Munkabeszüntetés: december 8! Így csináljuk: dátumok, teendők, határidők

Újabb országos sztrájknapot hirdettünk december 8-ára! Itt van a gyors szervezési útmutató!

Ismét sztrájkolni fogunk! A kormány továbbra sem tágít – ugyanakkor ügyünk társadalmi támogatottsága egyre nő! Nincs olyan szeglete az országnak, ahol eddig ne álltak volna bele kollégák a sztrájkba. Ebben a cikkben összeszedjük, mik a 8-i sztrájkkal kapcsolatos teendők. De, mindenekelőtt, itt egy térkép, ahol a sztrájkoló intézmények egy része látható – igen, ilyen sokan vagyunk, és ilyen sokan állnak mellénk:

1. feladat: bejelentés legkésőbb december 1.-ig

Miért fontos: azért sztrájkolunk, polgári engedetlenkedünk, hogy nyomást gyakoroljunk. A kormány nem nekünk kommunikál már, mert tudja, nem bennünket kell meggyőznie, hanem a szavazóinak, akiket rá akar beszélni arra, hogy nem is vagyunk mi sokan, csak néhány hangoskodó ember csinálja a fesztivált. Éppen ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a munkabeszüntetésünk dokumentálásáról: ne tudják könnyen letagadni, hogy az egész országban sztrájkolunk!

Hogyan: emailben, levélben az intézményvezetőnek, december 1-én 16:00 óráig. A lényeg, hogy legyen nyoma!

Mit írjunk: Nagyjából ennyit: T. Intézményvezető, ezúton tájékoztatom, hogy az intézményben december 8-án a PDSZ és a PSZ közös sztrájkbizottságának felhívására sztrájkot tartunk. Kérjük tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét.

Aki polgári engedetlenkedik: ő is regisztráljon a sztrájkba! Nagyon fontos, mert a kormánynak ajándék minden, ami nem látszik. A kockázatvállalás pedig teljesen hiábavaló, ha engedjük, ha könnyűvé tesszük, hogy a kormány letagadhassa.

2. feladat: a sztrájkban részt venni szándékozók névsora december 5-ig

Hogyan: ezen a nyomtatványon. 3 nappal előtte 16:00 óráig az intézményvezetőnek leadni. Fontos, hogy ettől még bárki, bármikor csatlakozhat a sztrájkhoz! Levélben, emailben küldjük el. Igen, ezen már rajta lehetnek a polgári engedetlenkedésre készülők is.

3. feladat: a PDSZ tájékoztatása

Hogyan: Ezt rögtön az előző tájékoztatással egyidőben tegyük meg. Pusztán létszámadatokat kell közölni a szakszervezettel, az intézmény adataival egyetemben, ezen az online űrlapon.

Miért fontos: mert – nem meglepő módon – a tankerületek nem sietnek sztrájkadatokat közölni senkivel. Azaz ha bennünket nem tájékoztattok, azzal a kormánynak tesztek jót, akinek érdeke, hogy ne kerüljetek bele a statisztikákba.

4. feladat: a szülők tájékoztatása

Hogyan: míg az intézményvezetőnek kötelessége a szülőket tájékoztatni a sztrájkról két munkanappal a sztrájk előtt – ezt nyugodtan számon is lehet rajta kérni – ti is tájékoztassátok a szülőket! Írjátok le nyugodtan, miért szüntetitek be a munkát, és juttassátok el nekik a levelet. Ha kell ihlet, ehhez írtunk egy formalevelet, amit át lehet írni, és nyilván sokkal jobbakat is lehet írni (küldjétek el, ha van ilyen, tegyétek közzé a Facebook-on.)

Miért fontos: mert ez a célunk! Nem az, hogy a szülőknek rossz legyen, hanem hogy minél többen megértsék és elfogadják, hogy azonnal kell tennünk valamit! Az egész munkabeszüntetés lényege, hogy a társadalom kikényszerítse a változást a kormánytól – márpedig ehhez egyre közelebb állunk!

