítheted a munkánkat pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »