Okt. 27.: a következő munkabeszüntetés! Legyünk még többen! Mutassuk meg, hogy nem félünk!

Október 27-ére újabb munkabeszüntetést hirdetünk! Összefoglaljuk, hogyan tudsz – vérmérsékleted szerint – részt venni ebben, megmutatjuk, mit értünk el eddig, hogyan juthatsz sztrájktámogatáshoz, ha kell – no és tájékoztatunk a legfontosabb teendőkről és dátumokról. Hajrá!

Egyre többen vagyunk! Megmutattuk a tankerületeknél is, hogy nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni! Legyünk még többen 27-én! Folytatjuk!

Ebben az összefoglaló anyagban a következőkkel fogunk foglalkozni – ha csak egy-egy kérdés érdekel, kattints arra, amire kíváncsi vagy:

Először is:

OKTÓBER 27-ÉRE MUNKABESZÜNTETÉST HÍRDET MINDKÉT SZAKSZERVEZET, A PDSZ ÉS MOST A PSZ IS! AZAZ MÉG TÖBBEN LESZÜNK! CSATLAKOZZATOK!

OKTÓBER 20-ÁN 16:00 ÓRÁIG ÍRÁSBAN JELEZZÉTEK A SZTRÁJKOT AZ INTÉZMÉNYVEZETŐNÉL!

Mik a legfontosabb teendők és dátumok az október 27-i sztrájkkal kapcsolatban?

Az alábbiakat minden típusú, formájú és hosszúságú munkabeszüntetésnél (akár sztrájk, akár polgári engedetlenség) végezzük el! Tegyük ezt azért, hogy megjelenjenek a munkabeszüntetéssel kapcsolatos részvételi adatok a szakszervezeteknél is: ne lehessen eltitkolni őket! Fontos, hogy meg tudjuk mutatni a sztrájksorozat végén, hányan vagyunk – azaz akkor is jelentsük a sztrájkot, és akkor is jelentsük le a résztvevőket, ha elsősorban polgári engedetlenséget szervezünk!

A legfontosabb feladatokat piros színnel emeltük ki.

Sztrájkbizottság megalakulása (ha már megalakult az intézményben, nem kell újra megcsinálni). Legalább öt munkanappal előtte. Ezen a nyomtatványon – az intézményvezetőnek kell leadni. Kb. 10 perc.

Bejelentés az intézményvezetőnek. 5 munkanappal a sztrájk előtt azaz október 20-áig. Levélben, emailben – egyetlen feladat, hogy legyen nyoma. Kb. 10 perc.

A sztrájkban résztvenni szándékozók névsora ezen a nyomtatványon. 3 nappal előtte az intézményvezetőnek leadni. (Ettől még bárki, bármikor csatlakozhat a sztrájkhoz!) Levélben, összeállítása 10 perc.

Tervezett résztvevőszámról a PDSZ tájékoztatása ezen az online űrlapon. 2 perc.

EZT A LÉPÉST NE FELEJTSÜK EL MEGTENNI! HA NEM TÁJÉKOZTATJUK A SZAKSZERVEZETET, AKKOR NEM TUDJUK SZÁMÍTÁSBA VENNI A SZTRÁJKOLÓKAT – KÖNNYEN LE LEHET TAGADNI, HOGY BÁRMI IS TÖRTÉNT AZ INTÉZMÉNYBEN!

A szülők tájékoztatása: az intézményvezető teszi meg. 2 nappal előtte.

Nekünk is jogunk van tájékoztatni a szülőket a sztrájkról. Ehhez írtunk egy formalevelet, amit át lehet írni, de akár magunk is írhatunk egyet. (2-20 perc)

Az intézményvezető a sztrájk előtti napon 16 óráig tájékoztatja a sztrájkolókat a sztrájk alatti munkaidő-beosztásról. Akit munkavégzésre kötelez, és aki dolgozik, az illetményre jogosult (nincs olyan, hogy sztrájk alatt dolgozol, de nem kapsz fizetést!)

Minden sztrájknap végén kitöltjük a sztrájkolókról szóló jelentést, amibe minden sztrájkoló beleírja a nap során, ha kilépett a sztrájkból (pl. munkavégzésre kötelezték), ill. amikor visszalépett bele. Egyszerűbb, mint aminek hangzik, ezen a nyomtatványon kell vezetni az ilyesmit.

Ha polgári engedetlenkedsz, akkor is lépj be egy időre a sztrájkba, névvel, hogy megjelenj a sztrájknap statisztikái között – különben nem lesz nyoma annak, hogy elégedetlenkedsz!

A PDSZ felé a fentiekből csak a sztrájkolók számát jelentsük le, ezen az online űrlapon.

[frame]

Támogasd a PDSZ-t!

Segíts nekünk, hogy folytathassuk! Nélküled nincs támogatás a sztrájkoló, engedetlenkedő munkatársaknak! Nélküled nem tudjuk annyi emberhez eljuttatni a fontos információkat! Nem tudjuk megírni az anyagokat, leforgatni a videókat, hirdetni őket a Facebookon! Nélküled nem megy! Támogasd a PDSZ-t, a sztrájkfolyamat katalizátorát itt:

[/frame]

Milyen munkabeszüntetési formákkal tudok hasznosan részt venni a tiltakozásokban?

Sokfélék vagyunk. Sokakban az merül fel, mi az a minimum, amivel hozzájárulhat a sikerünkhöz, sokakban pedig az, mi a maximum. Szerencsére mindenki tud csatlakozni, mindenki kurázsijához, vérmérsekletéhez van passzoló munkabeszüntetéses tiltakozási forma!

Van értelme csak kicsit sztrájkolni?

Ha csak egy órát sztrájkolsz, már azzal bekerülsz a sztrájkolók közé, a sztrájkolók létszámát növeled – azaz akár egy óra sztrájknak is van értelme. Lehet egy órát, fél napot, vagy több órát is sztrájkolni. Azzal, hogy többen állunk demonstratíve az ügy mögé, azt mutatjuk meg, hogy

sokan, nagyon sokan vagyunk, és nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni.

Azaz ha csak egy órát tudsz sztrájkolni a sztrájknapokon, akkor is állj bele! Fontos vagy!

Itt kell beszélnünk arról, hogy vannak munkakörök, ahol szégyenletesen ellehetetlenítették a sztrájkot! Rengeteg gyógypedagógus, EGYMI-ben, szakszolgálatnál dolgozó munkatárs sztrájkja lett teljesen ellehetetlenítve: ők csak az SNI, BTMN gyerekekkel töltött időn kívül tudnak sztrájkolni, esetleg óráikon kívül vagy akkor, ha az SNI, BTMN gyerekek nem jönnek be a sztrájk alatt az intézménybe. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy tudjunk róluk, lássuk őket, meg tudjuk mutatni, nem azért nem mozdulnak, mert végtelenül elégedettek!

Tehát nagyon kicsit is nagyon hasznos sztrájkolni!

Sztrájkolhatok egész nap?

Lehet egész nap sztrájkolni. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy egyes munkáltatók – nyilván retorzióképpen – a tavaszi sztrájkfolyamatban bevállalták a rengeteg bérszámfejtési adminisztrációt csak azért, hogy arra az egy-egy napra megszakadjon a sztrájkolók társadalombiztosítási jogviszonya.

Ezért hasznos egy-egy óra munkavégzést dokumentálni, hogy ha erre kerülne a sor, meg tudjuk mutatni, hogy jogszerűtlen a jogviszony szüneteltetése. Ez lehet akár a neveléssel-oktatással le nem kötött tevékenységből egyetlen óra is – ehhez itt találsz űrlapokat, amelyeket használhatsz:

És egy másik, ami egy NOKS-os munkavállalóknak szóló nyilatkozatmintát is tartalmaz:

Egy valamiért méltatlanul hanyagolt, de a sztrájkolók számára fontos információ: akárhogy is szeretné a kormányzat, még a kizsigerelt új sztrájkszabályozás szerint sem kötelező a még elégségesnek előírt szolgáltatásokat a sztrájk napján megtartani: azokat lehet más napokon, a későbbiekben megtartani!

Mi az az ütemezett sztrájk? Megy ez még? Van értelme?

Az ütemezett sztrájk egy kitűnő módszer arra, hogy kitartóan, és érezhetően sztrájkoljanak azokban az intézményekben a kollégák, ahol ebbe hajlandóak beleállni. A lényege, hogy havi összesen mindössze egy-két munkanapnyi időben sztrájkolunk – azonban azt úgy elosztva, hogy az minden héten több nap is a nap elején egy-egy órában történik meg. Ezáltal a sztrájk hosszan, érezhetőbben tud, kisebb energiabefektetéssel megszerveződni.

Sok helyen ilyen ütemezett sztrájkok kapcsán fokozatosan aktivizálódott szinte a teljes nevelőtestület. Az ütemezésről ebben a cikkben találunk egy pontos leírást.

Polgári engedetlenkednék!

A sztrájktörvény kizsigerelte a sztrájkot, kiüresítette, megpróbálta szétfeszíteni a kereteit azzal, hogy egy sor tevékenységet kötelezővé tett a sztrájk idejére. Ez ellen tiltakozva sokan polgári engedetlenkednek, azaz nem hajlandóak a munkabeszüntetés napján felvenni a munkát, ellátni a még elégséges szolgáltatásként jogszabályban előírt feladatokat sem.

