Nem reagál a kormány a sztrájkbizottság levelére: a Bíróság szólította fel a jogszerű eljárásra

Új mélységben a magyar kormány és a magyar jogállam: a sztrájkbizottság harmadik levelére sem reagált a kormány, nem jelölt ki tárgyalót, ahogy azt a jogszabályok előírnák. A Bíróság már felszólította a jogszabályszerű működésre.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a PDSZ szakképzési sztrájkbizottsága – a jogszabályoknak megfelelően – kezdeményezte Orbán Viktor miniszterelnöknél az egyeztetést a szakképzésben dolgozók körében szervezett sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról. A kormány azonban nem reagált a megkeresésekre, annak ellenére sem, hogy jogszabály szerint kötelessége lenne tárgyalókat kijelölni ebben az esetben.

https://nedolgozzingyen.hu/2023/01/18/sztrajk-a-szakkepzesben-is-januar-31-0800-1000-figyelmezteto-sztrajk/

A PDSZ szakképzési sztrájkbizottsága figyelmeztető sztrájkot hirdetett január 31-ére.

A PDSZ szakképzési sztrájkbizottsága bírósághoz fordult

A kormány, aki kénye-kedve szerint változtatja meg egyoldalúan a sztrájkkal kapcsolatos szabályokat a sztrájk ellehetetlenítése érdekében – hol a koronavírus-járványra, hol az Ukrajnában dúló háborúra hivatkozva – egyszerűen fütyül a saját jogszabályi kötelezettségeire:

a sztrájkbizottság három megkeresésére sem reagált érdemben.

A PDSZ ezért a Fővárosi Törvényszékhez fordult. A Bíróság – ahogy az ilyen típusú ügyekben előírt – gyorsított eljárásban döntött arról, hogy felszólította a kormányt, hogy a PDSZ szakképzési sztrájkbizottságának megkeresésére legkésőbb 2023. január 25. napjának 9:00 órájáig terjesszen elő ellenkérelmet.

A Bíróság azt is kikötötte, hogy amennyiben a határidőn belül nem születik ellenkérelem, úgy a bíróság a rendelkezésre álló iratok alapján hoz határozatot az ügyben – azaz ő maga állapítja meg a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatások körét.

[frame]

Támogasd a munkabeszüntetések szervezését!

A PDSZ a saját tagbevételeiből gazdálkodik. Nincs főállású vezető, nincs bónusz, nincs cafatéria. Viszont van munka: a munkabeszüntetések tervezése iszonyatos erőfeszítést igényel, no és rengeteg kiadás. Egyedül nehezen bírnánk. Sztrájktámogatás, polgári engedetlenkedők támogatása az alapítványon keresztül. Cikkek, jogi útmutatók, jogsegély, filmek. Élők az eseményekről. Technika, előfizetések, tárhelyek. Tájékoztató anyagok, plakátok, filmek. Erre költjük a pénzedet, ha úgy döntesz, támogatod a munkánkat!

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

[/frame]

Hasonló cikkek