HOGYAN SZTRÁJKOLJUNK ÁPRILIS 24-ÉN?

Röviden összefoglaljuk, hogyan szervezzünk sztrájkot április 24-én a közoktatásban és a szakképző intézményekben, de arról is beszámolunk, hogy mi várható még a közeljövőben és mit tudsz tenni annak érdekében, hogy ne lépjen hatályba a minden idők legrombolóbb törvénye, ami nemcsak a pedagógusokat, hanem a diákokat, szülőket, a családokat is hátrányosan érintené. A sztrájk napjának délutánjára több szervezettel együtt egy tüntetést is tervezünk, amelynek részleteivel később jövünk.

Most már egészen biztos, hogy a közeljövőben semmiféle uniós pénz nem várható a közoktatási dolgozók béremelésére, és saját forrásból erre a célra a kormány továbbra sem akar költeni annak ellenére, hogy a magas infláció és az egyedülállóan magas Áfa miatt ömlik a pénz az államkincstárba. A kormány ugyanakkor eltökéltnek látszik abban, hogy bevezeti a mindenki – így a pedagógusok, nevelést, oktatást közvetlenül segítők, a szülők és a diákok – számára egyaránt rendkívül hátrányos, új jogállási törvényt. A szakképzésben dolgozókat pedig most alázzák az ott bevezetett teljesítményértékeléssel kapcsolatos egyenkénti „elbeszélgetéseken”. Itt az ideje ezért egy új, egységes, országos sztrájknap szervezésének, ami az eddigiektől némiképpen el fog térni.

Ha sztrájkot szerveztek közoktatási intézményben, akkor azt jelentsétek be legkésőbb 2023. április 17-én 16 óráig az intézményvezetőnek.

Nem kötelező sztrájkbizottságot létrehozni, elegendő egy sztrájkszervező személy is. Az sem követelmény, hogy az intézményben szakszervezet működjön (azért más szempontból ez erősen ajánlott), de az sem, hogy a sztrájkszervezők szakszervezeti tagok legyenek. A sztrájk szervezéséről mindent megírtunk itt:

Polgári engedetlenséget vagy sztrájkot szerveznél? Itt a Nagyon Rövid Útmutató!

Ekkor még nem kell előzetes névsort és létszámot leadni, csak a sztrájk szervezésének szándékát írjátok meg az intézményvezetőnek:

Az előzetes létszámot és névsort ráértek szerda 16 óráig leadni, de akkor tegyétek meg! A sztrájkhoz ezután is lehet csatlakozni, de vissza is lehet tőle lépni, tehát az előzetes létszám és névsor csak tájékoztató jellegű.

A szakképző intézményekben legkésőbb 2023. április 19-én déli 12 óráig kell bejelenteni a sztrájkot!

A szakképző intézményekben a sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás nem ír elő tanítást, és mivel zömében olyan tanulók járnak ezekbe az intézményekbe, akik számára a szülők nem igényelnek felügyeletet, a szakképzésben klasszikus, zárt ajtók mögötti sztrájk szervezhető! Ennek részleteiről írtunk itt:

Március 16-ától indul a határozatlan idejű sztrájk a szakképzésben! – Mit kell tudni erről?

Ha áttanulmányoztátok a fenti cikkeket, és még van kérdésetek, írjatok a [email protected]! A kérdéseitekre adott válaszokkal folyamatosan frissítjük a cikkünket.

Lássuk, eddig milyen kérdések érkeztek!

A sztrájknap hogyan zajlik? Egésznapos sztrájkot szerveznénk, de ez hogyan oldható meg a közoktatásban, ha az órák 50%-át meg kell tartani?

Először is fontos tudni, hogy a tanórák 50%-ának megtartása nem a pedagógusra, hanem a tanulóra vonatkozik, következésképpen – hacsak nem SNI- vagy BTMN-tanulókról van szó – a tanításra nem sztrájkoló kollégát kell beosztani. Sőt, amennyiben kevés tanuló jelenik meg az intézményben, nem is indokolt tanítás elrendelése. Ekkor felügyeletet kell csak tartani, ami azért kedvezőbb a tanulók és a szülők számára, mert a távollétet nem kell igazolni. Ha az intézményvezető tanítást rendel el, hívjátok fel a figyelmét arra, hogy a tanórák ötven százalékát, illetve érettségire felkészítő órák esetében a 100%-ot nem kell okvetlenül a sztrájk ideje alatt megtartani, hanem az más napokra is áttehető, ezzel a közoktatási intézményben is láthatóvá lehet tenni a sztrájkot. Erről részletesen írtunk itt:

Hogyan szervezzünk munkabeszüntetést? Lépésről – lépésre!

