Mutatjuk, milyen világ jön, ha bevezetik a státusztörvényt – a benyújtott törvénytervezet alapján frissített tartalom!

Nagyon sokan kértétek, hogy átlátható, táblázatos formában jelenítsük meg, milyen változásokat hozna a közoktatásban dolgozók számára a bevezetni tervezett új jogállási törvény, népszerűtlen nevén: a státusztörvény. A kormány eredeti tervei szerint 2023. június 1-jétől – most már tudjuk, hogy valójában 2024. január 1-től – fenntartótól függetlenül minden közoktatásban dolgozót egy egységes jogállási törvény hatálya alá terelnének, ami mindenkinek, még a jelenleg a munka törvénykönyve hatálya alá tartozóknak is rendkívül hátrányos rendelkezéseket tartalmaz. A közalkalmazottak esetében a különbség drámai.

Néhány nappal a törvénytervezet megjelenése után írtunk a legfontosabb változásokról itt:

Törvénytervezet a köznevelésben foglalkoztatottak jogfosztásáról!

Ezúttal kicsit részletesebben, de áttekinthető táblázatban mutatjuk be a főbb különbségeket a jelenlegi és a tervezett szabályozás között azért, hogy mindenki el tudja dönteni, hogy ilyen körülmények között vállalja-e 2023. június 1-jétől a státusztörvény hatálya alatti további foglalkoztatást. Fontos tudni, hogy a kinevezést elfogadni, aláírni nem kell. Mindenkinek automatikusan változik a jogviszonya,

HACSAK NEM KÉRI A FELMENTÉSÉT ÍRÁSBAN AZ ÚJ KINEVEZÉS KÖZLÉSÉTŐL SZÁMÍTOTT ÖT MUNKANAPON BELÜL. 2023. szeptember 15. és szeptember 29. között.

Ekkor a jogviszony 2023. november 30-án, november 1-től november 30-áig tartó, mindössze egy hónap felmentési idő után megszűnik. A felmentési idő alatt az érintettet a munkavégzés alól fel kell menteni. de egyhavi – a januári illetménynek megfelelő – végkielégítés jár. és a kormány képviselőinek a szakszervezetekkel történő tárgyalásain szóban bejelentett módosítások szerint a közalkalmazotti felmentéssel megfelelő javadalmazás, azaz a közalkalmazotti felmentési időre járó távolléti díj és végkielégítés jár, de nem egyhavi, hanem az utolsó illetmény alapján számolt, közalkalmazotti törvény szerinti végkielégítés. Már a tárgyalások alatt sejtettük, hogy a kormány nem tartja be ígéretét, amelyről a fenti, kihúzott szövegrészben írtunk, és elmondhatjuk, hogy ez teljesült is. Lényegesen csökkentették a felmentési időt és a végkielégítést is, amelyről ebben a cikkünkben írtunk részletesen:

Hogyan szüntethetem meg a legkedvezőbben a közalkalmazotti jogviszonyomat? Minden, amit erről tudni kell – frissített írás!

ITT mérjük fel, várhatóan hányan nem vállalják, hogy a pályán maradnak. De ennek eldöntéséhez először tekintsük át, mire lehet számítani!

Íme a jelenlegi szabályok és a státusztörvényben bevezetni tervezett előírások rég várt összehasonlítása – frissített táblázattal!

Az alábbi táblázat a Pilisborosjenői PDSZ Csoporttal való együttműködésünk eredménye, amelyet folyamatosan frissítettünk. Az elkészítés során az volt a fő célunk, hogy köznyelven próbáljuk megfogalmazni a nyakatekert jogszabályokat, és jogszabályváltozásokat. Valamennyi érintett nevében köszönettel tartozunk érte! A táblázat itt tölthető le:

A táblázatot kiegészítettük azokkal az elemekkel, amelyek 2023. május 16. után – mindenféle szakszervezeti egyeztetés nélkül – kerültek a Parlament elé terjesztett törvényjavaslatba. Láthatjuk, hogy a jogalkotó nemcsak szerzett jogoktól fosztana meg bennünket, de igyekszik az ellenállást minden eszközzel letörni. Ezek közé tartozik a szakszervezetek ellehetetlenítése is.

Ha nem leszünk elegen, a maradék munkavállalói érdekérvényesítési jog is megszűnik. Ezért fontos a PDSZ-be lépni.

Nem lehetsz semleges!

Aki most nem választ szakszervezetet, az is választ: mégpedig azt, hogy azt teszi a hatalom a munkavállalókkal, amit csak akar.

 

Lépj be a PDSZ-be

További részletes információt itt:

SÜRGŐS, FONTOS: VÁLTOZOTT A PDSZ-NÉL A TAGDÍJFIZETÉS RENDJE!

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »