November 18: sztrájk! A legfontosabb teendők!

Az alábbiakban összefoglaltuk, mik a legfontosabb teendők a november 18-i munkabeszüntetésekkel, sztrájkokkal, polgári engedetlenkedéssel kapcsolatban. Legyünk most még többen!

November 18-án ismét tízezrek teszik le a munkát a közoktatásban! Van, aki sztrájkol, van, aki polgári engedetlenkedik: a lényeg, hogy nem hagyjuk! Követeljük, hogy a kormány állítsa le az ámokfutást! Tegyen ésszerű ajánlatot a szakszervezeteknek a közoktatás megmentése érdekében!

Ebben a rövid cikkben összefoglaljuk, mik a legfontosabb teendőink, mik a határidők a november 18-i sztrájkkal kapcsolatban. Ha nem elég a gyorstalpaló, részletesen a sztrájkszervezésről ebben a cikkben írunk:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/09/02/hogyan-csinaljunk-sztrajkot-lepesrol-lepesre/

1. feladat: bejelentés legkésőbb november 11.-ig

Miért fontos: azért sztrájkolunk, polgári engedetlenkedünk, hogy nyomást gyakoroljunk. A kormány nem nekünk kommunikál már, mert tudja, nem bennünket kell meggyőznie, hanem a szavazóinak, akiket rá akar beszélni arra, hogy nem is vagyunk mi sokan, csak néhány hangoskodó ember csinálja a fesztivált. Éppen ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a munkabeszüntetésünk dokumentálásáról: ne tudják könnyen letagadni, hogy az egész országban sztrájkolunk!

Hogyan: emailben, levélben az intézményvezetőnek, november 11-én 16:00 óráig. A lényeg, hogy legyen nyoma!

Mit írjunk: Nagyjából ennyit: T. Intézményvezető, ezúton tájékoztatom, hogy az intézményben november 18-án a PDSZ és a PSZ közös sztrájkbizottságának felhívására sztrájkot tartunk. Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét.

Aki polgári engedetlenkedik: ő is regisztráljon a sztrájkba! Nagyon fontos, mert a kormánynak ajándék minden, ami nem látszik. A kockázatvállalás pedig teljesen hiábavaló, ha engedjük, ha könnyűvé tesszük, hogy a kormány letagadhassa.

2. feladat: a sztrájkban részt venni szándékozók névsora november 15-ig

Hogyan: ezen a nyomtatványon. 3 nappal előtte 16:00 óráig az intézményvezetőnek leadni. Fontos, hogy ettől még bárki, bármikor csatlakozhat a sztrájkhoz! Levélben, emailben küldjük el. Igen, ezen már rajta lehetnek a polgári engedetlenkedésre készülők is.

3. feladat: a PDSZ tájékoztatása

Hogyan: Ezt rögtön az előző tájékoztatással egyidőben tegyük meg. Pusztán létszámadatokat kell közölni a szakszervezettel, az intézmény adataival egyetemben, ezen az online űrlapon.

Miért fontos: mert – nem meglepő módon – a tankerületek nem sietnek sztrájkadatokat közölni senkivel. Azaz ha bennünket nem tájékoztattok, azzal a kormánynak tesztek jót, akinek érdeke, hogy ne kerüljetek bele a statisztikákba.

4. feladat: a szülők tájékoztatása

Hogyan: míg az intézményvezetőnek kötelessége a szülőket tájékoztatni a sztrájkról két munkanappal a sztrájk előtt – ezt nyugodtan számon is lehet rajta kérni – ti is tájékoztassátok a szülőket! Írjátok le nyugodtan, miért szüntetitek be a munkát, és juttassátok el nekik a levelet. Ha kell ihlet, ehhez írtunk egy formalevelet, amit át lehet írni, és nyilván sokkal jobbakat is lehet írni (küldjétek el, ha van ilyen, tegyétek közzé a Facebook-on.)

Miért fontos: mert ez a célunk! Nem az, hogy a szülőknek rossz legyen, hanem hogy minél többen megértsék és elfogadják, hogy azonnal kell tennünk valamit! Az egész munkabeszüntetés lényege, hogy a társadalom kikényszerítse a változást a kormánytól – márpedig ehhez egyre közelebb állunk!

5. feladat: az intézményvezető tájékoztatja a sztrájkolókat a sztrájk alatti munkabeosztásról

Itt résen kell lennünk! Nincs olyan, hogy a sztrájk alatt dolgozol, és pénzt sem kapsz. Olyan sincs, hogy mindenki dolgozik tovább. Ha annyira sokan sztrájkolunk, hogy nem biztosítható a szaktanári helyettesítés minden osztályban, minden csoportban, akkor csak felügyelet van! A cikk alján található keretes anyagan összefoglaltuk, mit kell tudni a sztrájk alatti tanításról. Amikor fenyegetőzésre kerül sor, hogy be kell pótolni a kieső tanórákat, meg lehet lepni a fenyegetőzőket azzal, hogy ismerjük a jogszabályt: a rendkívüli munkavégzésért extra pénz jár! Erről ebben a cikkben írtunk a rendkívüli szünetek szabálytalan elrendelése kapcsán.

6. feladat: sztrájknap elején és végén lejelenteni a sztrájkolói névsort

Hogyan: Minden sztrájknap elején és végén kitöltjük a sztrájkolókról szóló jelentést, amibe minden sztrájkoló beleírja a nap során, ha kilépett a sztrájkból (pl. munkavégzésre kötelezték, elugrott valahova), ill. amikor visszalépett bele. Egyszerűbb, mint aminek hangzik, ezen a nyomtatványon kell vezetni az ilyesmit. Ezt az intézményvezetőnek kell leadni.

