A kormány továbbra is kitart a bosszútörvény mellett, veszélyeztetve a lehívható uniós támogatásokat

Sajnos nem vált okafogyottá az április 24-ei sztrájk és az aznap délutánra szervezett tüntetés, de várhatóan a május 3-ai folytatás sem. A kormány továbbra is kitart a státusztörvény mellett, annak ellenére, hogy új jogállási törvény megalkotása nem része az Uniónak tett vállalásainak. A tartalma alapján egyértelmű, hogy nem másról, mint kicsinyes bosszúról van szó, amivel a tiltakozókat akarják elhallgattatni, és az ellenállást letörni. A törvénytervezet időközben kismértékben módosult. Erről írunk részletesen.

A leginkább hátrányos szabályok maradtak

A legsúlyosabb rendelkezésekben a kormány eddig nem engedett, így maradt a tervezetben a teljesen szubjektív alapokon nyugvó, garantált béremelést nem nyújtó bérrendszer és a munkavállalókat alapvetően érintő hátrányos szabályok (pl. a munkaidő hossza, az extrém munkaterhelés lehetősége, a féléves munkaidőkeret, a tanítási év meghosszabbítása, szabadságjogok korlátozása, nevelőtestületek autonómiájának megszüntetése a pedagógiai program és az éves munkaterv elfogadásának vonatkozásában, a röghözkötés, a másik intézménybe történő átirányítás lehetősége).

A PDSZ kitart amellett, hogy új jogállási törvényre nincs szükség, ráadásul a kormány által bevezetni tervezett státusztörvény ellentétes a kormány uniós vállalásaival.

A kormány nem folytat érdemi egyeztetéseket

Ami a minisztériumban folyik, nem nevezhető érdemi egyeztetésnek. Érdemi egyeztetés ugyanis csak erre felhatalmazással rendelkező felek között történhet. Maruzsa Zoltán és Kisfaludy László nem ilyen tárgyalópartnerek, hanem postások. Hozzák-viszik az információkat köztünk és „Tudjukki” között. Nincs magyarázat arra, hogy az Unióval folytatott egyeztetések során, amikor a béremelésre szánt összegek ütemezésében is megállapodtak, hirtelenjében előkerült egy új jogállási törvény, amelynek köze nincs az uniós vállalásokhoz, ellenkezőleg,

  • eddigi, szerzett jogokat vesz el,
  • a még megmaradt autonómiát tovább csorbítja és
  • véletlenül sem teszi a pedagóguspályát vonzóvá.

A bosszútörvény bevezetésével veszélybe kerül az uniós támogatás

Egy ideig úgy gondoltuk, hogy a kormány lemondott az uniós támogatásokról, helyette inkább a sztrájkolókat büntető státusztörvényt választotta.

Nehogy eredményre vezessenek a több, mint egy éve folyó munkabeszüntetések, a tüntetések és a kiállások!

Egyre inkább úgy tűnik, hogy ezt rosszul gondoltuk. A kormány abban reménykedik, hogy hamis propagandával meg tudja téveszteni az Európai Bizottságot, úgy állítva be a státusztörvényt, mint egy pedagógusok számára kedvező jogszabályt, amelyben már megállapodásközeli a helyzet. Kisfaludy László helyettes államtitkár szerint minden happy, már csak 18 pontban nincs egyetértés, de abban is hamarosan megállapodnak. De vajon kikkel is? A PDSZ és a PSZ az egyeztetések során kijelentette, hogy a státusztörvényt elutasítja, mivel az abban lévő rendelkezések az uniós vállalásokkal ellentétesek, a közoktatás és az abban dolgozók helyzetét tovább rontják. Mi hozzátettük azt is, hogy nem értünk egyet az egységes, minden fenntartóra kiterjedő jogállási törvénnyel. Konkrétan azzal, hogy összemossák a kötelező állami és a nem kötelező, világnézeti alapon szerveződő és magánintézmények által végzett feladatellátást. Ez ellentétes a szekularizáció, azaz az állam és egyház szétválasztásának elvével is. A legnagyobb baj azonban az, hogy ez a törvény

  • röghöz köt
  • megfélemlít
  • a munkáltató kénye-kedvének kiszolgáltatja a munkavállalókat
  • megnöveli a munkaterheket
  • biztos béremelés helyett egzisztenciális bizonytalanságot okoz
  • kifejezetten az ellenállás megtorlására készült.

Ez a törvény engedményekkel együtt is elfogadhatatlan!

A korábban közzétett, összehasonlító táblázatot frissítettünk. Mutatjuk benne, hogy az „egyeztetések” során tett engedményekkel együtt hogy is néz ki jelen állás szerint a státusztörvénynek csúfolt tákolmány és a köznevelési törvény módosítása:

Hogyan akadályozhatjuk meg a bosszútörvény bevezetését?

  1. Tájékozódj, figyeld a PDSZ Facebook-oldalát, ahol rendszeres online bejelentkezéseink vannak, és zárt chatszobában beszélgetni tudsz tisztségviselőinkkel! Kövesd folyamatosan a www.nedolgozzingyen.hu -t!
  2. Írd alá az aHangon megjelent petíciókat ITT és ITT!
  3. Vegyél részt a sztrájknapokon meghirdetett sztrájkban!
  4. Írd alá a miskolciak által kezdeményezett kérdőívet, amelyet ITT lehet letölteni! A kitöltött íveket küldjétek el a [email protected]!
  5. Fizettesd ki három évre visszamenőleg a túlmunkáidat! Erről egyszerűsített adatkérő levelet ITT találsz, részletesen pedig ITT írtunk róla.
  6. Lépj be a PDSZ-be! Ez azért is fontos, mert ha nem érjük el a 10%-os szervezettséget, a kormány, a fenntartó és a munkáltató nem lesz köteles érdekegyeztetésben részt venni, és kollektív szerződést sem tudunk kötni. Magyarul: nem lesz, aki hitelesen és szakszerűen képviseljen.

Gyertek el 2023. május 3-án 16 órakor Budapesten a Szent István Bazilikához! (KATT!)

Minek folytassuk az ellenállást, mikor a kormány nem hajlandó tenni a helyzet javítása érdekében?

Sokakban felmerül ez a kérdés, pedig meggyőződhettünk arról, hogy a kormány igenis odafigyel ránk, csak éppen nem úgy reagál, ahogy kellene. Érdemi intézkedések helyett szankciókat hoz, hogy letörje az ellenállást, ellhallgattasa azokat, akik felemelik szavukat az oktatás és az abban dolgozók tűrhetetlen helyzete miatt.

Mégis, miért érdemes akkor tovább folytatni a sztrájkot, szervezni a demonstrációkat, kiállásokat? Egyrészt azért, mert ha abbahagyjuk, rosszabb helyzetbe kerülünk, mint amilyenben előtte voltunk. Másrészt pedig azért, mert másutt nagyon is figyelnek ránk. Nemcsak a brutálisan romló statisztikai mutatók, de a munkabeszüntetések, tüntetések, kiállások is hozzájárultak ahhoz, hogy az Európai Unió minden idők legnagyobb támogatását biztosítja a magyar közoktatás fejlesztésére, és ebben kivételesen béremelésre fordítható összegeket is megszavazott. A folyósításnak azonban feltételei vannak. Ilyenek a feljebb említett, pedagóguspályát vonzóvá tevő jogszabályok, amelyek nem vesznek el szerzett jogokat és az autonómiát nem csökkentik. A kormánynak olyan intézkedéseket kell hozni, amelyekkel jelentősen nő a pedagógusok létszáma. 140 000 főt kell elérni.

Márpedig ez olyan törvénnyel nem fog menni, ami sokakat eltaszít a pályáról.

Az Unió illetékesei arra figyelmeztették a kormányt, hogy amennyiben nem teljesítik a vállalásokat, és nem nő a pedagóguslétszám a kellő mértékben, úgy nemcsak az EFOP PLUSZ keretében lehívható pénzeket veszélyeztetik, hanem a már kifizetett támogatásokat is vissza kell fizetni. Nagyon fontos jeleznünk az EU illetékesei felé, hogy a státusztörvény elfogadhatatlan a pedagógusok, diákok és szülők többsége számára. Így van esély arra, hogy az egyetlen dolog, ami eléri a közoktatásra mit sem adó kormány ingerküszöbét – A PÉNZ visszatartásának veszélye -, azt is meghátrálásra kényszeríti, aki mindenáron át akarja verni ezt az embertelen és ostoba tákolmányt. Rendkívüli, ahogy az Európai Parlament legnagyobb frakciói levélben fordultak Usula von der Leyen bizottsági elnökhöz, kifejezve aggodalmukat többek között a magyar kormány által tervezett új jogállási törvény miatt.

Tájékozódj, ne hagyd, hogy megfélemlítsenek és csatlakozz a közösségünkhöz, mert

VELED ERŐSEBBEK VAGYUNK!

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos!
Hanem többek között azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér, és azért, hogy helyi csoportot létrehozva, kollégáiddal együtt helyben is hatékonyan tudjátok képviselni az érdekeiteket. A szakszervezeti tagság azért is fontos, hogy a mindenkori kormánnyal szemben legyen markáns, szakmai érdekképviseletünk. Ezért hoztuk létre 1988-ban a PDSZ-t.

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

A részletekről itt olvashatsz:

Lépj be a PDSZ-be!

Kapcsolattartónak + hálózatépítőnek ITT tudsz jelentkezni.

Hasonló cikkek