5. feladat: az intézményvezető tájékoztatja a sztrájkolókat a sztrájk alatti munkabeosztásról

Itt résen kell lennünk! Nincs olyan, hogy a sztrájk alatt dolgozol, és pénzt sem kapsz. Olyan sincs, hogy mindenki dolgozik tovább. Ha annyira sokan sztrájkolunk, hogy nem biztosítható a szaktanári helyettesítés minden osztályban, minden csoportban, akkor csak felügyelet van! A cikk alján található keretes anyagan összefoglaltuk, mit kell tudni a sztrájk alatti tanításról. Amikor fenyegetőzésre kerül sor, hogy be kell pótolni a kieső tanórákat, meg lehet lepni a fenyegetőzőket azzal, hogy ismerjük a jogszabályt: a rendkívüli munkavégzésért extra pénz jár! Erről ebben a cikkben írtunk a rendkívüli szünetek szabálytalan elrendelése kapcsán.

6. feladat: sztrájknap elején és végén lejelenteni a sztrájkolói névsort

Hogyan: Minden sztrájknap elején és végén kitöltjük a sztrájkolókról szóló jelentést, amibe minden sztrájkoló beleírja a nap során, ha kilépett a sztrájkból (pl. munkavégzésre kötelezték, elugrott valahova), ill. amikor visszalépett bele. Egyszerűbb, mint aminek hangzik, ezen a nyomtatványon kell vezetni az ilyesmit. Ezt az intézményvezetőnek kell leadni.

Ha polgári engedetlenkedsz, akkor is lépj be egy időre a sztrájkba, névvel, hogy megjelenj a sztrájknap statisztikái között – különben nem lesz nyoma annak, hogy elégedetlenkedsz!

7. legfontosabb feladat: a fenti adatot minden sztrájknap végén leadni a PDSZ űrlapján

Hogyan: ezen az online elérhető űrlapon keresztül, nagyjából két perc alatt lehet leadni az adatokat, azaz a sztrájkolói létszámokat az intézményben.

Nagyon fontos megtenni, mert e nélkül nem tudunk érvelni azzal, hogy országszerte hány fő sztrájkolt. Nagyon jó dolog sokfelé, térképekre beküldeni a sztrájkadatokat – de ha nekünk nem érkeznek meg, akkor sehonnan nem fogjuk megszerezni, a sztrájkfolyamat végén sem a sajtó felé, sem felétek, sem pedig a sztrájktárgyalásokon nem fogjuk tudni kommunikálni!

8. feladat: ha pénzt veszítünk és szükségünk van rá, csak ezért ne hagyjuk abba a munkabeszüntetést, vegyük igénybe a sztrájktámogatást! Ez erre szolgál, nem szégyen igénybe venni!

Itt írtuk le, hogyan juthatsz támogatáshoz:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/10/09/munkabeszuntetesek-miatt-vontak-toled-ujra-itt-a-sztrajktamogatas/

No de mi van akkor, ha nem megállapítható a fizetési jegyzékből, hogy mennyit vontak tőlünk a munkabeszüntetés miatt? Ebben az esetben jogunk van ehhez az információhoz, és el is kérhetjük azt.

Az alábbi levelet javasoljuk elektronikusan vagy
írásban (postai úton esetleg személyes átvétellel) elküldeni a
munkáltató részére:

„Tisztelt Munkáltató!

Kérem szíves írásos tájékoztatását, figyelemmel a munka
törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény  155. § (3) bekezdésére,
hogy a 2022. október 5-i sztrájk vonatkozásában – ahol a kötelező
foglalkozások, tanórák 50%-a megtartásra került – milyen összegben
került sor illetmény levonására a havi bruttó illetményemből.

Sajnos a 2022. novemberében megkapott, október hónapra vonatkozó
fizetési jegyzékből ez az adat nem állapítható meg.”