Ha polgári engedetlenkedsz, akkor is lépj be egy időre a sztrájkba, névvel, hogy megjelenj a sztrájknap statisztikái között – különben nem lesz nyoma annak, hogy elégedetlenkedsz!

7. legfontosabb feladat: a fenti adatot minden sztrájknap végén leadni a PDSZ űrlapján

Hogyan: ezen az online elérhető űrlapon keresztül, nagyjából két perc alatt lehet leadni az adatokat, azaz a sztrájkolói létszámokat az intézményben.

8. feladat: ha pénzt veszítünk és szükségünk van rá, csak ezért ne hagyjuk abba a munkabeszüntetést, vegyük igénybe a sztrájktámogatást! Ez erre szolgál, nem szégyen igénybe venni!

Itt írtuk le, hogyan juthatsz támogatáshoz:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/10/09/munkabeszuntetesek-miatt-vontak-toled-ujra-itt-a-sztrajktamogatas/

Nagyon fontos megtenni, mert e nélkül nem tudunk érvelni azzal, hogy országszerte hány fő sztrájkolt. Nagyon jó dolog sokfelé, térképekre beküldeni a sztrájkadatokat – de ha nekünk nem érkeznek meg, akkor sehonnan nem fogjuk megszerezni, a sztrájkfolyamat végén sem a sajtó felé, sem felétek, sem pedig a sztrájktárgyalásokon nem fogjuk tudni kommunikálni!

[frame]

MÉG PÁR SZÓ A FELÜGYELETRŐL ÉS A SZTRÁJK ALATTI TANÍTÁSRÓL

Azt, hogy sztrájk alatt felügyelet van, vagy tanítás, az intézményvezető dönti el az alapján, hogy hány sztrájkoló van, a sztrájk alatt egyáltalán megszervezhető-e a tanítás. Ha kevesen sztrájkolnak, és megoldott a helyettesítés, tanítás elrendelhető, de megfelelő végzettségű kollégát kell beküldeni órára. A képesítési előírások itt: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1300326.kor a 33/A. §-ban és 6. mellékletben találhatók.

Tehát ha sokan sztrájkolnak, csak felügyelet rendelhető el.

Ez még akkor is így van, ha sztrájkon kívül sem sikerül szakos helyettesítést biztosítani. Azaz ha kevés a sztrájkoló, lehet tanítást is elrendelni, de csak akkor, ha a szakos ellátottság a sztrájkban részt nem vevőkből megoldható. Egyébként azzal szoktak törvényt sérteni sztrájkon kívül is, hogy eseti helyettesítésre olyan embereket küldenek be, akiknek nincs képesítése az adott óra ellátására!

Viszont most a tanulókat és a szülőket védendő, ragaszkodjunk ahhoz, hogy ha nincs szakszerű helyettesítés, akkor csak felügyelet valósulhat meg! Felügyelet esetén nem kell a távollétet igazolni.

Mi van akkor, ha az intézményvezető beküld helyettesíteni?

Egyrészt neki kötelessége a szülőket a valóságnak megfelelően tájékoztatni. Nem írhatja nekik azt, hogy a tanítás zavartalan, amikor a pedagógusok nagy része bejelentette, hogy sztrájkol. A 2022. évi V. törvény 14. § (19) bekezdése szerint „a sztrájk időtartamáról, a sztrájkban részt vevők várható létszámáról, a sztrájknak a gyermekek, tanulók nevelése, felügyelete kapcsán releváns részleteiről az intézményvezető legkésőbb a sztrájkot megelőző második munkanapon 16 óráig tájékoztatja az érintett gyermekek, tanulók szüleit.”

Ha a sok sztrájkoló miatt a felügyelet se valósulhatna meg – annak ellenére sem, hogy a törvényben meghatározott maximális létszámhatárt 20%-kal meghaladó létszámú csoportokban megszervezhető a felügyelet – , az intézményvezető beoszthatja a sztrájkolókat felügyeletre, vagy a sztrájkoló „helyettesítésére”. Ezt viszont ki kell fizetni a fenti törvény 14. § (20) bekezdése alapján: „Az intézményvezető a még elégséges szolgáltatás biztosítása érdekében a sztrájkoló közalkalmazottat, munkavállalót munkavégzési kötelezettség teljesítésére kötelezheti. A még elégséges szolgáltatás biztosítása érdekében munkavégzésre utasított közalkalmazott, munkavállaló erre az időszakra arányos illetményére, munkabérére jogosult.”

[/frame]


[frame]

Pénzt veszítettél a munkabeszüntetések miatt?

Itt írtuk le, hogyan juthatsz támogatáshoz:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/10/09/munkabeszuntetesek-miatt-vontak-toled-ujra-itt-a-sztrajktamogatas/

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

Támogasd a PDSZ-t!

Segíts nekünk, hogy folytathassuk! Nélküled nincs támogatás a sztrájkoló, engedetlenkedő munkatársaknak! Nélküled nem tudjuk annyi emberhez eljuttatni a fontos információkat! Nem tudjuk megírni az anyagokat, leforgatni a videókat, hirdetni őket a Facebookon! Nélküled nem megy! Támogasd a PDSZ-t, a sztrájkfolyamat katalizátorát itt:

[/frame]

Hasonló cikkek