Ne maradj csendben! – tiltakozzunk, sztrájkoljunk mindannyian az Oktatás Világnapján!

Válaszolnunk kell minden túlkapásra, megfélemlítésre, cinikus megjegyzésre, évekig tartó kizsigerelésre, értelmetlen látszatintézkedésre. Most különösen, hogy elbocsátásokkal próbálnak példát statuálni! Íme a tiltakozási akciók országosan – plusz a felkészülés a 14-i sztrájkra! És dudálj délben a közoktatásért a BKV-s dolgozókkal!

Nem hagyhatjuk, hogy megfélemlítsenek! Nem hagyhatjuk, hogy azt gondolják, eredményes lehet, ha erővel járnak el! Folytassuk az akcióinkat! Vegyünk még többen részt a 14-i egész napos munkabeszüntetésben, amit a Kölcseys pedagógusok aránytalan büntetésére, a gyáva menesztésre válaszul hirdettünk meg!

Az alábbiakban igyekszünk összeszedni a következő napok programjait (cikkünk folyamatosan frissül, új programokkal az NDI Facebook-oldalán keressenek bennünket!)

OKTÓBER 4.-5.: Ombudsman, tegye a dolgát!

Ezen a napon a PDSZ és a PSZ az állampolgári jogok ombudsmanjának ad be egy petíciót: járjon el végre a gyermekek tanuláshoz való jogának megvédése érdekében! A petíciók átadása a helyi és a budapesti irodák előtt két napon történik meg:

14:45 Székesfehérvár Rákóczi u. 1. Az esemény linkje: https://fb.me/e/3UiVFxuxR

15:00 Szeged Gogol u. 3.
A szegedi esemény részletei: Október 4-én 15 órakor a Gogol utca 3. alatt kerül átadásra az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának Szegedi Területi Irodájában a PSZ és PDSZ közös petíciója.

Tarnay Attila, a PSZ csongrád megyei elnök tüntetést jelentett be az Szegedi Tudományegyetem Jogi Kara elé, itt fogunk találkozni a sajtó munkatársaival.

Beszélnek:

Guba János és Mészáros Imre, a PDSZ Országos Választmányának tagjai és Tarnay Attila, a PSZ csongrád megyei elnöke.

Akinek a szabadideje engedi, jöjjön, csatlakozzon! A szegedi esemény linkje: https://fb.me/e/2pXXoC0yC

14:45 Debrecen  Vágóhíd u. 2.  Az esemény FB-linkje: https://fb.me/e/2xTfVQWh7

A petícióátadás folytatódik október 5-én:

15:30 Miskolc, Görgey u. 5. Itt lehet jelezni, hogy csatlakozni kívánunk a miskolci eseményhez: https://fb.me/e/2fbVpL3ki

15:00 Pécs, Koller u. 7. Ez a pécsi esemény Facebook-linkje: https://fb.me/e/5fvrspcSK

18:30 Pécs, Szent István tér: Együtt az oktatásért! (Virrasztás 2.0)
A múlt heti elhalasztott demonstrációnk második verziója, pártpolitikamentes szolidarításnyílvánítás a Miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgató-helyettesével, a gödöllői Török Ignác Gimnázium áthelyezett diákjaival, tanárainkkal.
A rendezvényen több pécsi iskola diákjai beszédet fognak tartani. Piknikszerű eseményre készüljetek!
Mindenkit várunk sok szeretettel! Az esemény linkje: https://fb.me/e/290udFvlC

[frame]

Megfélemlítésre munkabeszüntetést! Október 14-én álljunk le még többen a munkával!

Nem hagyhatjuk magunkat megfélemlíteni! Álljunk le még többen a munkával október 14-én, a sztrájkhelyzet kihirdetésének első évfordulóján!

Mindent megtesz a kormány azért, hogy elriasszon bennünket az egyetlen érezhető, számon tartható érdekérvényesítési eszköztől: a sztrájktól! Ne hagyjuk magunkat!

Ehhez a legfontosabb teendő, hogy

október 7-én péntekig 16 óráig jelezzük az intézményvezetőnél, hogy sztrájkolni akarunk. (Levélben, emailben – egyetlen feladat, hogy legyen nyoma. Kb. 10 perc.)