Mettől meddig kell a sztrájk alatt az intézményben tartózkodni?

Annak időtartamát, hogy mettől meddig sztrájkoltok, TI határozzátok meg. Ez idő alatt kell a munkahelyen tartózkodni, illetve még akkor, ha a sztrájk napján további, intézményben ellátandó feladatotok van. Nem létezik olyan előírás, hogy sztrájknapokon 8-tól 16 óráig a munkahelyen kéne benntartózkodni.

Figyelem! Az épület, a bejárat előtti terület és minden olyan tér, ahol rendes munkanapokon tanulócsoportokkal, óvodai csoportokkal dolgoztok ugyancsak a munkavégzés helyének minősül, ezért nem követtek el kötelezettségszegést, ha sztrájk alatt kimentek az épület elé, a bejáratnál vagy az iskolaudvar utcafront felőli részén kiállásokat, performance-okat szerveztek!

Például ilyeneket (a cikkért kattints a képre):

Mi a helyzet a napközis nevelőkkel, a szakkörökkel?

A sztrájk időpontját a sztrájkolók munkaidejéhez igazíthatjátok. Nem írja elő semmi, hogy a sztrájk csak a délelőtti órákban vagy egy bizonyos időintervallumon belül lehet csak. A sztrájknapon teljesen megengedett, hogy mindenki akkor sztrájkoljon, amikor tanórája, napközis foglalkozása vagy éppen szakköre van, és így megeshet, hogy egyik kolléga a délelőtti és koradélutáni órákban, a másik később sztrájkol. Ami fontos: pontosan tartsátok nyilván mindenki esetében a sztrájk kezdetének és befejezésének időpontját, ill. a sztrájk megszakítását is, mert ez is lehetséges. Ha pl. délelőtt sztrájkolsz, és a sztrájk után még órád vagy foglalkozásod van, akkor azt meg kell tartani, ha van, kinek. Ha nem lehetséges a sztrájk utáni esetleg fennmaradó tanóra vagy foglalkozás megtartása, akkor az intézményvezető felügyeletet rendelhet el, ezért célszerű ezt tisztázni, nehogy engedély nélküli távozásnak vegyék később, ha sztrájk után hazamész.

A bérből levonni csak a sztrájk miatt kiesett munkaidőre jogszerű. Követeljétek, hogy amennyiben többet vontak le az illetményetekből, azt fizessék vissza. Ha ezt a munkáltató nem teszi meg, akkor írjatok levelet a [email protected]!

A sztrájkbizottságnak délután 4-ig a munkahelyen kell maradnia, mivel a sztrájk után is le kell adni a jelentést a sztrájkban részvevőkről?

A sztrájkbizottságot úgy érdemes összeállítani, ha reggeltől délután 4-ig, illetve, ha különböző időpontokban sztrájkoltok, hogy a sztrájkbizottságból legalább egy fő a sztrájk végén is az intézményben legyen, hogy át tudja adni a sztrájk végén a résztvevők és a sztrájkban töltött idejük nyilvántartását. (Erről a feljebb, a sztrájkszervezésről szóló cikkben találtok nyomtatványt).

Nagyon fontos, hogy a sztrájk bejelentésekor a közoktatási intézményben töltsétek ki ezt a kérdőívet: KATTINTS IDE, a sztrájk napján pedig ezt: KATTINTS IDE!

Szakképző intézményben ezt a kérdőívet töltsétek ki a sztrájk napján: KATTINTS IDE!

