Sztrájk! Március 16-17: szüntesd be a munkát!

A kormány érdemben semmilyen követelésre nem reagált, ezért a PDSZ és a PSZ meghirdették a következő sztrájknapokat – a közoktatásban ÉS a szakképzésben egyaránt. Kérjük a munkavállalókat, ezeken a napokon szüntessék be a munkát, kérjük a bennünket támogató szülőket, lehetőség szerint tartsák otthon gyermekeiket, kérjük a támogatóinkat, intézményeik környékén ezeken a napokon szervezzenek élőláncot!

2023. március 16: a határozatlan időre szóló sztrájk kezdetének évfordulója.

Munkabeszüntetés a közoktatásban!

A PDSZ és a PSZ ezért 2023. március 16-17-ére hirdeti meg a gördülő sztrájk keretén belül a következő sztrájknapokat. Azt kérjük, hogy e két napon

a szülők ne küldjék be a gyerekeiket azokba az intézményekbe, ahol munkabeszüntetést szerveznek. Kérjük a támogatókat, a munkabeszüntetésekben részt vevő intézmények köré vonjanak élőláncokat! Tegyük láthatóvá, hogy mit akarunk!

Hogyan szervezzük meg egyszerűen?

Az alábbi cikkben írtuk le pontosan, részletesen, a leadandó űrlapokat belinkelve, hogy hogyan érdemes megszerveznünk a munkabeszüntetést – érdemes elolvasni a Nagyon Rövid Útmutatót, mert minden lényeges elemet egy helyen megtalálhatunk:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/09/14/polgari-engedetlenseg-vagy-sztrajk-nagyon-rovid-utmutato/

2023. március 16-ától kezdődik a szakképzésben is a határozatlan idejű sztrájk!

Reméljük, hogy ezzel végre a szakképzésben dolgozók követeléseit is sztrájkbizottságban tudjuk tárgyalni az illetékesekkel.

A kormány helyett – szégyenszemre – a bíróság jelölte ki a kormány képviselőjét az egyeztetésben, mivel ennek a törvényi kötelezettségnek a kormány a mai napig nem tett eleget. A PDSZ 2023. február 22-én benyújtotta a bíróságnak a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatásról szóló ajánlatát, amely a kétórás figyelmeztető sztrájkra vonatkozó jogerős végzés alapján készült.

Ebben nincs a sztrájk alatt tanítási kötelezettség.

A sztrájk előtti ünnepnapok

A sztrájkot közvetlenül előzi meg március 14-én és 15-én egy eseménysorozat, amelyben mi, a PDSZ és sok társszakszervezet, civil partner is részt vesz: csatlakozzatok hozzánk Budapesten az Andrássy úton a Civil Bázis által meghirdetett Civil Sugárúton, amelyben mi is társszervezők vagyunk:

Ezt az eseményt március 15-én a Szabadságmenet követi, amelyben szintén részt veszünk, csatlakozzatok hozzánk ezen is:

Március 16-án és 17-én pedig munkabeszüntetés!

Megállítjuk a kormány újabb dezinformációs hadműveletét: leleplezzük a hazudozást!

A PDSZ és a PSZ 2023. február 20-án eljuttatta az Európai Bizottság több tisztségviselőjének azt a levelet, amelyben részletezte, hogy a magyar kormány nem tesz eleget az EFOP Plusz pályázatban vállalt kötelezettségének: azaz nem folytat érdemi egyeztetést, és nem a szakszervezetekkel együtt dolgozta ki a teljesítményértékelésre vonatkozó koncepcióját. A bérrendszerről szóló tervezet pedig mindeddig nem is ismert.

A tervezett teljesítményértékelési rendszer és a munkabérek eltérítése alkalmatlan a pedagóguspálya vonzerejének helyreállítására, a tanulói eredményesség növelésére, de ezzel a pedagógusbérek ígért felzárkóztatása sem valósul meg, kiszámítható életpályát, előmenetelt pedig végleg nem biztosít.

A pályázatban a kormány vállalásai között szerepel a szerzett jogok védelme. Ezzel szemben a kormány – a szakszervezetek tiltakozása ellenére – újból és újból felveti a pedagógusok új jogállási törvénybe történő kiszervezését. Az eddigi jogállásváltásokkal viszont minden esetben szerzett jogok sérültek – így a közalkalmazotti jogviszony hatálya alól már kiszervezett szakképzésben dolgozók esetében is – ezért joggal tartunk attól, hogy esetünkben is ez történik. És bizonyítja, hogy mennyire nem a szakszervezetek bevonásával történik a pedagógusok helyzetét érintő szabályok kialakítása, hogy erről az új jogállási törvény koncepciójáról a kormány képviselője a sztrájktárgyaláson semmiféle részletet nem árult el.

A magyar kormány csak saját magával, illetve az általa létrehozott, vele függelmi, baráti viszonyban lévő testületekkel tárgyal, nem pedig alulról építkező, ténylegesen létező, működő, szakmai csoportokat ténylegesen képviselő szervezetekkel.

Egyebek mellett a fentiek miatt is kértük a címzetteket, hogy vessék latba befolyásukat annak érdekében, hogy a magyar kormány uniós támogatásból ne vezethessen be olyan teljesítményértékelési rendszert és bérezést (béreltérítést), amely tovább rontaná a magyar közoktatás már eddig is siralmas állapotát.

Ezért fontos a sztrájk: ameddig a sztrájk tart, addig a kormány nem tudja azt hazudni, hogy amit tervez, abba belenyugodtak a pedagógusok. E tekintetben az egyetlen dolog, ami igazán látszik: a sztrájk.

Figyeljük a PDSZ felületeit – és adjuk le a kifizetetlen túlmunka kifizettetésére vonatkozó fizetési felszólításokat!

Kérjük a munkabeszüntetésben részt vevőket, a szülőket, a támogatókat, hogy figyeljék a PDSZ Facebook oldalát, az eseményoldalakat, amelyekben folyamatosan jelennek meg a részletes programok.

Emellett arra is kérünk benneteket, közoktatásban dolgozó kollégákat, hogy szedjétek össze és adjátok le a ki nem fizetett túlmunka ellenértékére vonatkozó fizetési felszólításokat. Részletek itt:

https://nedolgozzingyen.hu/2023/01/11/szerezzuk-vissza-egyutt-a-kifizetetlen-tulorak-utan-jaro-penzunket/

[frame]

Támogasd a munkabeszüntetések szervezését!

A PDSZ a saját tagbevételeiből gazdálkodik. Nincs főállású vezető, nincs bónusz, nincs cafatéria. Viszont van munka: a munkabeszüntetések tervezése iszonyatos erőfeszítést igényel, no és rengeteg kiadás. Egyedül nehezen bírnánk. Sztrájktámogatás, polgári engedetlenkedők támogatása az alapítványon keresztül. Cikkek, jogi útmutatók, jogsegély, filmek. Élők az eseményekről. Technika, előfizetések, tárhelyek. Tájékoztató anyagok, plakátok, filmek. Erre költjük a pénzedet, ha úgy döntesz, támogatod a munkánkat!

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

[/frame]

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »