2022: kemény, áldozatokkal teli, de büszke és öntudatos év a közoktatásban dolgozóknak

JÚNIUS, JÚLIUS, AUGUSZTUS

Áltanárral köszönt a Fidesz, „nyalhatsz” pedagógusnapra

A pedagógusnapi „ajándékok” hihetetlen módon megalázóak tudnak lenni. Ebben a cikkben erről is írunk, no és arról is, hogy kinyomoztuk: a Fidesz által írt, komoly ténybeli problémákat tartalmazó, abszurd pedagógusköszöntő kreatívjára nem sikerült egyetlen élő, magyar pedagógust sem összeszedni, aki vállalta volna, hogy pózol ehhez a képhez. A Fidesz köszöntőjén egy valószínűleg angolszász modell fotója látható.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/06/08/a-fidesz-ordas-ferditessel-koszonti-a-pedagogusokat-a-pdsz-elokepet-szervez-a-szalay-utcaban/

Az államtitkárság előtt is összeraktuk a korfát…

…hátha valakinek nem világos odabent, miről is van szó. A tavaszi, nagy sikerű korfaküldős akciónkat követően a közoktatásban tapasztalt szakemberhiánnyal kapcsolatos felmérésben is össze tudtuk rakni pontosan, mennyire elöregedett az ágazat. Az akciónkra egybegyültek felállították, élőben a korfát, majd daruskocsiról befényképeztük azt.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/06/13/a-kozoktatasi-allamtitkarsag-elott-mutattuk-meg-mekkora-a-baj

[promo title=”tamogat1″]

Nemzeti konzultáció az oktatásban is!

Pöröllyel alakítják a presztizst: előre megírt válaszokkal „mérte fel” a pedagógusok véleményét a Belügyminisztérium. Olyan kérdés-válasz kombókat sikerült kialakítani, amelyekre nem lehet értelmesen választ adni.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/06/14/itt-a-kozoktatas-nemzeti-konzultacioja-szajba-adott-valaszokkal-a-valodi-kerdeseket-gondosan-kerulo-felmerest-indit-a-bm/

Ajánlatot nyomtatott a kormány júliusban

Igen, annál több, mint hogy kinyomtatott valamit valaki, nem nagyon történt. A Maruzsa Zoltán államtitkár által átadott „ajánlat” semmi értékelhetőt nem tartalmazott.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/07/02/a-kormany-kinyomtatta-ajanlatat-ez-vele-a-baj/

A nyár híre: a Kúria előtt is megbukott a kormány, jogszerű volt a januári sztrájk!

[A] már megtartott sztrájk egymagában azért, mert a döntés még nem emelkedett a figyelmeztető sztrájk megtartásakor jogerőre, nem minősülhet jogellenesnek” – indokol a Kúria.

A nyár híre nagy arcvesztés a kormánynak – egyben egy fontos tanulság nekünk, hogy érdemes folytatni a jogi csatákat is.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/07/04/gyozelem-a-kuria-kimondta-jogszeru-volt-a-januari-figyelmezteto-sztrajk/

Kiállunk a kisadózók mellett!

Sok tízezer kisadózót sújtott a kormány váratlanul szigorú jogszabály-módosítása, sokakat sodorva ezzel teljes anyagi csődbe. A PDSZ kiállt a katások mellett.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/07/12/kata-ne-a-kisadozok-megsarcolasaval-vedjek-az-allamkasszat/

Megdöbbentő állapotok: a szabad nyár csak mítosz a közoktatásban

…hiszen a többség végigdolgozza a nyarat, hogy legyen pénze év közben, amikor a hivatásának él. Egyebek mellett ez derül ki a nyári felmérésünkből. Kollégáink nagy részét súlyosan érintette a kataszabályok megváltoztatása is, ami hozzájárul a közoktatásban dolgozók további elszegényedéséhez.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/07/19/ez-az-igazsag-nincs-nyari-szunet-az-oktatasban

Megdöbbentő fordulat: szinte minden általunk felvetett problémát elismer a kormány

