2022: kemény, áldozatokkal teli, de büszke és öntudatos év a közoktatásban dolgozóknak

MÁRCIUS

Nem lankadnak a tiltakozások, egyre kiterjedtebb a mozgalom – a sztrájk alapjog!

A tiltakozások mindent elsöprő módon terjedtek az országban. Igazi alulról épülő mozgalommá vált a közoktatás ügye: intézmény intézmény után csatlakozott a tiltakozásokhoz:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/01/maradna-nekem-ugy-60-ezer-forintom-amibol-kene-elnem-30-napon-keresztul-polgari-egegedetlenseg-2022-03-01/

Érkeztek a fotók, nyilatkozatok, kiállások – szerte az országból, Nógrád megyétől Borsodig, Baranyától Komáromig.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/03/nem-csak-tanarkent-szulokent-is-nehez-megelni-hogy-hol-tart-most-az-oktatas-polgari-engedetlenseg-2022-marcius-3/

Az egyházi iskolák is beleállnak

Fontos pillanat volt az egyházi fenntartású intézmények megjelenése a tiltakozók között:

Már ekkor elkezdtük gyűjteni azon kollégáink beszámolóit, akiket sérelem ért a polgárin engedetlenségi akciójuk miatt.

A közoktatásban dolgozók segítik a háború elől menekülőket

Az év elején, februárban az orosz csapatok megtámadták Ukrajnát. A rakétatámadások és a harci cselekmények miatt milliók hagyták el otthonukat menedéket kérve egyebek mellett Magyarországon is. Kollégáink önzetlenül segítettek a menekültek ellátásában.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/05/kivetelesen-dolgozz-ingyen-igy-segitsd-a-menekulteket/

Sztrájk: március 16.!

A március 16-i sztrájk szervezése gőzerővel folyt – rengeteg helyről kaptunk segítséget. Ezt a videót például a Freeszfe készítette számunkra:

A sztrákfelhívás már előrevetítette, hogy sok sztrájknap lesz, és nem hátrálunk meg, amíg a követeléseink nem teljesülnek:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/07/sztrajkfelhivas-igy-sztrajkoljunk-egyutt-2022-marcius-16-atol/

Pedig a sztrájkot a januárból már ismert dezinformációs hadjárattal próbálták még jobban ellehetetleníteni:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/08/valasz-kisfaludy-laszlo-a-sztrajkot-torvenytelenul-szabalyozni-kivano-levelere/

De az intézményvezetőknek kiadott, potenciálisan jogsértő felhívások is egyre szaporodtak:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/10/jogellenes-intezkedesekre-kenyszeritik-a-tankeruleti-kozpontok-az-intezmenyvezetoket/

A sztrájk első napja aztán bebizonyította, hogy nem érdemes megfélemlítéssel próbálkozni: országszerte intézmények ezrei álltak bele a sztrájkba – és már ekkor sokan voltak, akik sztrájk helyett polgári engedetlenség keretében tették le a munkát és bizonyos időszakokban vagy akár egész nap engedetlenkedtek.

A sztrájk egész héten zajlott, nem csak 16-ára korlátozódott.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/17/fergeteges-kiallas-tizezrek-sztrajkolnak-minden-nap-a-kormany-homokba-dugja-a-fejet/

Színre lépnek a diákok

A március 16-i nap – és talán az egész tavasz – egyik legfelemelőbb élménye kétségtelenül a Parlament mellett zajló diákdemonstráció volt. Valószínűleg még sokszor emlegetni fogják az alábbi felvételen azt a pillanatot, amikor a diákok vonuló demonstrálói megérkeznek az Országház épülete mellé – méghozzá olyan számban, amire senki sem számított:

Azóta is folyamatos a diákszerveződések jelenléte a közoktatás állapota elleni tiltakozásokban, ami teljesen érthető:

a diákok saját bőrükön érzik azt, amiről évek óta egyre hangosabban és egyre kétségbeesetten beszélünk – az összeomlás kétségbeejtő tüneteit.

A Nagy Kockásinges Demonstráció: megtöltöttük a Kossuth teret!

A munkabeszüntetéseket követően egy óriási demonstrációt tartottunk a Parlament előtt. A PDSZ hívására az ország számos pontjáról közoktatásban dolgozók tízezrei töltötték meg a Kossuth teret: akkor azt gondoltuk, soha nem lesz nagyobb demonstráció a közoktatás mellett. A téren 30 és 40 ezer fő közöttire becsülték a megjelentek számát. Az év során aztán többször is kiderült, hogy tévedtünk!

Elindult a sztrájksegély!

A PDSZ, a Tanítanék Mozgalom és a PDSZ által alapított Oktatással a Demokráciáért Alapítvány együttműködésének köszönhetően elindulhatott a sztrájksegély. Minden olyan kollégát támogatunk, akit munkabeszüntetésből kifolyólag ért kár, esett ki jövedelme – és hozzánk fordul.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/21/sztrajksegely-igy-lehet-felajanlani-igy-lehet-igenyelni/

Folyamatosan védtük a munkabeszüntetések résztvevőit a túlkapásoktól

Ennek érdekében levélmintákat adtunk közre, információkat terjesztettünk. A jogsegély folyamatosan dolgozott.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/29/nem-engedjuk-eljarunk-a-sztrajkolok-munkaltatoi-zaklatasaval-kapcsolatban/

Márciusban is akcióztak a diákok

Az EMMI Szalay utcai épülete előtt dekorálták ki az aszfaltot az ott dolgozók számára az Egyesült Diákfront tagjai:

A régi parlament egyik utolsó lépése a béremelés volt – nem a közoktatásban dolgozóknak

A választások előtti időszakban a kormány már nem hozhat érdemi lépéseket – joggal vártuk, hogy a közoktatásban nélkülöző munkavállalók béreit valamilyen formában rendezzék, mielőtt ez az időszak bekövetkezik. A béremelések természetesen rendben bekövetkeztek – de nem a mi béreinkkel foglalkozott egyik utolsó aktusában a ház.

Éppen ezért felszólítottuk a kormányt, hogy ne csak a parlamenti képviselők, tisztségviselők béreit rendezze, hanem a közoktatásban dolgozókét is. Tegye meg ezt, mielőtt a kormány ügyvivő kormánnyá nem alakul – akivel már nem tárgyalhatunk érdemben.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/30/sajat-fizeteseik-utan-a-pedagogusoket-is-rendezzek-ennek-a-kormanynak-meg-van-3-napja-erre/

/a cikk a következő oldalon folytatódik/

12345678

________

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »