Győzelem: a pedagógiai szakszolgálat nem teheti kockára dolgozói egészségét!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének segítségével sikerült megakadályozni, hogy egy budapesti pedagógiai szakszolgálat dolgozóinak bent kelljen tartózkodni az intézményben annak ellenére, hogy ott még gyermekfelügyeletről sincs szó. Örülünk, és arra buzdítunk minden munkavállalót, hogy keressen meg bennünket, mert az egészség védelménél fontosabb érdekvédelmi munka kevés van. Együtt erősebbek vagyunk! 

Egy budapesti pedagógiai szakszolgálat dolgozói vasárnap este azzal szembesültek, hogy az általános irányelvekkel ellentétben, munkaidejük egy részét mégis az intézményben kellene tölteniük.

A Közép-Pesti Tankerület intézményvezetőknek szóló iránymutatása egyértelműen fogalmazott: a kollégák feladata saját otthonukból mielőbb értesíteni a szülőket/klienseket az új munkarendről. Csak és kizárólag akkor történjen ez a tagintézményből, ha erre más módon nincs lehetőség. Külön kiemelték, hogy a tagintézményben csak szükség esetén dolgozhatnak a kollégák, hiszen a szakszolgálati ellátás innentől kezdve kizárólag digitális úton valósulhat meg. 

Ezzel szembemenve érkezett a helyi tagintézményvezető levele vasárnap este fél 12-kor, melyben értesítette a kollégákat, hogy másnapi határidővel kéri a bent tartózkodás rendjének online naptárát elkészíteni. Másnap reggel 10 előtt a helyi vezető ezt azzal egészítette ki, hogy a kért beosztástáblázatot még aznap kéri kitölteni, ellenkező esetben ő maga tölti azt ki, és az alapján rendeli el a dolgozók benntartózkodását.

A szakszervezeti képviselő akcióba lép

Szerencsére ebben a kollektívában van PDSZ-tag, aki a belső levelezésben rögtön azt javasolta, más megoldásban gondolkozzanak, a fentebb vázolt munkarend ugyanis mind munkajogilag, mind járványügyileg komoly aggályokat vet fel. A sajtófigyelés (Operatív Törzs bejelentései), valamint a szakszolgálat már kész anyagai alapján felhívta a figyelmet, hogy nemcsak az iskolákban és óvodákban szervezendő gyermekfelügyelet jelent veszélyeztetést, hanem a tömegközlekedés igénybevétele is, mellyel a munkavállalók a szakszolgálatba érkeznek. Azzal is érvelt, hogy az iskolák, óvodák mellett pedagógiai szakszolgálatok jelentős részében nincsenek olyan állapotok, melyek megfelelnek a járványügyi és munkajogi előírásoknak, vagyis nincs biztosítva a munkavállalók védelme és biztonságos munkavégzése.

A konstruktivitás jegyében utalt a Mt. 53. § (1) bekezdésére, mely szerint a munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni. Mit jelent ez? A legkézenfekvőbb esetben azt, hogy otthoni munkavégzést, home office-t rendel el, ahogyan a kormány is eljárt a pedagógusok esetében.

Ugyanakkor azt is tudtára adta ebben a levélben a dolgozók közösségének, valamint a vezetőnek, hogy amennyiben ezzel nem él a vezető, és továbbra is kötelezi dolgozóit a bent tartózkodásra, úgy a Munka Törvénykönyvének 54. § (1) bekezdése alapján

a munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

Az Operatív Törzs és a tisztifőorvos határozott javaslata ellenére a munkahelyére berendelt, tömegközlekedéssel utazó munkavállaló nemcsak magára, hanem környezetére is veszélyt jelent. Ugyanennek a paragrafusnak a (2) bekezdése azzal egészíti ki a fentieket, hogy a munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. 

Így működik a határozott érdekképviselet

A levélváltást a szakszervezeti képviselő és az intézményvezető közötti telfonos egyeztetés követte. A beszélgetésben a vezető az igazgatóknak írott levélre hivatkozott, amiben azonban nem szerepelt a fentiekhez hasonló beosztási kötelezettség – ahogyan erre a szakszervezeti képviselő rá is mutatott. A vezető azzal indokolta az online beosztás bevezetését, hogy a pedagógiai szakszolgálatoknak nyitva kell lenniük, ő nem tehet semmit, a tankerülettel kell ezt a kérdést megtárgyalni. A szakszervezeti képviselő azonban felhívta a figyelmét arra, hogy a nyitvatartás nem jelent feltétlen fizikai jelentétet, a telefonokat haza lehet irányítani, az adminisztrációt és a vezetői teendőket ugyanúgy el lehet látni home office-ból. Továbbá visszautasította a vezető azon vádjait, miszerint itt céltalan lázítás folyna. A szakszervezet feladata ugyanis a munkavállalók bérének és munkahelyi körülményeinek javítása. 

[promo title=”rajott”]

Eddigre azonban hírek futottak be a Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálatból valamint a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálattól hasonló gyakorlatoktól. Miközben egyértelmű volt jó pár budapesti kerületi szakszolgálat példájából, hogy nem, nem szükségszerű a történetünkben szereplő vezető értelmezése. Nem szükségszerű a bent tarttózkodás a munkahelyen, igenis meg lehet szervezni a munkát úgy, hogy minél hamarabb online tudják a szakemberek folytatni a megkezdett ellátási folyamatokat. Ezért a szakszervezet aznap este nemcsak a Közép-Pesti Tankerület, hanem valamennyi tankerület számára eljuttatta nyílt levelét.

Ebben egyebek közt arra kérte a Klebelsberg Központot, valamint a tankerületi igazgatókat, hogy hagyjanak fel a fenti gyakorlattal.

[frame]

“Információink szerint több pedagógiai szakszolgálatban […] beosztási táblázatot készítenek, amelyben a munkavállalóknak jelezni kell, mikor tartózkodnak az intézményben. A PDSZ természetesnek tartja, hogy az új munkarendre való átállás és a fizikai jelenlét felszámolása nem megy egyik napról a másikra, de az elfogadhatatlan, hogy a különféle elképzeléseket nem egyeztetik a munkavállalókkal, illetve azok érdekképviseleti szerveivel.”

[/frame]

A sajtóhoz is eljuttatott levélben a szakszervezet kifejezte abbéli reményét, hogy a Klebelsberg Központ és az Operatív Törzs iránymutatásainak megfelelően a nyitvatartás lehetőleg teljes digitalizálásával a szakszolgálatok előremutató lépést tesznek a munkaszervezés terén.

A fentiek ellenére a történetünben szereplő szakszolgálat vezetője kezdetben nem változtatott álláspontján, később azonban, miután konzultált más szakszolgálatok vezetőivel, végül bejelentette, hogy a következő héttől teljes mértékben átáll a szakszolgálat az otthonról történő munkavégzésre. Addig azon dolgoznak, hogy a PDSZ álláspontjának megfelelően minden kiszervezhetővé váljon az intézményből. 

A PDSZ üdvözli a helyi vezető előremutató döntését, és egyben hasonló döntésre sarkallja a dolgozók védelme érdekében azokat a pedagógiai szakszolgálatokat, ahol még mindig valamilyen formában be kell járnia az alkalmazottaknak.

A fenti történetből is látszik, igaz a PDSZ mottója:

Veled erősebbek vagyunk!

A szakszervezet nem egy tőlünk független intézmény, a szakszervezet mi magunk vagyunk. Olyan lesz, ahogyan mi megszervezzük magunkat a munkakörülményeink, valamint a bérhelyzetünk javításának érdekében. A szakszervezet közösség, ahol egymást erősítve tudjuk megfogalmazni követeléseinket, és ellenállni a helytelen szabályozásoknak. Minél többen vagyunk, annál hatékonyabban tujuk végezni ezt a munkát.

Állj ki te is magadért, és mi mögéd állunk!

[frame]

[/frame]




Hasonló cikkek