Ne dőlj be! Túlkapások és jogsértések: így próbálják akadályozni a sztrájkot.

Több helyen igyekeznek változatos módszerekkel akadályozni a sztrájkot. Összegyűjtöttünk pár olyan esetet, amire érdemes odafigyelni.

Valamennyi itt felsorolt üzenetet anonimizáltuk, elrejtve, pontosan melyik településről, intézményről, netán tankerületről van szó.

Ne mondj le a béredről!

„Alá akarnak velünk írattatni olyan nyilatkozatot, hogy lemondunk a bérünkről. Ez jogszerű?”

Nem, természetesen nem jogszerű – semmiről sem kell lemondanunk, ha munkabeszüntetésben veszünk részt. Sőt abban az esetben, ha az intézményvezető munkavégzésre kötelez bennünket, a teljes bért ki kell fizetnie a munkáltatónak számunkra, akár szereplünk a sztrájkolók előzetesen leadott listáján, akár nem. Amennyiben pedig megtartjuk azokat az órákat, ha az intézményvezető munkavégzést rendelt el a sztrájk ideje alatt a számunkra, úgy ezért a munkavégzés idejére nem lehet bért levonni – mégpedig a sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 6. § (3) bekezdése szerint.

[frame]

Levontak? Igényelj sztrájktámogatást!

https://nedolgozzingyen.hu/2023/02/17/munkabeszuntetes-miatt-levontak-a-beredbol-igy-kerd-a-tamogatast-2023-ban-is/

[/frame]

De igen: lehet módosítani a házirendet!

Ahogy arról többször írtunk már, egyik módja annak, hogy érezhető munkabeszüntetést szervezzünk, ha a szülők együttműködnek velünk – ennek érdekében pedig javasoltuk, hogy a nevelőtestület módosítsa a házirendet, hogy ez eddigieknél több tanórát igazolhassanak a szülők. Azonban nem mindenhol megy ez zökkenőmentesen:

„Nálunk a kollégánknak mondta az igazgató, hogy csütörtökön az hangzott el a tankervez. részéről, hogy nem lehet házirendmódosítást végrehajtani szülői igazolások ügyében (max. 5-öt engedélyez/félév)”

Ez nem így van, a házirendet módosíthatja a nevelőtestület. Annak érdekében, hogy a végére járjunk az ügynek, megkerestük az érintett tankerületi igazgatót, aki cáfolta, hogy ilyen értelmű kijelentést tett volna. A házirend módosításáról azt mondta, hogy ő az igazgatóknak csak arról beszélt, hogy a betegség miatti távollét igazolásának lehetőségét nem lehet bővíteni azzal, hogy ekkor a távollétet a szülő igazolja, más egyébbe nem szólt bele, és szerinte is módosíthatja a nevelőtestület a házirendet, ahhoz joga van, a tankerületi központot erről csak tájékoztatni kell.

[frame]

FIGYELEM: NE FELEJTSÜK EL MINDEN NAP KITÖLTENI A SZTRÁJKOLÓK LÉTSZÁMÁRÓL SZÓLÓ KÉRDŐÍVET!

Enélkül nem tudjuk pontosan számon tartani, hány intézmény hány munkavállalója állt bele a munkabeszüntetésekbe! A kérdőívet ezen a címen éred el: https://forms.gle/rti4coRMDtCrmkrPA

Kérjük, ezt a kérdőívet akkor is töltsd ki, ha máshova már elküldted az adatokat, mert így tudunk róla beszámolni, és így kerülhet fel a sztrájktérképre az intézményed!

[/frame]

Lehet tájékoztatni a nyilvánosságot!

Több helyről is hallottuk, hogy a tankerület arról tájékoztatta az intézményeket, hogy a „nyilvánosság”, a „sajtó” tájékoztatása szigorúan tilos. Ez természetesen nem így van: a sztrájkolóknak joguk van tájékoztatni a nyilvánosságot – akár a szülőket, akár a sajtót.

„Azt mondta a vezetőknek, hogy ahol a törvényes sztrájkon felül bármilyen esemény, vagy a média felé információátadás lesz, ott menesztik az intézményvezetőt.”

Ebben az ügyben is megkérdeztük az egyik érintett tankerületi igazgatót. Elmondta, a képek, videók közlését nem tiltotta meg, szerinte is jogszerű, ha az nem az intézmény nevében történik. Természetesen a sztrájkolók nem az intézmények nevében tájékoztatják a szülőket vagy a szélesebb nyilvánosságot.

Nem megfelelően tájékoztatja az intézmény a szülőket

A jogszabály pontosan előírja az intézményvezető számára, hogy mikor kell tájékoztatnia a szülőket arról, hogy az intézményben sztrájk lesz. Ha ezt elmulasztja, azzal jogszabályt sért.

Ennek ellenére sok helyről jelezték nekünk telefonon, üzenetben: nem a valóságnak megfelelően tájékoztatják az igazgatók a szülőket. Akkor is azt írják nekik, hogy a tanítás zavartalanul megy, ha sokan jelezték, hogy beleállnak a sztrájkba. Az is előfordul, hogy az igazgató egyáltalán nem értesíti ki a szülőket.

Ezek a cselekmények jogszabályellenesek, amire hívjuk fel az intézményvezető figyelmét – és értesítsük a PDSZ-t.

