Nem halogatható tovább a bérkorrekció és az elmaradt kifizetések pótlása!

De szükség van még számos más változásra is. A PDSZ ezért kezdeményezte a sztrájkbizottsági egyeztetések folytatását, és az uniós támogatások felhasználását felügyelő EFOP PLUSZ Monitoring Bizottság Oktatási Albizottságának is ajánlottunk témákat megvitatásra a PSZ-szel közösen.

Az egyeztetéseket folytatni kell!

A PDSZ és a PSZ a sztrájktövény alapján folytat egyeztetéseket a Magyar Kormánnyal azért, mert egyszerűen másként nem lehet, ti. az oktatási kormányzat nem kíván egyeztetni sem a szakszervezetekkel, sem a szakmai szervezetekekkel, csak megy a saját feje után, pontosabban egy fej után, amelyiknek fogalma sincs az oktatás működéséről, a működési zavarok okairól, de láthatóan nem is mutat érdeklődést ezek iránt. A magyar jogban jelenleg egyedül a sztrájktörvény az, amivel egyeztetésre tudjuk kötelezni a kormányt. Ha a kormány nem hajlandó egyeztetni, a bíróság fogja erre kötelezni.

Az előzményről még annyit, hogy Maruzsa Zoltán ígérete szerint a kormány a következő egyeztetésre áttekinti az eddig megtörtént és elmaradt béremeléseket, mennyi a fel nem használt fedezet, amit azért kell kifizetni, mert az másra nem használható, ezért a maradvánnyal kapcsolatban az államnak visszafizetési kötelezettsége van. A legutolsó egyeztetésen abban maradtunk, hogy a következő ülésen áttekintjük az eddigi béremelések mértékét, azt, hogy az átlagbér eléri-e a diplomás átlagbér 71,8%-át, és ennek megfelelően sor kerül a bérkorrekció megbeszélésére és ezen belül további szempontok érvényesítésére.

A PDSZ és a PSZ megírta közös levelét az egyeztetések folytatására:

A másik kényszerítő erő, ami a kormányt a szakszervezetek bevonására is készteti, az uniós támogatás, amelynek felhasználását az EPOF PLUSZ Monitoring Bizottság ellenőrzi. Ennek oktatási albizottságában van még lehetőség a közoktatásban felmerülő problémákat közvetlenül megtárgyalni. A kormány EFOP PLUSZ-ban tett uniós vállalásai között szerepel, hogy olyan jogszabályokat kell alkotni, amelyek a pedagóguspályát vonzóvá teszik, ehhez pedig olyan körülmények szükségesek, melyek között színvonalas munka végezhető. Ezért elfogadhatatlan az, hogy kimaradnak a béremelésből a pedagógusdiplomával nem rendelkező, NOKS- és kisegítő munkakörökben dolgozók, hogy egyik munkatársnak van 50 munkanap szabadsága, a másiknak lényegesen kevesebb, és még számos más probléma, aminek nagy része a méltán bosszútörvénynek nevezett státusztörvény bevezetéséből ered.

Az EFOP PLUSZ program a béreken kívül más egyéb területekre is kiterjed, így pl. a hátrányos helyzetben lévők körülményeinek javítására. A EFOP PLUSZ Oktatási Albizottságának írt levelünket itt olvashatjátok:

Az EFOP PLUSZ Monitoring Bizottság Oktatási ALbizottságának soron következő ülése 2024. május 23-án lesz.

Sztrájkkövetelések

Érdemes feleleveníteni a sztrájkköveteléseket, mert azok nem csupán a magasabb bérek követeléséből állnak:

A követelések kiegészültek a teljesítményértékelésről szóló rendelet visszavonásának követelésével. Erről írtunk korábban itt:

A PDSZ tiltakozik a teljesítményértékelés bevezetése ellen

Végül, ne feledjük azt a 9 pontos követeléssort sem, amelyet több szervezettel együtt közösen fogadtunk el:

Ezek eléréséhez konkrét lépések szükségesek. Ennek érdekében készítette el a PDSZ az elvárásokról szóló dokumentumát, amelyben jellegük szerint csoportosítva állítottuk össze a legszükségesebb tennivalókat. Ezeket ajánljuk a jelenlegi és a majdani döntéshozók figyelmébe.

A PDSZ elvárásai

A PDSZ elvárásait a képre kattintva éred el:

Annak érdekében, hogy ezeket közösen elérjük, hogy azok képviseljenek, akikkel egy közösségben vagy, és ne a kormány által létrehozott bábok, nagyon fontos, hogy csatlakozz a PDSZ-hez!

MERT ÍGY TUDUNK KÉPVISELNI ÉS MEGVÉDENI. NE FELEDD: EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK!

KATTINTS A PDSZ MEGÚJULT HONLAPJÁRA!

Adód 1%-ával tudod támogatni a PDSZ által létrehozott alapítványt, amelynek segítségével sok száz kollégának tudtunk anyagi segítséget nyújtani, akik munkabeszüntetésben vettek részt, és emiatt anyagi veszteséget szenvedtek volna el. Számítunk további támogatásotokra!

Hasonló cikkek