Annak érdekében, hogy a kormány hozzáférhessen az egyelőre elzárt uniós alapokhoz, kénytelen beleegyezni abba, hogy nekilásson a közoktatásban tapasztalt súlyos hiányosságok felszámolásába. Ennek érdekében kiegészíti az ezzel kapcsolatos EFOP Plusz pályázatát. A kiegészítésben olvasható részleteket akár a Ne dolgozz ingyenről is vehette volna…

Az EFOP-anyag kiadása gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kormány kapitulált: elismeri mindazokat a problémákat, amelyeket a PDSZ felvetett. Elismeri, hogy a sztrájkolók követelései jogosak voltak” – írtuk erről.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/08/03/hivatalos-hazudott-a-kormany-minden-altalunk-felvetett-problemat-elismert/

Joggal gondolhattuk, hogy ez esetben az augusztus 10-én esedékes sztrájktárgyaláson már valamilyen értelmes megoldással áll elő majd a kormány. A kormány azonban továbbra is a közoktatáson kíván spórolni – mi pedig bejelentjük, hogy folytatjuk:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/08/11/keszuljetek-a-kormanynak-nincs-szandekaban-emelni-szeptemberben-folytatodhatnak-a-munkabeszuntetesek

Nem csak magának, mindannyiunknak nyertünk pert Ritecz Szilviával, a kirúgott pécsi keramikussal

A pernek nagyon komoly tanulságai vannak: a munkaügyi előírások, akármennyire fáj is ez, akármennyire nem tartjuk normál embernek a közoktatásban dolgozót, de még őrá is érvényesek:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/08/12/jogtalan-volt-a-kirugas-megnyerte-a-pert-a-bator-pecsi-keramiaoktato/

Jogtalanul rúgták ki a PDSZ tisztségviselőjét

Szintén fontos pert nyert a PDSZ óvodapedagógus tagja, mára már az Országos Választmány tagja: nem távolíthatták volna el az intézményből.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/08/26/birosag-jogtalanul-rugtak-ki-a-pdsz-tisztsegviselojet

Civil szervezetektől venné el a pénzt az állam, ha politizálnak a munkavállalói

Döbbenetes történet, amit senki sem cáfolt azóta sem. A kormány politikai hűséget vár el a közfeladatok ellátására szánt adóforintokért.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/08/28/alapitvanyokat-fenyeget-az-allam-nem-lesz-penz-ha-politizalnak-a-munkavallalok/

Pintérrel fenyegeti a tankerület az elégedetlenkedő pedagógusokat

Az intézményekben augusztusban megkezdődött a munka – és megindultak a fenyegetések a készülődő sztrájkokat, polgári engedetlenségeket szervezők ellen.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/08/29/pinter-sandorral-es-jogellenes-retorziokkal-fenyegeti-a-tankerulet-a-munkabeszuntetest-tervezo-kobanyai-pedagogusokat/

Gyorsfelmérés: folytassuk!

A megkérdezett közel kétezer fő 98 százaléka nem fogadna el egy 2023. évi 14 százalékos béremelést, és folytatná a harcot. (A 14 százalék igazából egy újabb „bemondás” volt, ami Gulyás Gergely szájából hangzott el.)

https://nedolgozzingyen.hu/2022/08/30/felmeres-tovabbra-is-beszuntetne-a-munkat-a-tobbseg-nem-elfogadhato-a-kormany-ajanlata/

Maruzsa: ajánlat nincs, polgári engedetlenséget elítélő levél van

A nyár utolsó sztrájktárgyalásán eldőlt: folytatódnak a munkabeszüntetések. Tájékoztattuk az államtitkárt, hogy ugyan a szakszervezetek polgári engedetlenséget szakszervezetek nem szerveznek, nem kezdeményeznek, de

megvédik az abban résztvevőket, támogatják őket a kieső bér kompenzálásában, jogi segítséget nyújtanak, mert céljuk azonos a sztrájkolókéval, ráadásul indokolt a polgári engedetlenség, mivel a sztrájkjogot súlyosan ellehetetlenítő törvényt hoztak a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/08/31/sztrajktargyalas-a-kormanynak-nincs-uj-ajanlata-csak-a-fenyegetozes/

/a cikk a következő oldalon folytatódik/

12345678

________

Hasonló cikkek