Korábbi cikkeink, amelyekben a leggyakoribb kérdésekre találjátok a válaszokat

Túlkapások a sztrájkolók ellen: reagál a PDSZ jogásza
Munkabeszüntetések: ne hagyd magad! NE ülj fel a jogsértő tankerületi utasításoknak!
Figyelem! Nincs olyan, hogy a tanker rendkívüli szünetet rendel el utólag, a sztrájk napján, vagy az előző napon!
„Mit nem kell igazolni?” – szülők és a sztrájk / Tényleg nem lehet csatlakozni a sztrájkhoz akármikor?
Ne dőlj be! Túlkapások és jogsértések: így próbálják akadályozni a sztrájkot.

Továbbra is igényelhető kompenzáció a sztrájk miatt kiesett bérre?

A támogatást, amelyet a PDSZ által létrehozott Oktatással a Demokráciáért Alapítvány saját gyűjtéséből és a Tanítanék-Humán Platform által gyűjtött adományokból lehet igényelni.

Hogyan tudom támogatni a PDSZ által létrehozott Oktatással a Demokráciáért Alapítványt?

Az alapítvány továbbra gyűjt támogatásokat a munkabeszüntetés – sztrájk, polgári engedetlenségben való részvétel – miatt kieső bérek kompenzálására, de az oktatás és abban résztvevők érdekében folytatott egyéb tevékenységek támogatására is: A részletekért KATTINTS IDE!

A PDSZ a saját tagbevételeiből gazdálkodik. Nincs főállású vezető, nincs bónusz, nincs cafetéria. Viszont van munka: a munkabeszüntetések tervezése iszonyatos erőfeszítést igényel, no, és rengeteg kiadással jár. Egyedül nehezen bírnánk. Sztrájktámogatás, polgári engedetlenkedők támogatása az alapítványon keresztül. Cikkek, jogi útmutatók, jogsegély, filmek. Élők az eseményekről. Technika, előfizetések, tárhelyek. Tájékoztató anyagok, plakátok, filmek. Erre költjük a pénzedet, ha úgy döntesz, támogatod a munkánkat!

A PDSZ-t itt tudod támogatni:

Támogass, hogy szervezhessük! Támogass, hogy célba érjünk!

Várható még valami a sztrájkon kívül?

Igen! Kérjük kövesd a PDSZ Facebook-oldalát és bennünket, mert:

2023. április 17-étől, hétfőtől csütörtökig minden nap jelentkezünk ZOOM-on élőben tájékoztatóval, amelyet utána zárt csoportban fórum követ. Ekkor kérdezhetsz tisztségviselőinktől és szakértőinktől. Az eseményért KATTINTS IDE!

2023. április 20-án, azaz csütörtökön lesz egy bejelentésünk, de folyamatosan beszámolunk arról, hogy milyen lépéseket teszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a mindenki számára káros státusztörvény bevezetését, amelyről részletesen írtunk ITT és összefoglaló táblázatot tettünk közzé ITT. A lehetséges lépéseket megírtuk ITT.

Ahogy feljebb írtuk, 2023. április 24-ére tervezünk egy tüntetést is Budapesten, de jó lenne az országban minél több településen ilyen eseménnyel zárni a sztrájknapot.

Nagyon fontos, hogy nyilatkozz, ha nem akarsz a státusztörvény hatálya alá tartozni, mert ezzel is bizonyítjuk, hogy a magyar kormány nem tesz eleget az uniós támogatás érdekében tett uniós vállalásainak. Más területen eddig azt láttuk, hogy egyedül uniós nyomásra voltak hajlandók érdemi lépéseket tenni. A nyilatkozatot ITT ÍRHATOD ALÁ!

Ha nem vagy pedagógus, akkor ITT TUDSZ TILTAKOZNI A STÁTUSZTÖRVÉNY ELLEN!

A STÁTUSZTÖRVÉNNYEL A KORMÁNY CÉLJA AZ IS, HOGY A SZAKSZERVEZETEKET, EZÁLTAL A MUNKAVÁLLALÓI ÉRDEKKÉPVISELETET ELLEHETETLENÍTSE.

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság azért fontos, hogy EGYÜTT a mindenkori kormánnyal, a fenntartóval és adott esetben az intézményvezetővel szemben is hatékonyan képviselhessük érdekeinket! De azért is, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsérelem ér. EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK. CSAK EGYÜTT VAGYUNK ERŐSEK.

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »