Koronavírus: halasszák a NAT bevezetését és a szakképzés átalakítását!

A kialakult válsághelyzetben nem lenne tanácsos új NAT-ot bevezetni és a szakképzést átalakítani.

„Kérjük, fontolják meg!” – a PDSZ vezetősége levelet írt Palkovics László és Kásler Miklós minisztereknek, arra kérve őket, hogy a koronavírus által okozott egészségügyi válsághelyzetre való tekintettel halasszák el az új NAT bevezetését és a szakképzési intézményrendszer átalakítását.

A koronavírus-járvány által okozott egészségügyi válsághelyzetben a kormány végül hajlott a szakszervezetek és más szakértők által megfogalmazott kérésre és bezárták az iskolákat. Ez a helyzet ugyanakkor rengeteg feladatot ró a kollégákra: ki kell alakítaniuk és meg kell valósítaniuk a távoktatás helyi szinten működőképes módszertanát, méghozzá rohamtempóban.

Nem csak a pedagógusokra, intézményvezetőknek okoz mindez extra terhet: az oktatásszervezőket, szakértőket is le fogja kötni a hatalmas munkamennyiség, ami ezzel a kihívással jár. A NAT bevezetése és a szakképzési intézményrendszer átalakítása pedig amúgy is igen feszített menetrend szerint történt volna – egyebek mellett ez volt az egyik fő érv amellett, hogy sokan – így a PDSZ is – ezen projektek leállítását kérte a kormányzattól.

A jelenlegi helyzetben viszont úgy látjuk, hogy mind a NAT bevezetése, mind a szakképzésben dolgozók munkajogi státuszának megváltoztatása kezelhetetlen helyzetet teremtene.

[promo title=”rajott”]

Hasonló cikkek