2022: kemény, áldozatokkal teli, de büszke és öntudatos év a közoktatásban dolgozóknak

Hosszú év volt. Emlékszel például arra, hogy a kormány bírósági beadványban nyilatkozott arról a miniszterelnöki ígéretről, hogy 2023-ban „átfogó” béremelés lesz? És hogy ezért kellene jogszerűtlennek nyilvánítani a sztrájkot, mert emiatt már teljesültek is a követeléseink? 2022-es összegzésünk következik.

JÚNIUS, JÚLIUS, AUGUSZTUS

Áltanárral köszönt a Fidesz, „nyalhatsz” pedagógusnapra

A pedagógusnapi „ajándékok” hihetetlen módon megalázóak tudnak lenni. Ebben a cikkben erről is írunk, no és arról is, hogy kinyomoztuk: a Fidesz által írt, komoly ténybeli problémákat tartalmazó, abszurd pedagógusköszöntő kreatívjára nem sikerült egyetlen élő, magyar pedagógust sem összeszedni, aki vállalta volna, hogy pózol ehhez a képhez. A Fidesz köszöntőjén egy valószínűleg angolszász modell fotója látható.

Az államtitkárság előtt is összeraktuk a korfát…

…hátha valakinek nem világos odabent, miről is van szó. A tavaszi, nagy sikerű korfaküldős akciónkat követően a közoktatásban tapasztalt szakemberhiánnyal kapcsolatos felmérésben is össze tudtuk rakni pontosan, mennyire elöregedett az ágazat. Az akciónkra egybegyültek felállították, élőben a korfát, majd daruskocsiról befényképeztük azt.

(A cikk az üzenet után folytatódik!)

NÉLKÜLED NEM MEGY: segítsD A SZTRÁJKSZERVEZÉST!

NEM VAGY KÖZVETLENÜL ÉRINTETT A KÖZOKTATÁSBAN DOLGOZÓK PROBLÉMÁIBAN? Az sajnos egyértelmű, hogy a szétvert közoktatás, a nem funkcionáló intézményrendszer, a fáradt és kihasznált munkavállalók, a munkaerőhiány, az elmélyülő esélyegyenlőség következményei néhány éven belül Téged is elérnek, akárhol is élsz vagy dolgozol. A társadalom egésze fogja ezt a helyzetet drámai módon megszenvedni. Segíts nekünk nekünk, hogy segíthessünk! Egyszeri vagy rendszeres támogatásod a változást, a reményt jelentheti! (Ha átutalással kívánja támogatni munkánkat, azt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000, a közlemény rovatban a „Támogatás” szó feltüntetésével teheti meg.)

Nemzeti konzultáció az oktatásban is!

Pöröllyel alakítják a presztizst: előre megírt válaszokkal „mérte fel” a pedagógusok véleményét a Belügyminisztérium. Olyan kérdés-válasz kombókat sikerült kialakítani, amelyekre nem lehet értelmesen választ adni.

Ajánlatot nyomtatott a kormány júliusban

Igen, annál több, mint hogy kinyomtatott valamit valaki, nem nagyon történt. A Maruzsa Zoltán államtitkár által átadott „ajánlat” semmi értékelhetőt nem tartalmazott.

A nyár híre: a Kúria előtt is megbukott a kormány, jogszerű volt a januári sztrájk!

[A] már megtartott sztrájk egymagában azért, mert a döntés még nem emelkedett a figyelmeztető sztrájk megtartásakor jogerőre, nem minősülhet jogellenesnek” – indokol a Kúria.

A nyár híre nagy arcvesztés a kormánynak – egyben egy fontos tanulság nekünk, hogy érdemes folytatni a jogi csatákat is.

Kiállunk a kisadózók mellett!

Sok tízezer kisadózót sújtott a kormány váratlanul szigorú jogszabály-módosítása, sokakat sodorva ezzel teljes anyagi csődbe. A PDSZ kiállt a katások mellett.

Megdöbbentő állapotok: a szabad nyár csak mítosz a közoktatásban

…hiszen a többség végigdolgozza a nyarat, hogy legyen pénze év közben, amikor a hivatásának él. Egyebek mellett ez derül ki a nyári felmérésünkből. Kollégáink nagy részét súlyosan érintette a kataszabályok megváltoztatása is, ami hozzájárul a közoktatásban dolgozók további elszegényedéséhez.

Megdöbbentő fordulat: szinte minden általunk felvetett problémát elismer a kormány

Annak érdekében, hogy a kormány hozzáférhessen az egyelőre elzárt uniós alapokhoz, kénytelen beleegyezni abba, hogy nekilásson a közoktatásban tapasztalt súlyos hiányosságok felszámolásába. Ennek érdekében kiegészíti az ezzel kapcsolatos EFOP Plusz pályázatát. A kiegészítésben olvasható részleteket akár a Ne dolgozz ingyenről is vehette volna…

Az EFOP-anyag kiadása gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kormány kapitulált: elismeri mindazokat a problémákat, amelyeket a PDSZ felvetett. Elismeri, hogy a sztrájkolók követelései jogosak voltak” – írtuk erről.

Joggal gondolhattuk, hogy ez esetben az augusztus 10-én esedékes sztrájktárgyaláson már valamilyen értelmes megoldással áll elő majd a kormány. A kormány azonban továbbra is a közoktatáson kíván spórolni – mi pedig bejelentjük, hogy folytatjuk:

Nem csak magának, mindannyiunknak nyertünk pert Ritecz Szilviával, a kirúgott pécsi keramikussal

A pernek nagyon komoly tanulságai vannak: a munkaügyi előírások, akármennyire fáj is ez, akármennyire nem tartjuk normál embernek a közoktatásban dolgozót, de még őrá is érvényesek:

Jogtalanul rúgták ki a PDSZ tisztségviselőjét

Szintén fontos pert nyert a PDSZ óvodapedagógus tagja, mára már az Országos Választmány tagja: nem távolíthatták volna el az intézményből.

Civil szervezetektől venné el a pénzt az állam, ha politizálnak a munkavállalói

Döbbenetes történet, amit senki sem cáfolt azóta sem. A kormány politikai hűséget vár el a közfeladatok ellátására szánt adóforintokért.

Pintérrel fenyegeti a tankerület az elégedetlenkedő pedagógusokat

Az intézményekben augusztusban megkezdődött a munka – és megindultak a fenyegetések a készülődő sztrájkokat, polgári engedetlenségeket szervezők ellen.

Gyorsfelmérés: folytassuk!

A megkérdezett közel kétezer fő 98 százaléka nem fogadna el egy 2023. évi 14 százalékos béremelést, és folytatná a harcot. (A 14 százalék igazából egy újabb „bemondás” volt, ami Gulyás Gergely szájából hangzott el.)

Maruzsa: ajánlat nincs, polgári engedetlenséget elítélő levél van

A nyár utolsó sztrájktárgyalásán eldőlt: folytatódnak a munkabeszüntetések. Tájékoztattuk az államtitkárt, hogy ugyan a szakszervezetek polgári engedetlenséget szakszervezetek nem szerveznek, nem kezdeményeznek, de

megvédik az abban résztvevőket, támogatják őket a kieső bér kompenzálásában, jogi segítséget nyújtanak, mert céljuk azonos a sztrájkolókéval, ráadásul indokolt a polgári engedetlenség, mivel a sztrájkjogot súlyosan ellehetetlenítő törvényt hoztak a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról.

/a cikk a következő oldalon folytatódik/

12345678

________