Lehet-e bajod a szakszervezeti tagságból?

Sokan vannak, akik szeretnének belépni a PDSZ-be, de attól tartanak, hogy emiatt vegzálásnak tennék ki magukat a munkahelyükön, és hátrányos megkülönböztetés érné őket. Nekik szól ez a cikk.

Örvendetesen emelkedik a PDSZ-be újonnan belépők száma, azonban még mindig sokan félnek attól, hogy „ha ugrálnak, baj lesz”. Hogy raportra hívja őket az intézményvezető, vagy csak hirtelen megugrik a helyettesítéseik száma, nyakukba kapnak valamilyen adminisztratív ellenőrzést, vagy egyszerűen csak rossz szemmel néznek rájuk a munkahelyükön.

Azonban nincs mitől félni,

a szakszervezeti tagság ugyanis védett adat.

Nem tudhat róla sem az intézményvezetőd, sem a fenntartó, sem a kollégáid, csak akkor, ha te magad mondod el nekik. De ami még fontosabb, ha tudnak is róla, semmilyen módon nem használhatják ezt ellened. Erről jogszabály is rendelkezik, a 2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról 8. paragrafusa kimondja, hogy ahogyan a nemed, életkorod vagy etnikai hovatartozásos miatt, úgy

az érdekképviselethez való tartozásod miatt sem érhet semmilyen hátrányos megkülönböztetés.

[promo title=”rajott”]

Aki bármilyen nyílt vagy titkos eszközzel adatot gyűjt arról, hogy szakszervezeti tag vagy-e, és a szerzett információkat nyilvánosságra hozza, vagy bármilyen módon felhasználja, bűncselekményt követ el. Nem kötelezhetnek sem téged, sem a szakszervezetet, sem a bérszámfejtést végző és a tagdíjat átutaló hivatalt, sem a bankodat arra, hogy adatot szolgáltasson arról, szakszervezeti tag vagy-e vagy sem. Nem fenyegethetnek, nem zsarolhatnak, semmilyen módon nem gyakorolhatnak rád nyomást emiatt.

Viszont ha belépsz a PDSZ-be mi melléd állunk.

Ha emiatt vegzálnak, nyomást gyakorolnak rád, vagy bármilyen módon hátrányos megkülönböztetés ér, azt nem hagyjuk annyiban, jogsegélyszolgálatunk a segítségedre siet.

Mindemellett segítünk abban, hogy helyben kezeld a felmerülő problémákat, és hatékonyan tudd érvényesíteni az érdekeidet. Jogsegélyszolgálatunk segít minden hivatali ügyintézésben, sőt a jogi képviseletedet is ellátjuk, ha bíróságra kell menned.

Ezenkívül segítünk megszervezni a szélesebb körű érdekérvényesítést, ha kell, az ellenállást. Összekötünk mindazokkal a tagjainkkal, akik földrajzilag közel vannak hozzád, vagy hasonló problémákkal küzdenek, mint te. Sőt, ha te magad szeretnél helyi csoportot létrehozni, abban is támogatunk.

PDSZ sztrájkalapja segít enyhíteni azon az anyagi terhen, amit egy sztrájk miatti jövedelemkiesés okoz. Minél többen vagyunk, annál nagyobb ez a pénzügyi alap, és annál felkészültebben vághatunk bele egy akár elhúzódó sztrájkba is.

Tehát ha szeretnél végre tenni valamit, ne habozz, gyere közénk, vessünk együtt véget a magyarországi közoktatásban dolgozók kizsigerelésének!

[frame]

[/frame]

Hasonló cikkek