Ezt követően ugyanaz a feladatunk, mint az ütemezett sztrájk szervezésénél (a munkabeszüntetések szervezéséről itt írtunk röviden, ezeket a lépéseket érdemes követni). A feladatok sztrájk szervezése esetén röviden:

  • Október 9-ig adjuk le a sztrájkban résztvenni szándékozók névsorát ezen a nyomtatványon az intézményvezetőnek. (Figyelem, ettől még bárki, bármikor csatlakozhat a sztrájkhoz – ez csak egy előzetes névsor!) Levélben, összeállítása 10 perc. Erről tájékoztasd a PDSZ-t is az erre szolgáló online űrlapon. (2 perc)
  • Az intézményvezetőnek kötelessége tájékoztatni a szülőket legkésőbb két nappal az esemény előtt – de mi is tájékoztathatjuk őket, emailben, levélben, szóban.
  • Az intézményvezető a sztrájk előtti napon 16 óráig tájékoztatja a sztrájkolókat a sztrájk alatti munkaidő-beosztásról. Akit munkavégzésre kötelez, és aki dolgozik, az illetményre jogosult (nincs olyan, hogy sztrájk alatt dolgozol, de nem kapsz fizetést!)
  • Minden sztrájknap végén kitöltjük a sztrájkolókról szóló jelentést, amibe minden sztrájkoló beleírja a nap során, ha kilépett a sztrájkból (pl. munkavégzésre kötelezték), ill. amikor visszalépett bele. Egyszerűbb, mint aminek hangzik, ezen a nyomtatványon kell vezetni az ilyesmit.
  • A PDSZ felé a fentiekből csak a sztrájkolók számát jelentsük le, ezen az online űrlapon.
  • NAGYON FONTOS: legalább egy órányi munkavégzés legyen lekönyvelve mindenkinek aznapra annak érdekében, hogy a biztosítási jogviszonyotok ne szakadjon meg!

Érjük el, hogy a szülők támogassanak bennünket és lehetőség szerint ne hozzák be az intézménybe a diákokat, gyerekeket! Ha az iskolákban nincs tanóra, a felügyeletet igazolni sem kell!

Bővebben a sztrájk szervezéséről az erre a linkre kattintva elérhető dokumentumban lehet olvasni!

Hogy miért van mégis értelme sztrájkolni, annak ellenére is, hogy a kormány minden eszközzel megpróbálja megakadályozni a sztrájkok szervezését, lebonyolítását, itt írtunk részletesen.

[/frame]

OKTÓBER 5.: Az oktatás világnapja – SZTRÁJK! HÍDFOGLALÁS! TÜNTETÉSEK ÉS KONCERTEK! 

Reggel megkezdődik az egész napos sztrájk, amelyhez több mint 200 intézményből csatlakoztak a kollégák országszerte! Több helyen a sztrájk mellett polgári engedetlenséget is hirdettek a kollégák.

Országszerte, egész nap szolidaritási akciókon vehetnek részt a támogatók, a közoktatásban dolgozók.

7.45 – 9:00 Élőlánc Budapesten a Keleti pályaudvar és a Döbrentei tér között. Ide várják a szülőket és támogatókat is!

  • Részt vevő iskolák:
    • Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium
    • Radnóti Miklós Gyakorlóiskola
    • Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
    • Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium
    • Vörösmarty Mihály Általános Iskola
    • Eötvös József Gimnázium

Egy kitűnő összefoglaló rajz élőlánc alakulásáról az előzetes tervek szerint – a Tanárblog jóvoltából:

Az élőlánc Facebook-linkje: https://fb.me/e/3KCeyeqcX

FRISSÍTÉS: tovább nőtt az élőlánc! Íme az újabb csatlakozó intézmények:

7:00 Szeged: A Deák Ferenc Gimnázium (és – írják a szervezők – reményeink szerint a mellettük lévő intézmények) élőlánccal demonstrálnak.

7:00-7:30 1148 Budapest, Kaffka Margit köz 2, élőlánc a Kaffka Margit Általános Iskola körül.