Felügyelet és sztrájk alatti tanítás

Azt, hogy sztrájk alatt felügyelet van, vagy tanítás, az intézményvezető dönti el az alapján, hogy hány sztrájkoló van, a sztrájk alatt egyáltalán megszervezhető-e a tanítás. Ha kevesen sztrájkolnak, és megoldott a helyettesítés, tanítás elrendelhető, de megfelelő végzettségű kollégát kell beküldeni órára. A képesítési előírások itt: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1300326.kor a 33/A. §-ban és 6. mellékletben találhatók.

Tehát ha sokan sztrájkolnak, csak felügyelet rendelhető el.

Ez még akkor is így van, ha sztrájkon kívül sem sikerül szakos helyettesítést biztosítani. Azaz ha kevés a sztrájkoló, lehet tanítást is elrendelni, de csak akkor, ha a szakos ellátottság a sztrájkban részt nem vevőkből megoldható. Egyébként azzal szoktak törvényt sérteni sztrájkon kívül is, hogy eseti helyettesítésre olyan embereket küldenek be, akiknek nincs képesítése az adott óra ellátására!

Viszont most a tanulókat és a szülőket védendő, ragaszkodjunk ahhoz, hogy ha nincs szakszerű helyettesítés, akkor csak felügyelet valósulhat meg! Felügyelet esetén nem kell a távollétet igazolni.

Lehet-e csatlakozni a sztrájkhoz azután is, hogy elküldték a résztvenni szándékozók listáját?

De mennyire, hogy lehet. Éppen ez a sztrájk lényege, hogy menetközben is megváltozhat a munkavállalók véleménye.

Kimondottan a fenti két témáról szól ez a cikkünk:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/11/15/mit-nem-kell-igazolni-szulok-es-a-sztrajk-tenyleg-nem-lehet-csatlakozni-a-sztrajkhoz-akarmikor/

Mi van akkor, ha az intézményvezető beküld helyettesíteni?

Egyrészt neki kötelessége a szülőket a valóságnak megfelelően tájékoztatni. Nem írhatja nekik azt, hogy a tanítás zavartalan, amikor a pedagógusok nagy része bejelentette, hogy sztrájkol. A 2022. évi V. törvény 14. § (19) bekezdése szerint „a sztrájk időtartamáról, a sztrájkban részt vevők várható létszámáról, a sztrájknak a gyermekek, tanulók nevelése, felügyelete kapcsán releváns részleteiről az intézményvezető legkésőbb a sztrájkot megelőző második munkanapon 16 óráig tájékoztatja az érintett gyermekek, tanulók szüleit.”

Ha a sok sztrájkoló miatt a felügyelet se valósulhatna meg – annak ellenére sem, hogy a törvényben meghatározott maximális létszámhatárt 20%-kal meghaladó létszámú csoportokban megszervezhető a felügyelet – , az intézményvezető beoszthatja a sztrájkolókat felügyeletre, vagy a sztrájkoló „helyettesítésére”. Ezt viszont ki kell fizetni a fenti törvény 14. § (20) bekezdése alapján: „Az intézményvezető a még elégséges szolgáltatás biztosítása érdekében a sztrájkoló közalkalmazottat, munkavállalót munkavégzési kötelezettség teljesítésére kötelezheti. A még elégséges szolgáltatás biztosítása érdekében munkavégzésre utasított közalkalmazott, munkavállaló erre az időszakra arányos illetményére, munkabérére jogosult.”


[frame]

Támogasd a munkabeszüntetések szervezését!

A PDSZ a saját tagbevételeiből gazdálkodik. Nincs főállású vezető, nincs bónusz, nincs cafatéria. Viszont van munka: a munkabeszüntetések tervezése iszonyatos erőfeszítést igényel, no és rengeteg kiadás. Egyedül nehezen bírnánk. Sztrájktámogatás, polgári engedetlenkedők támogatása az alapítványon keresztül. Cikkek, jogi útmutatók, jogsegély, filmek. Élők az eseményekről. Technika, előfizetések, tárhelyek. Tájékoztató anyagok, plakátok, filmek. Erre költjük a pénzedet, ha úgy döntesz, támogatod a munkánkat!

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

[/frame]

Hasonló cikkek