Ne engedjük, hogy megfélemlítsenek bennünket!

Több helyről érkezett olyan információ, hogy az intézményvezetők egyenként „elbeszélgetnek” a sztrájkolókkal, nyomást gyakorolva rájuk, hogy álljanak el a tervezett tiltakozástól. Egy kelet-magyarországi nagyvárosból az alábbi információkat kaptuk:

„nem mernek beleállni a sztrájkba. Félnek. Féltik az állásukat. Aki ellenkezik, azt kivezénylik vidéki iskolába tanítani vagy úgy megkeserítik a napjait, hogy önszántából felmondjon.  Itt mindenki pótolható. Jönnek a helyükre a Klebelsberg ösztöndíjasok, vagy a ingázó pedagógusok, akik alig várják, hogy legyen üres álláshely a városban. Lehet ránk is ez vár, mi most vágtunk bele. Az egyik gimnáziumban szerettek volna sztrájkolni, de egyesével elbeszélgetett velük az igazgató a várható ‘következményekről”. Így visszaléptek”

Természetesen bármiféle retorzió alkalmazása teljesen egyértelműen jogsértő. Az intézményvezetőnek fel kell mérnie, hogy nem akadályozhatja a munkavállaló joggyakorlását, ha pedig mégis ilyeneket tapasztalunk, értesítsük a PDSZ jogsegély-szolgálatát.

Nagyon sok esetben igazgatóhelyettesekkel kapcsolatban érkeztek beszámolók, miszerint nem engedélyezik számukra, hogy részt vegyenek a sztrájkban.

„Nálunk már régen azért nem sztrájkolnak az igh.-k, mert a tanker azzal fenyegette meg őket, hogy ha megteszik, az azt jelenti, hogy az igazgató nem tud [rendet] tartani és ezért az igazgatót menesztik. Az igh.-k meg úgy gondolják, ha beleállnának, akkor „más szervével vernék a csalánt”

Hacsak az intézményvezető-helyettes nem helyettesíti az intézményvezetőt annak távollétekor, az int. vez. helyettes nem gyakorol munkáltatói jogkört, ezért annak a megakadályozása, hogy az igazgatóhelyettes sztrájkolhasson, jogszabályellenes. Ahogyan az is, hogy az intézményvezetőt azért menesszék, mert a munkavállalók törvényes sztrájkban vesznek részt.

Megmondaná az igazgató, hogy mikor legyen a sztrájk?

„Meg akarja határozni az igazgató, hogy mikor sztrájkoljunk – ilyet lehet?” – kérdezik tőlünk. A válasz az, hogy természetesen nem lehet ilyet. A sztrájk időpontját a helyi sztrájkbizottság, a helyben sztrájkolók döntik el – esetleg figyelembe véve a szakszervezetek felhívásait. Ugyanakkor fontos tudni, hogy folyamatosan sztrájk van: amíg a szakszervezetek által alakított sztrájkbizottság vissza nem vonja a sztrájkfelhívását, addig a sztrájkhoz bármikor lehet csatlakozni: mindössze az az előírás, hogy a sztrájknapot megelőző 5. munkanapon be kell jelenteni a szándékot, majd három nappal előtte le kell adni a sztrájkban várhatóan részt venni szándékozók létszámát, illetve a sztrájk napján a sztrájkolók névsorát.

Abba beleszólni ugyanakkor, hogy ki mikor sztrájkoljon a sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 1. § (2) bekezdése alapján törvénysértő. Ez a rendelkezés kimondja ugyanis, hogy a „sztrájkban való részvétel önkéntes, az abban való részvételre, illetve az attól való tartózkodásra senki nem kényszeríthető. A jogszerű sztrájkban résztvevő dolgozókkal szemben a munkabeszüntetés befejezését célzó kényszerítő eszközökkel nem lehet fellépni.

Azaz az intézményvezető nem mondhatja meg, mikor sztrájkolunk!

Ne adjuk át a Kréta felhasználói fiókunk jelszavát!

Megdöbbentő, de ilyen eset is előfordult: arra próbálták kötelezni a kollégát, hogy átadja a Kréta-belépéshez szükséges jelszavát, hogy a belépés után a sztrájk napjáról eltérő adatokat adjanak meg a nevében. Talán nem szükséges leírni, de a

Kréta-belépéshez szüksége jelszavunkat nem vagyunk kötelesek megosztani senkivel, ne is tegyünk ilyet!

Amennyiben ilyen „kérés” érkezik, tájékoztassuk a PDSZ jogsegélyszolgálatát, írjunk e-mailt a [email protected] címre.

[promo title=”aktualsztrajk”]


Támogasd a munkabeszüntetések szervezését!

A PDSZ a saját tagbevételeiből gazdálkodik. Nincs főállású vezető, nincs bónusz, nincs cafatéria. Viszont van munka: a munkabeszüntetések tervezése iszonyatos erőfeszítést igényel, no és rengeteg kiadás. Egyedül nehezen bírnánk. Sztrájktámogatás, polgári engedetlenkedők támogatása az alapítványon keresztül. Cikkek, jogi útmutatók, jogsegély, filmek. Élők az eseményekről. Technika, előfizetések, tárhelyek. Tájékoztató anyagok, plakátok, filmek. Erre költjük a pénzedet, ha úgy döntesz, támogatod a munkánkat!

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

Hasonló cikkek