08:00-09:00 1102 Budapest, Kőrösi Csoma Sándor út 28-34.Ki fog holnap tanítani? – Demonstráció a Szent László giminél Esemény: https://fb.me/e/3FfIjZDlt

9:00 Budapest, Madách tér. A Vörösmarty Gimnázium tiltakozási akciója! Szintén ide várják az intézmény támogatóit.

12:00 Sajtótájékoztató a Bajza u. 49-51 előtt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) és a PDSZ részvételével

12:00 Fejezd ki dudaszóval a szolidaritásod! A BKV szakszervezete, az Egységes Közlekedési Szakszervezete hív minden állampolgárt erre a megmozdulásra – nem kell mást tenni, mint pontban 12:00 órakor megszólaltatni a dudát!

15:30 Budapest, 1033 Budapest, Fő tér 1.: Szerenád az óbudai Tankernek Az óbudai iskolák közös szervezésében 2022. október 5-én délután, az iskolák pedagógusai, diákok, szülők, szimpatizánsok, támogatók együtt keresik fel az Észak-Budapesti Tankerület óbudai központját (1033 Budapest, Fő tér 1.), ahol beszédekkel, felszólalásokkal tarkított szerenáddal „kedveskednek” a Tankerület igazgató asszonyának, Tamás Ilonának, valamint kollégáinak.

A szerenád célja nem más, mint felhívni a közvélemény és a Tankerület figyelmét az oktatás jelenlegi tragikus, elszomorító állapotára, mely egyaránt sújt gyereket és pedagógust, minden közoktatásban dolgozót.

A pénteki, Kölcsey Gimnáziumban lezajlott, aljas és cinikus módszerrel végrehajtott pedagógus elbocsátások elleni tiltakozásul még hangosabb lesz ez a szerenád!

16:00 Veszprém, Kossuth Iskola: Élőlánc a közoktatásért

Élőláncot indítunk Veszprémben a pedagógusok világnapján, október 5-én (szerdán) 16:00 órától. Mindenkit várunk, aki szeretne tenni a változásért! Gyere fekete ruhában és színes cipőben, és hozd a barátaidat, ismerőseidet!

A lánc a Kossuth Iskola elől indul, és a járdákon folytatódik.

A rendezvény pártpolitikától mentes, törvényes, a rendőrség engedélyével zajlik. Az esemény facebook-linkje: https://fb.me/e/1TcZHd9YO

17:00 Jászai Mari tér hídfoglalás a Grund csapatának szervezésében.

„Október 5-én a Pedagógusok Világnapján hídfoglalást szervezünk 17-19 óráig a Margit hídon a tanáraink megbecsüléséért és azért, hogy felhívjuk a figyelmet az oktatási rendszer katasztrofális állapotára.

Ennek a napnak a minket tanító pedagógusok ünnepléséről és megbecsüléséről kéne szólnia, de ezt a jelenlegi politikai intézkedések lehetetlenné teszik.

Tüntetni fogunk a tanárainkért, hogy valóban meg legyenek becsülve, hiszen ha nincs tanár, nincs oktatás és akkor jövő sincsen!
Ezek a megmozdulások mind közügyek és közös felelősségünk részt venni bennük mint diákok, tanárok, szülők, polgárok.

A demonstrációról a facebook eseménynél is tájékozódhatnak: https://fb.me/e/2N2jNShvF

17:00-17:30 – gyülekezés a Jászai Mari téren
17:30-17:35 – nyitó beszéd
17:35-18:00 – hídfoglalás (láncban felvonulás)
18:00-18:30 – éneklés, skandálás
18:30-18:45 – kréta osztás, hídra alkotás
18:45-18:50 – záró beszéd, tüntetés vége
18:50-19:00 – vonulás a Kossuth térre.

17:00 Sopron, Széchenyi tér: Soproni összefogás a pedagógusjogok világnapján
Mi, a városból és a környező településekről érkező pedagógusok szeretnénk egy demonstráció keretein belül felhívni a figyelmet arra, hogy a hazai oktatási rendszer hosszú ideje megoldatlan problémáktól szenved. Egyben így fejezzük ki szolidaritásunkat az elbocsátott vagy lefokozott kollégáink iránt, akik ki mertek állni a véleményükért.