A polgári engedetlenség egy komoly vállalás, mert annak tudatában teszi meg az ember, hogy tudja, sokféle retorzió járhat érte. Az oktatás helyi irányítói annak ellenére is felmentettek kollégákat, hogy pontosan tudták: a gyermekek oktatáshoz fűződő jogait nem a pedagógusok felmentése, hanem azok hiánya fogja – összehasonlíthatatlanul jobban – akadályozni. Éppen ezért ez a tiltakozási forma a legrizikósabb az összes közül. A polgári engedetlenségről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Ugyanakkor polgári engedetlenség esetén is fontos bejelentkezni a sztrájkba! Akkor is, ha a csak egy percre jelentkezik be a polgári engedetlenkedő, lényeges, hogy megjelenjen a számokban.

Akkor van értelme kockázatot vállalni, ha az akciónk nem múlik el nyom nélkül: ne felejtsük, hogy kormány kommunikációs gépezetének óriási segítség, ha a hivatalos adatok között nem jelennek meg egyes munkabeszüntetésekbe beleálló kollégák! Lehet kommunikálni, hogy igazából nem is történt semmi az intézményben, hiszen nyoma nem lesz. Ne adjuk meg ezt az esélyt a kormánynak, és jelentkezzünk be a sztrájkba – azaz a polgári engedetlenség napján sztrájkot is hirdessünk meg!

Csak akkor nyerhetünk, ha láthatóak vagyunk – egy kiherélt sztrájknál csak egy sehol le nem jelentett polgári engedetlenség a láthatatlanabb, ne kockáztassunk a semmiért és kövessük a sztrájk szervezésével kapcsolatos lépéseket!

Mi a legfontosabb teendő, ha bármilyen munkabeszüntetésben veszek részt?

A legfontosabb teendő minden munkabeszüntetésnél, legyen az incifinci rövid sztrájk, vagy hosszú polgári engedetlenség, hogy

jelentsük be a sztrájkot!

Semmi értelme egy bátor kiállásnak úgy, hogy nincsen nyoma. Ahhoz, hogy érvelni tudjunk, meg kell mutassuk, be kell bizonyítsuk, hogy sokan állnak mögöttünk. Éppen ezért minden sztrájk előtt 5 munkanappal (a 27-i sztrájk esetén október 20-án) 16:00 óráig jelentsük be a sztrájkszándékot az intézményvezetőnél, 3 munkanappal előtte pedig a sztrájkban résztvevők előzetes létszámát adjuk le (ez nincs kőbe vésve, mert időközben is lehet csatlakozni a sztrájkhoz).

Ha polgári engedetlenkedsz, akkor is lépj be a sztrájkba legalább pár percre, mindenképpen legyen nyoma!

A sztrájk bejelentése nem egy óriási feladat: összefoglaltuk neked ebben a cikkben a Mik a legfontosabb teendők és dátumok az október 27-i sztrájkkal kapcsolatban? közcím alatt. Tedd ezt meg magadért és az akciódért!

Milyen akciók támogathatják a sztrájkot? Hol tudom ezeket jelezni?

A sztrájkot támogató akciók hihetetlen fontosak! Ha szülő vagy és riadóláncot szervezel, flashmobot tartasz, azzal láthatóvá teszed a tiltakozást! Szolidaritásod rengeteget jelent a nélkülöző, kitartóan sztrájkoló pedagógusoknak!

A támogató akciókat ebben a Facebook-csoportban jelezd – igyekszünk elmenni hozzátok élőzni, vagy segítünk sajtót szervezni rá.

Képünk a Közép-Budai Tankerület előtti szülői tiltakozáson készült (Fotó: Kincse Szabolcs)

Hogyan juthatok sztrájktámogatáshoz, ha már nem tudom kigazdálkodni a sztrájk miatt kieső bért?

Erről szól az alábbi információ – ha szükséged van a támogatásra, járj el az alábbiak szerint!

[promo title=”sztrajksegely”]

Milyen eredményeket értünk el eddig és mire számítunk?

Méltatlanul keveset beszélünk azokról az eredményekről, amiket eddig elértünk. Pedig bőven van ilyen. Felsoroltunk néhányat.

▶︎ MÖGÉNK ÁLLT A TÁRSADALOM. KIÁLLUNK MAGUNKÉRT. Talán lesz ennél a kettőnél első látásra imponálóbb eredmény is ebben a listában, mi mégis ezt tartjuk a legnagyobb eredménynek. Megtanultunk alattvaló helyett állampolgárként viselkedni. Mi, oktatásban dolgozók, felálltunk, felemeltük a fejünket és követelni kezdtük, ami jár nekünk – és megszerveztük a magyar szakszervezetiség valaha volt egyik legnagyobb, legkiterjedtebb munkabeszüntetési hullámát. Mi, szülők, nagyszülők és állampolgárok felálltunk, és követelni kezdtük, hogy az adóinkból tisztességes módón lássák el a SAJÁT és a jövőnk, gyermekeink szempontjából kritikusan fontos oktatást.

