„Mit nem kell igazolni?” – szülők és a sztrájk / Tényleg nem lehet csatlakozni a sztrájkhoz akármikor?

Mit tegyen a szülő, ha elhasználta az igazolható napok számát? Tényleg kell igazolni az ügyeletet? Csatlakozzunk a Szülői Hang adatgyűjtéséhez és a Magyar Anyák rendhagyó oktatási napjához! (No és ha sztrájkolunk igaz-e, ha leadtuk az előzetes névsort, már nem csatlakozhatunk a sztrájkhoz?

Többen kérdezik, hogy mi a helyzet akkor, ha a szülő „már elhasználta” az általa igazolható napok számát.

No, de biztos, hogy elhasználta az igazolható napok számát?

A 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. § (2) bekezdése szerint

igazolni csak az óvodai foglalkozásról, a tanuló a tanítási óráról és egyéb foglalkozásról, valamint a kollégiumi foglalkozásról való távolmaradást kell.

A fentiek közül egy homályos pont van, mégpedig az, hogy mit jelent a rendelet szövegében említett egyéb foglalkozás. Ezt a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 17. § (2) bekezdése definiálja részletesen, pontról pontra. Márpedig ezek közt sincs feltüntetve a felügyelet:

a) szakkör, érdeklődési kör, önképzőkör, b) sportkör, tömegsport foglalkozás, c) egyéni vagy csoportos felzárkóztató, fejlesztő foglalkozás, d) egyéni vagy csoportos tehetségfejlesztő foglalkozás, e) napközi, f) tanulószoba, g) tanulást, iskolai felkészülést segítő foglalkozás, h) pályaválasztást segítő foglalkozás, i) közösségi szolgálattal kapcsolatos foglalkozás, j) diákönkormányzati foglalkozás, k) felzárkóztató, tehetség-kibontakoztató, speciális ismereteket adó egyéni vagy csoportos, közösségi fejlesztést megvalósító csoportos, a szabadidő eltöltését szolgáló csoportos, a tanulókkal való törődést és gondoskodást biztosító egyéni, a kollégiumi közösségek működésével összefüggő csoportos kollégiumi, valamint szakkollégiumi foglalkozás, l) tanulmányi szakmai, kulturális verseny, házi bajnokság, iskolák közötti verseny, bajnokság, valamint m) az iskola pedagógiai programjában rögzített, a tanítási órák keretében meg nem valósítható osztály- vagy csoportfoglalkozás

…azaz a felügyelet nem tartozik ezek közé.

Emellett fontos, hogy a helyettesítésre is érvényesek a már említett 326/2013. (VIII:. 30.) Korm. rendelet 33/A-O. § és a 6. melléklet képesítési előírásai. Ha olyan személy megy be órára, aki ennek nem felel meg, például azért, mert nem az adott tantárgynak megfelelő szakos tanár helyettesít , vagy alsó tagozatosokhoz tanár megy be tanító helyett matekórát tartani, akkor az csak felügyelet lehet. Így függ össze, hogy a távolmaradást nem kell igazolni.

Mi következik ebből?

Ha a sztrájk alatt az intézmény nem biztosít megfelelő képesítéssel rendelkező személlyel helyettesítést, akkor csak felügyeletről beszélhetünk, márpedig a felügyelet alatti távollétet a szülőnek nem kell igazolni.

[frame]

Támogasd a PDSZ-t! Támogasd a sztrájkfolyamatot!

Sztrájktámogatások sztrájkolók, polgári engedetlenkedők kiesett bére kompenzálására. Sztrájkszervezés. Demonstrációk. Jogsegély sztrájkolóknak. Tanácsadás. Cikkek, tájékoztató anyagok. Felvételek, fotók, videók, élők. Ne dolgozz ingyen szerkesztés, írás. És még rengeteg teendő… Ez mind pénzbe kerül, a PDSZ pedig a saját tagjai adományaiból él. Azaz: nélküled nem megy! Támogasd a PDSZ-t, a sztrájkfolyamat katalizátorát itt:

[/frame]

A pedagógushiány és a szülők jogai: csatlakozzunk a Szülői Hang kezdeményezéséhez!

A legtöbb iskoláskorú gyermekkel rendelkező szülő számára mára már összeállt a kép: a közoktatás összeomlott, az, hogy a gyerekünk milyen esélyekkel indulhat neki a közoktatásnak, elsősorban a szerencsén, a lakóhelyünkön múlik, avagy azon, hogy van-e elég pénzünk megvásárolni gyermekünknek a jövőjéhez szükséges tudást.

Csakhogy szülőként sem kell ölbe tett kézzel várnunk a sztrájk sikerére! A Szülői Hang példaszerű kezdeményezése a gyermekeink oktatással kapcsolatos adatainak megismeréséről szólnak.

Erre a linkre kattintva olvasható a Szülői Hang kezdeményezése – csatlakozzunk hozzá!

Alternatív oktatási nap a Magyar Anyákkal

Pénteken ugyanis alternatív oktatási napot szerveztek a Magyar Anyák a gyerekeknek és szüleiknek, és arra kérik őket, hogy ne menjenek iskolába. Mindezt azért, hogy felerősítsék a tanárok sztrájkját!

Arra kérik a szülőket, hogy minél többen hozzák el gyerekeiket, az osztályokat az alternatív oktatási napra. Bár ez törvényileg iskolai programnak minősül, mégis óriási az üzenete, ha sokan eljönnek és meghallgatják ezeket az egyébként is érdekes előadásokat! Ez egy pilot projekt, ami ha beválik, a Magyar Anyák szeretnék rendszeresíteni a sztrájknapokon.

„Ezzel most mi is tudjuk támogatni a szülőket és egyben felerősíteni a sztrájkunkat!” – írják a Magyar Anyák.

Itt tudtok regisztrálni az eseményre 1 perc alatt:

https://www.facebook.com/events/967640510863156

A sztrájkhoz történő csatlakozásról

„Azt mondta az igazgatóm, nem csatlakozhatunk a sztrájkhoz, ha nem vagyunk rajta az három munkanappal előbb leadott, előzetes listán” – ez a kijelentés több helyen, többször is elhangzott.

Szögezzük le:

a sztrájkhoz bármikor csatlakozhat bármelyik munkavállaló, ha a sztrájk tényét öt munkanappal korábban az intézményvezetőnek lejelentették.

Míg az valóban igaz, hogy a sztrájkszervezőnek le kell adnia egy olyan névsort az intézményvezetőnél három munkanappal a sztrájk előtt, amelyben jelzi a sztrájkban részt venni szándékozók várható listáját, azonban ez a lista koránt sem azt jelenti, hogy a továbbiakban más már nem csatlakozhat a munkabeszüntetéshez. A sztrájkhoz a munkabeszüntetés során, akár annak a legutolsó percére is lehet még csatlakozni.

Nem csoda, hogy a kormány igyekszik letagadni, eltűntetni a sztrájk tényét, akadályozni a csatlakozni szándékozókat: a mozgalom egyre szélesebb, az ország minden pontjára elért már. Ne hagyjuk magunkat, mert a kitartásunkkal érjük el végső céljainkat!

Mindenképpen folytassuk, és ne feledjük:

csak a ledokumentált munkabeszüntetést tudjuk használni, ha nincs nyoma a polgári engedetlenségnek, feleslegesen kockáztatsz, nem kerül bele a statisztikákba. Éppen ezért fontos, hogy polgári engedetlenkedésnél is jelentsük be a sztrájkot a korábbi anyagunkban elmagyarázott módon:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/11/03/november-18-sztrajk-a-legfontosabb-teendok/

[frame]

Pénzt veszítettél a munkabeszüntetések miatt?

Itt írtuk le, hogyan juthatsz támogatáshoz:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/10/09/munkabeszuntetesek-miatt-vontak-toled-ujra-itt-a-sztrajktamogatas/

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

[/frame]

Hasonló cikkek