Fontos: kérjük, hogy a résztvevők fekete ruhában jöjjenek!

A programon felszólalnak a soproni és környékbeli iskolák pedagógusai. Ha te is szeretnél oktatási intézményed nevében megszólalni, kérjük, mindenképpen jelezd itt az eseménynél, hogy számolhassunk veled!

Várjuk az óvodapedagógusokat, tanítókat, tanárokat, a többi pedagógus munkakörben dolgozó vagy őket segítő kollégát, a szülőket és a középiskolás diákokat is!
Rendezvényünk szigorúan pártpolitikamentes.

Programunk tervezett időtartama: 45 perc. Az esemény Facebook-linkje: https://fb.me/e/2VsrGZ0ff

18:00 Szeged, Széchenyi tér: a Klebelsberg szobornál a Szabad Város Egyesület Szeged és VVL – Veritas Virtus Libertas közös eseménye lesz „Szegediek a jövő oktatásáért!” címmel. Az esemény linkje: https://www.facebook.com/events/3253603258243714/

19:00 Tanítanék x noÁr – Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért 2.0
„Tanítani akarunk, de nem mindegy, hogyan!” – koncert és tüntetés az oktatás megmentéséért!

Álljunk ki együtt a gyerekek jövőjéért, az oktatásban dolgozók megbecsüléséért és a sztrájk jogáért!

Október 5-én, szerdán a Tanítanék Mozgalom és a noÁr Mozgalom közös koncertet és tüntetést szervez, ahol kiállunk az oktatásban dolgozók mellett. A programra kattintva a Tanítanék x noÁr – Szolidaritási koncert a Pedagógusainkért 2.0 Facebook eseményére jutsz, ahol jelezheted részvételi szándékod és bővebben tájékozódhatsz az eseményről:

…és van már támogató esemény az október 14-i sztrájknapra is!

13:00 Budapest, Deák Ferenc tér (Budapest Metro) Kiállás az oktatásért – rendhagyó aláírásgyűjtés!
Találkozzunk október 14-én, délután 1 órakor a Deák téri Református templom előtt egy rendhagyó aláírásgyűjtésen!

Találkozz támogatóinkkal, Lengyel Tamás színművésszel, Molnár Áron színésszel, a noÁr mozgalom alapítójával, Szél Dáviddal (Apapara blog), és Burai Verával, a Szülői Összefogás Közösség képviselőjével!

Írd alá, és oszd meg a petíciót: https://szabad.ahang.hu/…/minosegi-oktatast-gyermekeinknek

Üzenj aszfaltkrétával a sztrájkoló pedagógusoknak vagy a kormánynak, és gyere kockásban!

Álljunk ki a gyerekeinkért és a pedagógusokért! Legyen valódi gyökeres változás az oktatásban!

Az esemény FB-linkje: https://fb.me/e/2l0iIOm0z

[frame]

Csak akkor lehetünk erősek, ha összefogunk. Ha elegen vagyunk, senki sem állíthat meg bennünket! Nélküled nem megy: csak a te tagdíjaidból vagyunk képesek érdekedben elvégezni a munkát!

Miért különösen fontos, hogy most belépj a PDSZ-be?

Mert a sztrájk, az akciók szervezése, a cikkek, anyagok, a jogsegély rengeteg erőforrásunkat felemészti: a beadványainkat elő kell állítanunk, benneteket meg kell védenünk, híreinket meg kell írnunk, meg kell szerkesztenünk, el kell juttatnunk hozzátok. És a PDSZ CSAK a tagság befizetéseiből gazdálkodik! CSAK ti tudjátok bebiztosítani, hogy folytathassuk a harcunkat! NÉLKÜLETEK NEM MEGY! EZÉRT KÉRÜNK, HOGY MÉG MA CSATLAKOZZ, ÉS SZERVEZD MEG A CSOPORTODAT, HA NINCS ILYEN A MUNKAHELYEDEN! CSAK EGYÜTT GYŐZHETÜNK!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

Támogasd a PDSZ-t!

Segítheted a munkánkat pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »