5 dolog, amit már ma megtehetsz a túlóráid kifizetéséért

Ha tanár, esetleg óvodapedagógus vagy, akár hét számjegyű is lehet az az összeg, amivel tartozik neked a munkáltatód. Eleget dolgoztál ingyen! Íme a tudnivalók, mit kell tenned legelőször, ha vissza akarod szerezni, ami jár.

[frame]

…és akkor megint te helyettesítettél, pedig ma neked kellett volna a gyerekért menni. Persze, bemész, lenyomod a földrajzot, pedig nem is vagy szakos – a gyerekeket szereted, nem akarsz kiszúrni velük. Pedig tudod, egy vasat sem fog ezért fizetni neked senki, soha szóba sem került ilyesmi. A párod viszont garantáltan ideges lesz, hogy megint közbejött valami, és megint ő dobhat el mindent.

[/frame]

Ha vissza akarod kapni, amivel tartoznak neked, a legfontosabb, hogy reális képet kapj arról, mennyit is dolgozol valójában. Ehhez sajnos az e-napló nem mindig elegendő. Egyrészt intézményenként változnak a beállítások: van, ahol a tanórán kívüli tevékenységeket is naplózni lehet a rendszerben, van, ahol csak az órákat. 

Másrészt sorra érkeznek a hírek arról is, hogy utólag manipulálják az adatokat, ezért tanév végére a számok nincsenek összhangban a valósággal.

Az óvodákban még nehezebb a helyzet, hiszen ott jelenléti íven adminisztrálják a munkavégzést, amit sok helyütt fenntartói utasításra tilos a valóságnak megfelelően kitölteni, hiszen akkor nyilvánvaló lenne a jogszabályellenes működés. Így ha óvónő vagy, sajnos nincs más választásod, mint gondosan vezetni egy papír alapú vagy felhőbe menthető (például Google) naptárban, hogy mennyit dolgoztál, különös tekintettel az olyan átfedési időkre, mikor egyedül voltál a csoportban.

[promo title=”Egyedul”]

Lássuk tehát, mit tehetsz azért, hogy pontosan lásd, mennyit dolgozol valójában:

  1. Ments el minden automatikusan generált e-mailt, ami helyettesítést rendel el neked! Ezekből egyértelműen kiderül, a helyettesítendő órához képest mikor értesítettek arról, hogy helyettesítened kell.
  2. Készíts képernyőmentést az e-naplóban minden naplózott helyettesítésedről! Ügyelj rá, hogy olyan fotót készíts, amin látszik a mentés dátuma és órája. Így akkor is igazolni tudod, hogy naplóztad az adott órákat, ha utólag kitörlik azokat a rendszerből.
  3. Írd össze, mennyit dolgozol a munkahelyeden, illetve otthon! Legalább heti rendszerességgel vezesd, mennyi időt töltöttél felkészüléssel, dolgozatok összeállításával és javításával, értekezleten, illetve ezek előkészítésével, szülőkkel való kapcsolattartással, iskolai rendezvényen vagy ezek előkészítésével, stb. Ez elsőre fárasztónak tűnik, és az is, de ha te nem szánod rá az energiát, senki nem fogja helyetted. Használhatod a megszokott noteszedet, de számos ingyenes applikáció is létezik arra, hogy pontos és naprakész munkaidő-nyilvántartást vezethess.
  4. Számold össze azokat a lyukasórákat is, amikor bent kell tartózkodnod az munkahelyeden, hogy beküldhessenek helyettesíteni, amennyiben szükséges – sok helyen ezeket H betűvel jelölik az órarendben. Bármilyen furcsa ugyanis, ezért is pénz járna neked!
  5. Gondosan adminisztrálj minden iskolán kívüli programot a tervezéstől a megvalósításig! Legyen szó osztálykirándulásról, táborról, színház- vagy múzeumlátogatásról, mentsd el, amit csak lehet, gyűjtsd össze a számlákat, nyugtákat, belépőjegyeket, és add össze, mennyi órát töltöttél vele összesen.
  6. A túlóráidat minden hónapban juttasd el az intézményvezetődhöz, továbbá a tankerülethez, szakképzési centrumhoz vagy, ha más a fenntartó, akkor ahhoz. Ha nem reagálnak emailes megkeresésre, nem veszik át személyesen, akkor ajánlott levélben is érdemes elküldeni. A túlórákat, pláne, ha pontosan könyvelted őket és az elrendeléssel kapcsolatos, fenti adatokat is jól elraktad, mindenképpen ki kell fizessék neked. Ha nem így történik: keress minket, jogsegély-szolgálatunk PDSZ-tagoknak ingyenes, ki fognak fizetni!

Ha a fentieket gondosan elvégzed, tisztán látni fogod, mennyi időt töltesz munkavégzéssel.

[frame]

A COVID-krízis alatt még többet dolgozhatsz ingyen – ha nem figyelsz oda!

Amikor ezt a cikket megírtuk, a COVID-ról még hírből sem hallott senki. A járványügyi védekezés azonban jól láthatóan megnöveli a munkáltatók által megkövetelt túlórák számát: jó eséllyel helyettesíteni fogsz a beteg vagy veszélyeztetett kollégák helyett. A lényeg, hogy NE dolgozz ingyen!

Ne felejtsd el, hogy mindezekért a munkákért PÉNZ jár neked, nem ingyen kell dolgoznod (te sem kapsz ingyen semmit a boltban, ha bemész vásárolni):

  1. négy napon belül elrendelt eseti helyettesítés;

2. olyan üres álláshely miatt kiírt helyettesítés, amit nem pályáztattak meg;

3. felmentési idejüket – egyházi fenntartású és magánintézményben felmondási idejüket töltő – kollégák helyettesítése;

4. olyan helyettesítés, ahol a pedagógus távolléte előre tudható volt;

5. a napi 2, heti 6 órán, illetve az egy tanéven belüli 30 napon túl elrendelt helyettesítés;

6. összevont órák, óvodákban egyedül töltött átfedési idő;

7. tanulók éjszakai felügyelete kollégiumban;

8. a pedagógiai, nevelési programban meghatározott tanulmányi kirándulás vagy más, nem az óvodában, iskolában, kollégiumban szervezett program;

9. minden olyan, az intézmény által szervezett kirándulás, ottalvós tábor, intézményen kívül és belül szervezett eseti program, melyre a rendes munkaidőbeosztáson kívül kerül sor.

+ az összes olyan alkalom, amikor rendelkezésre kell állni az esetleges helyettesítések miatt („H-s” órák) – kivéve, ha a teljes kötött munkaidődre vonatkozó munkaidő-beosztásodat legalább 168 órával, azaz a munkakezdés előtt egy hétre előre megkaptad. 

Ne feledd: a munkádat szabályozó jogszabályok a COVID alatt is érvényesek! A négy napon belül elrendelt túlórákért pedig pénz jár neked!

[/frame]

És hogy mit tehetsz még?

Az első feladat, láthatóvá tedd a problémát! Akármilyen furcsa, a társadalom nagy része nincs tisztában az oktatásban tapasztalható körülményekkel. Nekik te csak egy jól fizetett tanár vagy, aki hihetetlen mennyiségű szabadidővel gazdálkodhatsz.

Az állam mindent megtesz azért, hogy ez így is maradjon. Igyekeznek lehetetlenné tenni a sztrájkot, törvényellenesen akadályozzák jogaink gyakorlását.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy láthatóvá váljunk! Ezen az oldalon hétről-hétre újabb és újabb ötleteket fogsz látni azért, hogy végre az egész ország láthassa, mi a helyzet az oktatásban! Íme néhány tipp:

  • Olvasd el az alábbi cikket, hogy lásd, hány olyan ingyen ledolgozott munkaórád lehet, amelyet a munkáltatód törvényt sértve nem fizet ki neked:
https://nedolgozzingyen.hu/2019/10/30/pedagogus-vagy-te-is-hagyod-hogy-meglopjanak/
  • Menj ki az utcára és stencilezd fel a kampány logóját az iskolák környékén! Ez a kampány a te kampányod – használd szabadon a kreatív elemeit! Ebben a cikkben találod a részleteket:
https://nedolgozzingyen.hu/2019/11/04/ne-felj-stencilezz/
  • Kövess bennünket és a NE dolgozz ingyen! kapcsolódó Facebook-oldalát. Itt nap mint nap új információkhoz juthatsz arról, mi töténik (ÍGY VESZIK EL A PÉNZED!), hogy mit tegyél, hogy visszaszerezd a neked járó pénzt (ÍGY SZEREZD VISSZA, AMI JÁR NEKED!) és arról is, mit tehetsz azért, hogy jobb legyen a helyzeted (TEGYÉL ELLENE!).
  • Ha komolyan gondolod, hogy hajlandó vagy tenni a helyzet javításáért, jelentkezz a kampány Facebook-csoportjába is, ahol megbeszélhetjük, mit és hogyan csináljunk a kampányban.
  • Tájékoztass másokat! Hívd fel a figyelmüket, mi járna nekik! Ha gondod van, ha problémákat, jogsértést tapasztalsz, jelezd nekünk a Facebookon vagy a csoportba írott üzenetekkel!

[frame]

Jó ha tudod, hogy a PDSZ melletted áll, ha bajban vagy! Segítünk visszaszerezni a pénzedet, megvédünk, ha jogi problémád támad. De csak akkor lehetünk hatékonyak, akkor tudunk tisztességes körülményeket kicsikarni nektek, ha mögénk álltok!

Ha összefogunk, nem tudják lesöpörni az érveinket az asztalról!

Csatlakozz havonta egy gyorséttermi menü áráért – és fogj össze velünk! Együtt erősebbek vagyunk!

[/frame]

Hasonló cikkek