Mik a teendők a szakképzési sztrájkkal?

A Bíróság a PDSZ javaslatát hagyta jóvá a szakképzés január 31-i figyelmeztető sztrájkjával kapcsolatban. Ebből adódik néhány fontos teendő, tudnivaló, ezeket ismertetjük az alábbiakban.

A Bíróság jóváhagyta a PDSZ szakképzési sztrájkbizottságának a még elégséges szolgáltatásokra vonatkozó ajánlatát. Ezekkel kapcsolatban az alábbiakat fontos tudni:

  • A szakképző intézmények vezetői 2023. január 27. napján 12 óráig jelzik a helyi sztrájkbizottság részére, hogy várhatóan a sztrájk időtartama alatt az egyes osztályokban hány fő lesz jelen.
  • Az intézményvezetők adatszolgáltatásukat 2023. január 30. napján 12 óráig pontosítják, majd 2023. január 31-én reggel 7.30-kor is közlik a rendelkezésükre álló adatok alapján a helyi sztrájkbizottsággal.
  • A sztrájk időtartamáról, a sztrájkban részt vevők várható létszámáról, a sztrájknak a tanulók irányában releváns részleteiről az intézményvezetők kötelesek 2023. január 27-én 14 óráig a kiskorú tanulók szülei felé a szükséges előzetes tájékoztatást megadni!

Az intézményvezetők és a helyi sztrájkbizottság a sztrájkban részt vevők várható létszáma és a felügyeletre szoruló tanulók várható létszáma alapján folyamatosan egyeztetnek és a felügyelet, valamint a sajátos nevelési igényű tanulók részére a szakmai szolgáltatás 12.Mpk.75.007/2023/5. 2 ellátásához szükséges létszámot meghatározzák a következők szerint:

2.3.1.: A tanulók felügyeletének ellátására megfelelő szakképesítéssel rendelkező megfelelő létszámú oktató álljon rendelkezésre.

2.3.2.: A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény 54. § (3) bekezdése szerinti maximális létszámot – 38 fő, azaz 32 fő + ennek 20 %-a – egyetlen összevont osztály, ill. csoport létszáma se lépje túl a sztrájk időtartama alatt és ez alatt az időtartam alatt egy fő oktató lássa el a tanulók felügyeletét.

2.3.3.: A fentiek szerint szükséges létszámot az intézményvezető biztosítja azzal, hogy amennyiben a sztrájkban részt nem vevő munkavállalók létszáma a még elégséges szolgáltatás mértéke és feltételei biztosításához nem elegendő, úgy a helyi sztrájkbizottság köteles a sztrájkban részt vevő munkavállalók beállításával a még elégséges szolgáltatás mértéke és feltételei biztosításához hozzájárulni. 

A végzés

Az alábbiakban közzétesszük a bíróság végzését, amelyben a PDSZ ajánlatát fogadta el. A végzésben fel van tüntetve egy 26-ai dátum, amelyet természetesen figyelmen kívül kell hagyni, mivel a végzés január 26-án 11 óra után érkezett a PDSZ-hez. Emiatt a sztrájk nem lehet jogellenes, mivel ilyen esetben a bíróság azt vizsgálná, hogy a sztrájkszervező PDSZ és a sztrájkban résztvevők minden tőlük elvárhatót megtettek a jogszerű sztrájk megszervezése érdekében.

A kormány sztrájkrombolásáról

A kormány időhúzása hozta létre azt a tavalyi figyelmeztető sztrájkhoz hasonló helyzetet, hogy másodfokú ítélet meghozatalára már idő sincs 31-éig. Ebbe a magatartásba még az is belefért, hogy majd egy év után még a tárgyalópartnert se jelölték meg, azt helyettük a bíróságnak kellett megtennie.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/07/04/gyozelem-a-kuria-kimondta-jogszeru-volt-a-januari-figyelmezteto-sztrajk/

A tavalyi esetben a Kúria hozott ítéletet, amelyik kimondta, hogy emiatt a sztrájk nem jogellenes, és visszamenőleg megállapította, hogy a 2022. január 31-ei sztrájk törvényes volt.

Szervezzétek meg tehát a sztrájkot, és álljatok bele a folytatásba is!

Ha részt veszel a szakképzés sztrájkjában, az alábbi kérdőív kitöltésével segítheted a munkánkat!

[frame]

Támogasd a munkabeszüntetések szervezését!

A PDSZ a saját tagbevételeiből gazdálkodik. Nincs főállású vezető, nincs bónusz, nincs cafatéria. Viszont van munka: a munkabeszüntetések tervezése iszonyatos erőfeszítést igényel, no és rengeteg kiadás. Egyedül nehezen bírnánk. Sztrájktámogatás, polgári engedetlenkedők támogatása az alapítványon keresztül. Cikkek, jogi útmutatók, jogsegély, filmek. Élők az eseményekről. Technika, előfizetések, tárhelyek. Tájékoztató anyagok, plakátok, filmek. Erre költjük a pénzedet, ha úgy döntesz, támogatod a munkánkat!

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

[/frame]

Hasonló cikkek