Bojkottálható az érettségin történő feladatellátás!

Elsőként a tatai Eötvös József Gimnázium 32 tanára jelentette be, hogy nem vállalnak feladatot az emelt szintű érettséginél, amennyiben a Belügyminisztérium nem kezd érdemi egyeztetést a tanárok képviseletével. Ehhez a kezdeményezéséhez eddig az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumból, az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumból, három szolnoki és egy tiszafüredi iskolából csatlakoztak kollégák, ezenkívül a budapesti Veres Pálné Gimnázium 28 tanára, azaz a tantestület közel fele és a komáromi Jókai Mór Gimnázium több tanára csatlakozott.

A Veres Pálné Gimnáziumban dolgozó kollégák felhívásában olvasható, hogy „A feladatra való jelentkezés határideje hivatalosan március 2. Így több mint két hónap áll rendelkezésére a kormányzatnak, hogy ne csak az aktuális helyzetet oldja meg tűzoltással, hanem valódi javaslatot tegyen a pedagógushiány megoldására, a diák-tanár leterheltség megszüntetésére, az érdemi szakmai egyeztetés feltételeinek megteremtésére.”)

A Pedagógus Egység kérdőívet bocsátott ki annak felmérésére, hogy hány kolléga vállalja be az érettségi bojkottálását, amennyiben a kormány nem tárgyal érdemben a sztrájkkövetelésekről és a civilszervezetek, szakszervezetek által elfogadott 9 pontos követelésről:

A kérdőívet 2023. február 25-éig 222-en töltötték ki, közülük 194 pedagógus jelölte be, hogy bevállalja a bojkottot, amennyiben a kormány továbbra sem teljesíti a követeléseket.

Az akció célja nyilvánvalóan nem az, hogy a tanulóknak ártson. Ellenkezőleg, ugyanis, ha sokan beleállnak, az lépésre kényszeríti a kormányt, mivel olyan feladatról van szó, amelyet nem lehet kötelezően előírni, nemcsak az emelt szintű, de a középszintű érettségi esetében sem.

A PDSZ Országos Választmánya határozatot hozott arról, hogy ha markáns támogatottsága lesz az érettségi bojkottjának, úgy nyitott arra, hogy az érettségi meghatározott napjaira egységes országos sztrájknapokat hirdessen.

Közzétesszük dr. Nyitrai Károly, a PDSZ ügyvédjének jogi véleményét:

[frame]

„Az érettségiztetésben való részvétel esetleges bojkottjával, illetve erre való felhívásával összefüggésben az alábbi jogszabályi előírásokra kell figyelni.

Az érettségi vizsgák előkészületeivel, lebonyolításával és megszervezésével összefüggő szabályokat a 100/1997. (VI. 13.) Korm. rend. (a továbbiakban: „Rend.”) tartalmazza.

A Rend. 13. § (1) bek. alapján az érettségin a vizsgabizottság elnökét – az Országos Vizsgaelnöki Névjegyzékben szereplők közül – a Kormányhivatal, a Kormányhivatal által működtetett vizsgabizottság esetén az Oktatási Hivatal bízza meg.

A Rend. 13. § (2) bek. szerint a vizsgabizottság munkáját az írásbeli vizsgán felügyelő tanár segíti.

A Rend. 13. § (3) bek. alapján az írásbeli vizsgák kijavítására – vizsgatárgyanként – szaktanárt, a szóbeli vizsgáztatásra – vizsgatárgyanként – kérdező tanárt kell kijelölni. A vizsgáztató tanári feladatokat – ha az igazgató eltérően nem rendelkezik – azonos személy látja el. A vizsgabizottságot az elnök és a vizsgáztató tanárok alkotják.

A Rend. 13. § (6) bek. alapján a vizsgabizottság ügyviteli teendőit a vizsgabizottság jegyzője látja el.

A Rend. 13. § (7) bek. szerint a vizsgáztató tanárt, a kérdező tanárt és a jegyzőt az igazgató bízza meg.

A Rend. szabályai alapján az érettségiztetéssel összefüggő, a Rend. által szabályozott tevékenységeket az azzal megbízott pedagógusok – jegyző esetén más alkalmazottak – a közalkalmazotti jogviszonyban betöltött munkakörük mellett, további megbízás alapján, polgári jogviszony keretében látják el. Ezért a tevékenységért többlet díjazásra jogosultak, ugyanakkor ezt a tevékenységet nem kötelesek elvállalni, az erre irányuló megbízást visszautasíthatják.

Visszautasítás esetén az igazgató jogosult más, a feltételeknek megfelelő tanárt felkérni akár a kérdező tanári, akár a vizsgáztató tanári feladatok, illetve alkalmazottat a jegyzői feladatok ellátására.

Emelt szintű érettségi esetén csak annyi a különbség, hogy ebben az esetben a vizsgáztató tanárokat, illetve a tantárgyi bizottságot a kormányhivatal bízza meg, valamint az ügyviteli feladatokat az elnök látja el. Ugyanakkor a megbízás elfogadása ebben az esetben sem kötelező.”

A fentiektől némiképpen eltér a középszintű érettségin felügyelőként közreműködő tanár megítélése. Ez a munka ugyan nem „klasszikus” felügyelet, hanem speciális feladatokat is magában foglal (pl. jegyzőkönyvezés), de mivel a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 17. § (1) bekezdésében, a kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött részében elrendelhető feladatok között szerepel a tanulók felügyelete, ennek visszautasításával óvatosan kell bánni. A középszintű érettségi esetében a felügyelőt az igazgató bízza meg, így ez – némiképpen vitathatóan ugyan – de kötött munkaidőben elrendelt munkavégzésként is értelmezhető.

A Rendelet 17/A. § (1) bekezdésének a) pontja szerint emelt szintű érettségi esetében az írásbeli vizsga felügyelő tanárait nem a munkáltatói jogkör gyakorlója, hanem a kormányhivatal bízza meg, tehát itt egyértelmű, hogy a feladat ellátása külön megbízás, azaz polgári jogviszony keretében történik, ezáltal ez mindenféle hátrányos következmény nélkül visszautasítható.

[/frame]

Ha középiskolában dolgozol, a fentieket mérlegeld, de mindenképpen írd alá a petíciót, amit eddig már 10 ezernél többen megtettek, csatlakozz a március 16-án kezdődő sztrájknapokhoz:

https://nedolgozzingyen.hu/2023/02/22/sztrajk-marcius-16-17-szuntesd-be-a-munkat/

[frame]

Támogasd a munkabeszüntetések szervezését!

A PDSZ a saját tagbevételeiből gazdálkodik. Nincs főállású vezető, nincs bónusz, nincs cafatéria. Viszont van munka: a munkabeszüntetések tervezése iszonyatos erőfeszítést igényel, no és rengeteg kiadás. Egyedül nehezen bírnánk. Sztrájktámogatás, polgári engedetlenkedők támogatása az alapítványon keresztül. Cikkek, jogi útmutatók, jogsegély, filmek. Élők az eseményekről. Technika, előfizetések, tárhelyek. Tájékoztató anyagok, plakátok, filmek. Erre költjük a pénzedet, ha úgy döntesz, támogatod a munkánkat!

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

[/frame]

Hasonló cikkek