Szolidaritási sztrájkot kezdeményez a PDSZ a szakképző intézményekben!

A PDSZ Országos Választmánya november 11-i ülésén döntött arról, hogy a tavaszi sztrájk időszakhoz hasonlóan ismét meghirdeti a szolidaritási sztrájkot a szakképzésben foglalkoztatottak részére, hogy csatlakozni tudjanak a november 18-ai munkabeszüntetéshez.

Íme a szakképzésért felelős államtitkárnak írt levelünk:

Hasonló tartalmú levelet kaptak a szakképzési centrumok vezetői.

HOGYAN LEHET KEZDEMÉNYEZNI A SZOLIDARITÁSI SZTRÁJKOT?

A sztrájktörvény szerint szolidaritási sztrájkot csak szakszervezet kezdeményezhet.

A szolidaritási sztrájk esetében nem kell a követelésekről és a még elégséges szolgáltatásról a kormánnyal megegyezni.

A Fővárosi Ítélőtábla Mpkf.35123/2020/3. sorszámú jogerős végzésében arra a megállapításra jutott, hogy: „A másodfokú bíróság álláspontja szerint ezen jogszabályi rendelkezés alapján, a kérelmezőnek a még elégséges szolgáltatás mértéke megállapítása érdekében nem volt kötelező egyeztetést kezdeményeznie”. A PDSZ ügyvédje, dr. Nyitrai Károly álláspontja szerint „szolidaritási sztrájk esetében egyeztetést, így a még elégséges szolgáltatás tárgyában más esetben szükséges megállapodás megkötésére irányuló megbeszélést sem kell lefolytatni.”

A munkáltatóval a személy- és vagyonvédelemről kell egyeztetni.

A szolidaritási sztrájkban résztvevőknek helyi sztrájkszervezőt kell megbízni, vagy sztrájkbizottságot kell alakítani.

Erre szolgál az alábbi nyomtatvány:

Minden szakképzésben működő munkáltató értesítést kap 2022. november 14-én a PDSZ-től a szolidaritási sztrájk kezdeményezéséről, de javasoljuk, hogy ennek egy példányánt helyben, az intézményvezetőnek adjátok át:

Mit kell tudni a szolidaritási sztrájkról?

A szakképzésben dolgozókra nem vonatkozik a 2022. évi V. törvény, így nem kell felügyeletről és a tanórák megtartásáról sem gondoskodni.

Felmerülhet a kérdés, hogy az adott munkáltatónál képviselettel kell-e rendelkeznie a szakszervezetnek a szolidaritási sztrájk kezdeményezéséhez, illetve, hogy a PDSZ egyszerre kezdeményezhet rendes sztrájkot a közoktatási intézményekben és szolidaritási sztrájkot is a szakképző intézményekben.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 270. § (1) bekezdése úgy fogalmaz, hogy: „az e törvényben a szakszervezet számára biztosított jogok a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezetet illetik meg.” Mivel a sztrájkjogot, illetve a szolidaritási sztrájk kezdeményezésének jogát nem a munka törvénykönyve, hanem a sztrájkról szóló törvény szabályozza, így tételes jogi szabály nem tiltja, hogy esetlegesen képviselettel nem rendelkező szakszervezet szervezzen szolidaritási sztrájkot. Célszerű azonban belépni a PDSZ-be és helyi csoportot alakítani – három tag már jogosult erre – annak érdekében, hogy folyamatosan kapcsolatban legyünk, illetve jogsegélyszolgálatunk rendelkezésetekre álljon, ha bármilyen probléma merülne fel.

A sztrájkról szóló törvény semmilyen korlátozó, illetve kizáró rendelkezést nem tartalmaz arra, hogy egy szakszervezet, amely valamely követelések teljesülése érdekében sztrájkot kezdeményez, egyúttal szolidaritási sztrájkot is szervezhet-e. Ezért – tilalom hiányában – a szakszervezet az általa kezdeményezett sztrájk „támogatására” kezdeményezhet szolidaritási sztrájkot a támogatott sztrájkban nem érintett munkáltatóknál.

[frame]

Támogasd a PDSZ-t!

Segíts nekünk, hogy folytathassuk! Nélküled nincs támogatás a sztrájkoló, engedetlenkedő munkatársaknak! Nélküled nem tudjuk annyi emberhez eljuttatni a fontos információkat! Nem tudjuk megírni az anyagokat, leforgatni a videókat, hirdetni őket a Facebookon! Nélküled nem megy! Támogasd a PDSZ-t, a sztrájkfolyamat katalizátorát itt:


Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!


Pénzt veszítettél a munkabeszüntetések miatt?

Itt írtuk le, hogyan juthatsz támogatáshoz:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/10/09/munkabeszuntetesek-miatt-vontak-toled-ujra-itt-a-sztrajktamogatas/

[/frame]

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »