Nem halogatható tovább a bérkorrekció és az elmaradt kifizetések pótlása!

De szükség van még számos más változásra is. A PDSZ ezért kezdeményezte a sztrájkbizottsági egyeztetések folytatását, és az uniós támogatások felhasználását felügyelő EFOP PLUSZ Monitoring Bizottság Oktatási Albizottságának is ajánlottunk témákat megvitatásra a PSZ-szel közösen.

Az egyeztetéseket folytatni kell!

A PDSZ és a PSZ a sztrájktövény alapján folytat egyeztetéseket a Magyar Kormánnyal azért, mert egyszerűen másként nem lehet, ti. az oktatási kormányzat nem kíván egyeztetni sem a szakszervezetekkel, sem a szakmai szervezetekekkel, csak megy a saját feje után, pontosabban egy fej után, amelyiknek fogalma sincs az oktatás működéséről, a működési zavarok okairól, de láthatóan nem is mutat érdeklődést ezek iránt. A magyar jogban jelenleg egyedül a sztrájktörvény az, amivel egyeztetésre tudjuk kötelezni a kormányt. Ha a kormány nem hajlandó egyeztetni, a bíróság fogja erre kötelezni.

Az előzményről még annyit, hogy Maruzsa Zoltán ígérete szerint a kormány a következő egyeztetésre áttekinti az eddig megtörtént és elmaradt béremeléseket, mennyi a fel nem használt fedezet, amit azért kell kifizetni, mert az másra nem használható, ezért a maradvánnyal kapcsolatban az államnak visszafizetési kötelezettsége van. A legutolsó egyeztetésen abban maradtunk, hogy a következő ülésen áttekintjük az eddigi béremelések mértékét, azt, hogy az átlagbér eléri-e a diplomás átlagbér 71,8%-át, és ennek megfelelően sor kerül a bérkorrekció megbeszélésére és ezen belül további szempontok érvényesítésére.

A PDSZ és a PSZ megírta közös levelét az egyeztetések folytatására:

A másik kényszerítő erő, ami a kormányt a szakszervezetek bevonására is készteti, az uniós támogatás, amelynek felhasználását az EPOF PLUSZ Monitoring Bizottság ellenőrzi. Ennek oktatási albizottságában van még lehetőség a közoktatásban felmerülő problémákat közvetlenül megtárgyalni. A kormány EFOP PLUSZ-ban tett uniós vállalásai között szerepel, hogy olyan jogszabályokat kell alkotni, amelyek a pedagóguspályát vonzóvá teszik, ehhez pedig olyan körülmények szükségesek, melyek között színvonalas munka végezhető. Ezért elfogadhatatlan az, hogy kimaradnak a béremelésből a pedagógusdiplomával nem rendelkező, NOKS- és kisegítő munkakörökben dolgozók, hogy egyik munkatársnak van 50 munkanap szabadsága, a másiknak lényegesen kevesebb, és még számos más probléma, aminek nagy része a méltán bosszútörvénynek nevezett státusztörvény bevezetéséből ered.

Az EFOP PLUSZ program a béreken kívül más egyéb területekre is kiterjed, így pl. a hátrányos helyzetben lévők körülményeinek javítására. A EFOP PLUSZ Oktatási Albizottságának írt levelünket itt olvashatjátok:

Az EFOP PLUSZ Monitoring Bizottság Oktatási ALbizottságának soron következő ülése 2024. május 23-án lesz.

Sztrájkkövetelések

Érdemes feleleveníteni a sztrájkköveteléseket, mert azok nem csupán a magasabb bérek követeléséből állnak:

A követelések kiegészültek a teljesítményértékelésről szóló rendelet visszavonásának követelésével. Erről írtunk korábban itt:

A PDSZ tiltakozik a teljesítményértékelés bevezetése ellen

Végül, ne feledjük azt a 9 pontos követeléssort sem, amelyet több szervezettel együtt közösen fogadtunk el:

Ezek eléréséhez konkrét lépések szükségesek. Ennek érdekében készítette el a PDSZ az elvárásokról szóló dokumentumát, amelyben jellegük szerint csoportosítva állítottuk össze a legszükségesebb tennivalókat. Ezeket ajánljuk a jelenlegi és a majdani döntéshozók figyelmébe.

A PDSZ elvárásai

A PDSZ elvárásait a képre kattintva éred el:

Annak érdekében, hogy ezeket közösen elérjük, hogy azok képviseljenek, akikkel egy közösségben vagy, és ne a kormány által létrehozott bábok, nagyon fontos, hogy csatlakozz a PDSZ-hez!

MERT ÍGY TUDUNK KÉPVISELNI ÉS MEGVÉDENI. NE FELEDD: EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK!

KATTINTS A PDSZ MEGÚJULT HONLAPJÁRA!

Adód 1%-ával tudod támogatni a PDSZ által létrehozott alapítványt, amelynek segítségével sok száz kollégának tudtunk anyagi segítséget nyújtani, akik munkabeszüntetésben vettek részt, és emiatt anyagi veszteséget szenvedtek volna el. Számítunk további támogatásotokra!

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »