2022: kemény, áldozatokkal teli, de büszke és öntudatos év a közoktatásban dolgozóknak

NOVEMBER, DECEMBER

Ismét egy semmitmondó sztrájktárgyalás

November 7-én valamiért fontos volt a kormánynak, hogy a tárgyalók megjelenjenek az épületben. Ennél több nehezen mondható el a sztrájktárgyalásról. Ebben a cikkben azért összefoglaltuk:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/11/08/a-kormany-panikszeruen-igergeti-a-semmit-folytatjuk-a-sztrajkot/

Szolidaritási sztrájk a szakképző intézményekben

A PDSZ szolidaritási sztrájkot jelentett be a szakképző intézményekben. A szakszervezet amúgy is kiemelten foglalkozik a szakképzésben tapasztalt súlyos problémákkal és ennek érdekében már korábban sztrájkbizottságot alakított.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/11/14/sztrajk-a-szakkepzesben-jelentsunk-szolidaritasi-sztrajkot/

Nov. 18.: nem csak sztrájk – sztrájkhét

A november 18-ra meghirdetett egységes sztrájknap előtti héten már hétfőtől rengeteg intézmény állt bele a munkabeszüntetésekbe, számos helyről jelentettek rendezvényeket, támogató megmozdulásokat.

Így tett a budapesti Karinthy Gimnázium is, akiket már hétfőn meglátogattunk:

A budapesti Kodály Gimnáziumban kedden szerveztek egy demonstrációt, amit meglátogattunk mi is:

Ekkor még nem tudtuk, hogy micsoda lavinát indít el majd az, hogy az intézmény előtt élőzünk. Különböző „helyreigazítási” kérések érkeztek az élő videóval kapcsolatban, amit egy későbbi anyagunkban meg is ejtettünk – annál is inkább, mivel így kiderülhetett, hogy a Tankerület fórumán felszólalt a Klebelsberg Központ vezetője, Hajnal Gabriella is:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/11/25/helyreigazitas-avagy-merre-jart-november-7-en-hajnal-gabriella/

Éjszakai támogató demonstrációt tartottak Pestszentlőrincen is:

A sztrájk napján kora reggel pedig az Egyesült Diákfront képviselői köszöntötték a munkába igyekvő kormánytagokat, tiszt- és tisztségviselőket:

A minden eddiginél hosszabb budapesti élőlánc mellett hasonló rendezvényekről érkeztek hírek Miskolcról, Szegedről, Pécsről és számos településről is:

Élőláncokról, jelentős rendezvényekről kaptunk hírt kisebb és nagyobb településekről, például Tapolcáról, Sopronból, Dunaújvárosból, Pomázról és Gyömrőről is.

Estére ismét az Egyesült Diákfront szervezett nagy létszámú, vonulós tiltakozást a fővárosban, ahol a Március 15-e térről vonult a tömeg az Alagút elé:

Újabb nyolc pedagógust rúg ki a kormány!

A hónap végén érkezett a felháborító hír: a kormány ismét megfélemlítéssel próbálja megoldani a problémákat és kirúgott nyolc pedagógust.

A budapesti Eötvös, Vörösmarty és Karinthy Gimnáziumok nyolc pedagógusának kirúgása egy gyomorforgatóan propagandisztikus, random erőszakcselekmény, amelynek lényege a botrányokozás” – írtuk erről akkor.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/11/30/nyolc-tanart-rugatott-ki-a-kormany-csak-hogy-elterelje-a-figyelmet-sajat-szegyenerol/

Estére a Belügyminisztérium előtt gyűlt össze egy hatalmas tömeg, ami egyebek mellett Pintér miniszter távozását követelte:

Másnap a Külső-Pesti Tankerület előtt zajlott a demonstráció:

És a Vörösmarty Gimnázium támogatói is tüntettek:

Vége a kifizetetlen túlóráknak!

Megnyertünk egy olyan pert, amelynek messzemenő tanulságai vannak az ágazatunkban tapasztalt ingyenmunkára nézve.

„Mostantól jogerős ítéletünk van arról, hogy a kifizetetlen túlórázás nem jogszerű: kezdjük el mindannyian összeírni az elmúlt években összehozott rengeteg túlórát!” – írtuk erről:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/12/06/oriasi-pernyeres-vege-az-automatikus-helyettesitgetesnek-ingyen-tuloraknak-gratisz-osztalykirandulasoknak/

Sztrájknap: december 8.

Mivel a kormány több helyen is azt állította, hogy a munkabeszüntetés egy „belpesti ügy”, a december 8-i sztrájknapon felkerekedtünk, hogy meglátogassuk az északi-keleti országrész tiltakozóit.

Országszerte rengeteg harcos és egyre dühösebb demonstráció kísérte a munkabeszüntetéseket – amelyek egyáltalán nem torpantak meg a találomra kiválasztott pedagógusokon végrehajtott retorziók miatt. De ülősztrájkok voltak egyebek mellett Miskolcon és Tatán is.

A sajtó segítsége nélkül nem megy

Úgy tűnik, a sajtó segítségével kell elintéztetni a legelemibb dolgokat is az intézményekben:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/12/15/tenyleg-a-sajto-kozbenjarasa-kell-hogy-eloirasos-homerseklet-legyen-egy-intezmenyben/

Rétvári újabb számokat dob be

…amelyekről később kiderül, hogy semmi közük nem volt a valósághoz. Egységesen igaz ezekre a bemondásokra, hogy a különböző kormányzati beszélő fejek a legkülönbözőbb dolgokat mondják – emlékezzünk csak arra, hogy januárban Orbán Viktor teljes bérrendezést jelentett be 2023-ra, amit a bíróságnak leadott dokumentumokban is megemlítettek.

Mihez kezdjünk ezek után egy újabb Grabovoj- Rétvári-számmal? – ekkor még nem tudtuk, hogy mennyire nincs képben Rétvári, aki alig pár nappal a végleges, 12 százalékos pótlékemelés előtt találta ezt a számot bemondani:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/12/15/megalazo-21-avagy-miert-teljesen-elfogadhatatlan-retvari-ujabb-bemondasa/

Minisztériumi „eligazítást” tart Pintér a pedagógusoknak

Először csak pletykának tűnt, majd kiderült, valóban igaz: Pintér Sándor belügyminiszter el kívánja igazítani a renegát pedagógusokat.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/12/13/megis-lesz-miniszteriumi-eligazitas-a-pdsz-is-ott-lesz

Az esemény napján mi is ott voltunk a Nemzeti Közszolgálati egyetemnél:

Az elhangzottakat Nagy Erzsébet PDSZ-ügyvivő foglalta össze:

A PDSZ kongresszusa felkéri Pintért, gyakoroljon önvizsgálatot…

… már amennyiben ez lehetséges. Pintér kijelentései hajmeresztőek voltak – teljesen egyértelműen kiderült tökéletes szakmai alkalmatlansága.

Ebben a cikkben a végül kialakult

nevetséges 10 százalékos mértékű béremelést érő pótlékemelést követően kialakult bértáblákat is bemutattuk.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/12/18/kongresszust-tartott-a-pdsz-itt-talalhatok-a-hatarozatok-az-alkalmatlan-pinter-meneszteserol-es-a-berekrol-bertablaval/

Folytatjuk!

Az év végi eseméynek tükrében teljesen egyértelmű, hogy nem hátrálhatunk már, mert tényleg nincs hova. A kormány felfoghatatlan oktatáspolitikája a közoktatás lerombolásával és a benne dolgozók elszegényítésével jár.

2023 is harcos év lesz – folytatjuk a munkát!

https://nedolgozzingyen.hu/2022/12/23/hol-tartunk-most/

12345678

[frame]

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

[/frame]

Hasonló cikkek