▶︎ AZ UNIÓ AZ ÚJJÁÉPÍTÉSI TÁMOGATÁSÉRT CSERÉBE ELVÁRJA A KÖZOKTATÁS RENDBETÉTELÉT. Nehogy azt gondolja bárki is, hogy ez a sztrájkok, tüntetések nélkül megvalósult volna! Az uniós intézmények előtt is a munkabeszüntetések, a kapcsolódó tiltakozások hatalmas részvételi aránya tudta felhangosítani az ügyünket annyira, hogy eljárjanak.

▶︎ A KORMÁNY KÉNYTELEN VOLT BEISMERNI A PROBLÉMÁKAT. Nem függetlenül az előző kérdéstől, a kormány végül kénytelen volt beismerni az oktatással kapcsolatos rendszerszintű problémákat: olyannyira, hogy az EFOP+ pályázatának kiegészítésében olyan fordulatokat használt, mintha azokat konkrétan a Ne dolgozz ingyen! oldalairól kopipésztelte volna ki egy szorgos kéz. Erről itt írtunk.

▶︎ MÁR NEM A HAZUGOZÁS A FŐ KOMMUNIKÁCIÓS FOGÁS. Ismét csak nem függetlenül az előző ponttól: a kormány és propagandasajtója kénytelen volt felhagyni azzal, hogy az általunk felvetett rendszerszintű problémákra egyszerűen annyival reagál, hogy „hazugság”. Megváltozott a kommunikációjuk: a „tanárok jogos követeléseiről” beszélnek, és közben Brüsszelre mutogatnak, mintha az Unió feladata lenne ennek az alapvető rendszernek a fenntartása. Persze, ezt már Fidesz-szavazók sem nagyon veszik be, ezért néha bedobnak egy-egy hazugságot arról, hogy a PDSZ „a DK fiókszervezete” – ismét csak nem túl nagy meggyőződéssel.

▶︎ AZ UNIÓS FORRÁSOKAT AZ OKTATÁSRA KELL KÖLTENI – MONDJA A KORMÁNY. Senki sem gondolhatja komolyan, hogy a munkabeszüntetések, továbbá a kapcsolódó fantasztikus támogató akciók, koncertek, flashmobok, helyi tiltakozások, védőláncok nélkül a kormány valaha is, magától bemondott volna egy ilyen elköteleződést! Ugyan mi teljes mértékben elvetjük, hogy ne a költségvetésből finanszírozzák az államnak egy olyan alapvető rendszerét, mint az oktatás, azért vegyük észre: munkabeszüntetések nélkül ez sem történhetett volna így!

▶︎ EGYRE NAGYOBBAKAT ÍGÉRGETNEK A KORMÁNYZATI MEGMONDÓEMBEREK. A legutóbb azt mondta be a kormány, hogy 2028-ra felhozzák a béreket a diplomás átlagbér 80%-ára, és utána biztosítják az értékállóságot. Ez mára már 2026-ra módosult. És jó esély van arra, hogy az a 80% is 100%-ra módosulhat rövidesen. Bár ezek ígérgetések, de azért ne legyünk naivak: azt tesztelgeti a kormány ezzel, hogy hogyan reagál a közvélemény ezekre. Hát mutassuk meg nekik! Folytassuk!

SZÜNTESSÜK BE A MUNKÁT AZ EDDIGIEKNÉL IS TÖBBEN OKTÓBER 27-ÉN! HAJRÁ!

[frame]

Csak akkor lehetünk erősek, ha összefogunk. Ha elegen vagyunk, senki sem állíthat meg bennünket! Nélküled nem megy: csak a te tagdíjaidból vagyunk képesek érdekedben elvégezni a munkát!

Miért különösen fontos, hogy most belépj a PDSZ-be?

Mert a sztrájk, az akciók szervezése, a cikkek, anyagok, a jogsegély rengeteg erőforrásunkat felemészti: a beadványainkat elő kell állítanunk, benneteket meg kell védenünk, híreinket meg kell írnunk, meg kell szerkesztenünk, el kell juttatnunk hozzátok. És a PDSZ CSAK a tagság befizetéseiből gazdálkodik! CSAK ti tudjátok bebiztosítani, hogy folytathassuk a harcunkat! NÉLKÜLETEK NEM MEGY! EZÉRT KÉRÜNK, HOGY MÉG MA CSATLAKOZZ, ÉS SZERVEZD MEG A CSOPORTODAT, HA NINCS ILYEN A MUNKAHELYEDEN! CSAK EGYÜTT GYŐZHETÜNK!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

Támogasd a PDSZ-t!

Segítheted a munkánkat pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »