Katasztrofális pedagógushiány az óvodákban, avagy így hazudnak a számok

Hazudik a kormány, mikor azt állítja, hogy az óvodai munkaerőhiány csak természetes fluktuáció. Az érintettek pontosan tudják, hogy a dolgozói létszámhiány lassan ellehetetleníti az óvodák működését. Hogy miért nincs még országos pánik? Egy miskolci óvodapedagógus leveléből kiderül, hogyan fedik el megfélemlítéssel és az adatok meghamisításával a probléma valódi mértékét. A levél szövegét szerkesztve, a szerző hozzájárulásával közöljük.

„Miskolcon egy több tagóvodából álló intézményben dolgozom óvodapedagógusként.  Intézményvezetőnk a 2019/20-as nevelési év első értekezletét az immáron egész országot sújtó óvónőhiány tényének közlésével kezdte, és szintén tényként közölte azt is, hogy sajnos ez alól a mi intézményünk sem kivétel. Jelenleg is több óvodapedagógusi státuszt hirdetnek több helyen, internetes fórumokon és személyes kapcsolatokat latba vetve is igyekeznek kollégákat szerezni, kevés sikerrel. Pályakezdő óvodapedagógusi jelentkezés sem volt egyetlen egy darab sem.

Ez már önmagában komoly probléma, de

a legnagyobb baj, hogy a meghirdetett üres státuszok száma korántsem azonos a rendszerből hiányzók számával!

Nem azonos, hiszen papíron betöltött státuszként jelenik meg egy GYES-en lévő kismama vagy éppen egy tartós táppénzen lévő óvodapedagógus is. Az ő helyükre alapból csak határozott idejű álláshirdetést lehetne feladni. De nem lehet, mert miután úgysincs egyetlen jelentkező sem, az intézményvezetők nem kapnak erre engedélyt a fenntartótól.

[promo title=”Egyedul”]

Az óvónőhiányt növeli az a tény is, hogy bár a törvény előírja, a rengeteg adminisztrációs teher miatt sem az óvodavezetők, sem pedig a helyetteseik, de még a tagóvoda-vezetők sem tudnak részt venni a csoportokban zajló munkában. Papíron tehát ők is státuszt foglalnak, a munkát viszont nincs, aki elvégezze. Egy intézménynek mindössze egy óvodatitkár jár, így a tagóvodákban a pedagógiai asszisztensek közül egy szintén a vezetőség munkáját segíti az irodán, nem pedig az óvodapedagógusokét, bármennyire is úgy van elhintve a köztudatban. Remélem, közben számolnak, és látják, hogy már a státuszok nagy része foglalt, de a csoportokba járó gyermekeket még a valóságban senki sem látja el, nemhogy érdemben foglalkozna velük.

Az évnyitó értekezlet tényadatainak közlése után intézményvezetőnk rátért a jelenléti ívek fikciójára, amiket a fenntartó önkormányzat utasítására továbbra is tilos a valóságnak megfelelően vezetni, mint ahogyan szintén fenntartói utasításra tilos az óvodapedagógusoknak bármilyen médiának nyilatkozni,  vagy bármilyen nyilvános fórumon beszélni a valós helyzetről. Persze ezt az utasítást írásban még soha sem kaptuk meg és nagy valószínűséggel nem is fogjuk. Elegendő, és célravezető szóban is.  

Arról viszont még véletlenül sem esett szó az évnyitó értekezleten, hogy az óvónőhiányból adódó többletmunkát elvégző óvodapedagógusoknak, akik egyedül kényszerülnek vinni a csoportjukat, kifizetnék a túlóráikat. Fel sem merül, hiszen

ma az elhivatottságot csakis az ingyenmunkában mérik. 

Még csak nyoma sem lesz a túlmunkának, hiszen az egyszerű dolgozókat ismételten megfenyegették, a vezetők pedig a nekik beígért fizetésemelésért cserébe beállnak a sorba, és nem állnak ki a dolgozóikért.

Hát így zajlik jelenleg egy megyei jogú város óvodáiban a tanévkezdő értekezlet. Mert minden óvodában így van ez itt Miskolcon. Nincsen pénze a fenntartó önkormányzatnak se plusz juttatás, se szolgálati lakás, de még csak bárminemű cafeteria biztosítására sem, amivel a pályán maradásra ösztönöznék az  elhivatott óvónőket, esetleg újabb, akár pályakezdő munkaerő bevonzását érhetnék el. Itt nincsen lehetőség, mint vidéken nyugdíjas óvónőket tovább alkalmazni, de még csak arra sem kapnak engedélyt a vezetők, hogy még több pedagógiai asszisztenst vegyenek fel. Ellenben mindennapos gyakorlat a közfoglalkoztatási program keretében szociális kisegítők alkalmazása, akikkel a jelenlegi törvényi szabályozásokkal szembe menve ugyan, de feleannyi bérért elvégeztetik akár a pedagógiai  asszisztensi munkát is.”

[frame]

Önkormányzati fenntartású óvodában dolgozol? Ha szeretnél többet is megtudni arról, milyen kötelezettségei vannak feléd a munkáltatódnak a túlmunkával kapcsolatban, olvasd el ezt a jogi állásfoglalást:

[/frame]

A mai magyar közoktatás egyik fő működtetője az ingyenmunka. Ne dolgozz ingyen! Tégy az igazságtalanság és a törvénytelenségek ellen!

[promo title=”Promo2″]

Hasonló cikkek