Mégis lesz minisztériumi eligazítás: a PDSZ is ott lesz!

Először azt mondták, csak egy szakmai egyeztetés. Most kiderült, egy nagyszabású eligazítást szerveztek. Aminek kapcsán az is kiderül, a tankerületek listázták a „hangadókat”.

Fejmosás, megfélemlítés – ezek voltak az eleinte sehonnan sem megerősített hírek egy kilátásba helyezett intézményvezetői fórummal kapcsolatban, amit elvileg az intézményvezetők számára szerveztek volna a belügyben. Már a múlt héten sok helyről kaptuk a hírt, hogy Pintér Sándor belügyminiszter személyesen fogja majd „kezelésbe venni” az intézményvezetőket.

A Blikk arról írt, hogy Pintér Sándor belügyminiszter „Pintér Sándor „rendelte magához a renitens középiskolák igazgatóit”. Hasonló hírek terjedtek a magyar sajtóban a december 5-én kezdődő héten.

Éppen ezért a PDSZ országos választmánya levelet írt Maruzsa Zoltán államtitkárnak december 9-én, pénteken, amelyben következőkre kértük:

„Eddig úgy tudtuk, hogy csak budapesti, „problémás” iskolák igazgatói kaptak értesítést a fent említett eseményről, de ha ez nem így van, hanem tényleges szakmai egyeztetésre kerül sor – amelyet mindenképpen üdvözölnénk –, ezúton kérjük és egyben javasoljuk, hogy ebbe vonják be a PDSZ-t is, kapjunk az eseményre meghívást.”

A mai napig azonban semmilyen konkrét hírt nem kaptunk egy ilyen eseményről, akárhonnan is érdeklődtünk. Sőt a Belügyminisztérium – a hvg.hu kérésére – megcáfolta, „hogy Pintér Sándor miniszter, vagy a tárca bármelyik államtitkára magához rendelt volna akár egyetlen igazgatót is.

December 13-án kedden azonban egyre több hírt kaptunk arról, hogy nem csak intézményvezetőket, de pedagógusokat is behívtak egy 16-i egyeztetésre. Több kolléga elmondása szerint

a tankerületvezetők kifejezetten egyes kollégák megjelenését kérték a rendezvényen, kimondottan olyan kollégákét, akik az intézményükben szerepet vállaltak a munkabeszüntetések szervezésében, akik hangadónak számítottak.

Azaz a tankerületek egyes, előre megnevezett személyek meghívását kérték az intézményvezetői értekezletre.

[promo title=”tamogat1″]

Meghívás a PDSZ részére

Az esemény tényét végül visszavonhatatlan módon megerősítette az a levél, amelyben Maruzsa Zoltán államtitkár végül meghívja a PDSZ egy képviselőjét erre a tájékoztatóra:

[frame]

Tisztelt Választmány!

Az intézményvezetői konzultációra a PDSZ részéről egy főt ezúton meghívok.

Időpont: 2022. december 16. 10 óra

Helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magyary Zoltán terem

                 (1083 Budapest, Ludovika tér 2.)

Mivel a rendezvény programja kötött, a felszólalás lehetőségét ezen a fórumon nem tudjuk biztosítani. A szakszervezetekkel a további egyeztetésre a következő sztrájktárgyaláson természetesen lesz mód.  

Kérem, hogy a résztvevő személy nevét részemre megküldeni szíveskedjenek.

Kérem továbbá, hogy a résztvevő a kezdés időpontja előtt 45 perccel szíveskedjen megjelenni.

Üdvözlettel,

Maruzsa Zoltán

[/frame]

Mi lehet a cél?

Természetesen a PDSZ képviselője ott lesz a rendezvényen – amiről bővebbet nem tudtunk meg hivatalos csatornákból. Azt, hogy legalább egy fokozottan védett személy is jelen lesz a rendezvényen abból gondolhatjuk, hogy a kezdés időpontja előtt legalább 45 perccel meg kell jelenni a helyszínen. Emellett a Nemzeti Pedagógus Kar elnökétől, Horváth Pétertől – aki a minap egy kormányülésre is hivatalos volt, amelyen végül nem került szóba az oktatás kérdése – úgy tudjuk, hogy a pénteki eseménynek az lehet a fő célja, hogy kiderüljön, „milyen a hangulat”, mi a probléma.

Azt tehát egyelőre csak találgatni lehet, mi lehet az esemény célja, ahogy azt is, hogy ki lesz jelen ezen a kormány részéről.

Az eseménnyel kapcsolatban érdemes felidézni azt a hónapokkal ezelőtt a kórházigazgatók számára szintén a Közszolgálati Egyetemen szervezett zártkörű tájékoztatót, amelyen végül Gulyás Gergely társaságában Pintér Sándor és Orbán Viktor is megjelentek.

Akármi is lesz a cél, fontos emlékeznünk arra, hogy a munkabeszüntetéseket egyebek mellett

a pedagógusoknál azonnali 45%-os, a nempedagógusok esetében legalább 130%-os béremelésért, a fizetéseink minimálbérhez rögzítéséért, a munkaterhek csökkenéséért, a sztrájkjogért történik.

A fentiek fényében várjuk a pénteki tájékoztatót.

(HA ESETLEG RÁÉRSZ PÉNTEKEN, ÉRDEMES ELUGRANI REGGEL 9:45 KÖRÜL A LUDOVIKÁHOZ, HÁTHA LESZ OTT VALAMILYEN ESEMÉNY…)

Frissítés!

A mai napon (2022. 12. 15.) a következő levelet juttattuk el Maruzsa Zoltán államtitkárnak:

Tisztelt Maruzsa Zoltán! 

Köszönjük a meghívást a rendezvényre, de ezzel kapcsolatban arra kérem, küldjön nekünk részletes programot és ennek időtartamáról némi is információt, továbbá arról kérünk tájékoztatást, hogy milyen célból és kiknek részvételével, milyen kiválasztási szempontok alapján történtek a meghívások.

Kollégáktól azt a visszajelzést kaptuk, hogy a résztvevőknek vagy egyes résztvevőknek felszólalási lehetőségük is lesz. Amennyiben ezt a rendezvényt valamiféle szakmai egyeztetésként képzelik el, miért zárják ki a hozzászólók közül a szakszervezeteket és a szakmai szervezeteket? Bizonyára Ön is tudja, hogy a sztrájkbizottsági egyeztetés nem szakmai fórum, tehát az erre való hivatkozás nem lehet magyarázat.

Válaszát várva, üdvözlettel:

Nagy Erzsébet 

[frame]

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »