2022: kemény, áldozatokkal teli, de büszke és öntudatos év a közoktatásban dolgozóknak

Hosszú év volt. Emlékszel például arra, hogy a kormány bírósági beadványban nyilatkozott arról a miniszterelnöki ígéretről, hogy 2023-ban „átfogó” béremelés lesz? És hogy ezért kellene jogszerűtlennek nyilvánítani a sztrájkot, mert emiatt már teljesültek is a követeléseink? 2022-es összegzésünk következik.

OKTÓBER

Kirúgják a Kölcsey Gimnázium öt pedagógusát

Köztük Törley Katát, a Tanítanék egyik alapítóját is. Az elbocsátások hírére nagyobb demonstrációk kezdődnek több helyen is.

Az elbocsátásokra válaszul újabb egységes sztrájknapot hirdetnek a szakszervezetek.

Október 5: országos sztrájknap

A felháborító elbocsátások hírére megmozdult az ország: szülői szervezetek, diákok, támogatók élőláncai, flashmobok, munkabeszüntetéseket támogató események szerveződtek országszerte.

Válogatás a nap élő tudósításaiból:

Délután Óbudán szerveződött egy nagyobb műsor:

És természetesen az esti hídfoglaláson is ott voltunk:

Ezt követően a tömeg a Kossuth térre vonult, ahol a Tanítanék és a Noár Mozgalom szervezésében egy nagyszabású demonstrációra került sor – azaz idén másodszor töltöttük meg a Kossuth teret!

Folytatódnak a fenyegetések

A Karinthy Gimnázium megfenyegetett pedagógusai személyesen szeretnék átvenni a fenyegető leveleiket. A pedagógusokat a szülők és a diákok is elkísérték – a Külső-Pesti Tankerület épülete előtt hatalmas tiltakozó tömeg gyűlt össze spontán.

A Közép-Budai Tankerületi Központ elé a fenyegetések miatt felháborodott szülők szerveztek tiltakozó akciót.

A Belső-Pesti Tankerület bocsátotta el a Kölcsey pedagógusait. A többi intézményből sok pedagógus ugyanakkor szintén személyesen szerette volna átvenni a fenyegető leveleit a tankerület vezetőjétől, Marosi Beatrixtől.

Október 14: hatalmas tömegek, óriási részvétel

Az ország számtalan településén munkavállalók tízezrei állnak bele a munkabeszüntetésbe. A tiltakozások azonban ma már igazán széles körűek: szinte minden intézmény mellé szerveződnek támogatói rendezvények, legyen szó szegedi, szolnoki, miskolci vagy pécsi vagy akármilyen intézményről.

A nap végén a Hősök terén gyülekeztek a tiltakozók Budapesten, itt beszéltünk egy olyan csoport tagjaival, akik számára ha lehet, még igazságtalanabbul korlátozták a sztrájkjogait:

A Hősök terén összegyűlt óriási tömeg a Belügyminisztérium elé vonult. Eközben az ország számos településén is rendezvények, tiltakozások folytak.

Bejelentik a következő egységes sztrájkidőpontot:

Újabb „ígéret” a kormánytól

Amit természetesen Gulyás Gergely mondott kamerába, és aminek legalább annyira nem lett következménye, mint Orbán Viktor ígéretének:

“Ha létrejön a megállapodás az Európai Bizottsággal, eddig nem látott mértékű béremelés jöhet a pedagógusoknak”.

Mintha azt mondanák, létrejött – és szó sincs semmiféle „eddig nem látott mértékű” béremelésről.

Október 23: 60-70 ezren a Műegyetemnél

Minden idők egyik legnagyobb közoktatással kapcsolatos tüntetése volt az október 23-án megszervezett esemény. Az Adom Diákmozgalom és a PDSZ közös október 23-i rendezvényen felszólalók követelték, hogy a kormány mielőbb lépjen a közoktatás megmentése érdekében.

A tömeg a Múzeum körúton gyűlt össze, onnan vonult át a Műegyetem előtt felállított színpadhoz.

Sztrájk: október 27.!

A sztrájknap azzal kezdődött, hogy a Tanítanék Mozgalom kezdeményezésére és a Főváros segítségével fellobogóztuk a Margit-hidat a Tanítanék, az Egyesült Diákfront és a PDSZ zászlóival. Itt jelentettük be a következő sztrájkidőpontot, november 18-át.

Hatalmas tömegek támogatták a sztrájkot – egész városokat ölelnek már át a kilométereken keresztül húzódó élőláncok:

Sok helyen műsorokkal, rendezvényekkel egybekötött eseményeket szerveztek a támogatók, gyakran a szülőkkel közösen. Az óbudai eseményen például az egyik legjobb SZMK-s beszédet hallhattuk ebben a műfajban:

/a cikk a következő oldalon folytatódik/

12345678

________