Nyomasztó a légkör sok óvodában, szakszolgálatnál

Továbbra is rengeteg segélykérés érkezik hozzánk. Égnek a vonalak, rengeteg csatát nyerünk. De érdemes tisztában lennünk a jogainkkal és a lehetőségeinkkel – amik bizony összefüggnek azzal, hogy hajlandóak vagyunk-e legalább most tagságunkkal erősíteni az érdekvédelmet.

Kérjük, segítsenek! – jött a kétségbeesett kérés néhány napja egy fővárosi óvodából. Azt, hogy pontosan honnan, nem írhatjuk le: a munkatársak annyira meg voltak rémülve a kérésük következményeitől, hogy eleinte azt sem merték elmondani, hol dolgoznak.

Továbbra is a felemás szabályozás hátrányaival küzd sok óvodai dolgozó: sok helyen most is arra kényszerítik a dolgozókat, hogy „önkéntes” munkában „segítsék” a vírus elleni védekezést. Szóban gyakran elhangzik, hogy amennyiben a munkavállaló nem fogadja el a felajánlott tevékenységeket, úgy kénytelenek lesznek fizetés nélküli szabadságra küldeni őket.

Ez a fajta kényszerítés – annak formájától függően – az etikailag kimondottan kifogásolhatótól az egyenesen jogsértőig terjedhet. A munkatársakat ugyanis nem lehet más beosztásba helyezve utcafertőtlenítésre, idősellátásra és egyéb olyan tevékenységekre „irányítani”, ami nem munkakörbe illik. Ez ugyanis jogellenes – ráadásul az Oktatási Hivatal állásfoglalása alapján is egyértelmű, hogy a pedagógiai munka távmunkából is végezhető az óvodák esetében.

[frame]

Nagyon fontos információk mindenkinek, de főképp az óvodákban dolgozóknak

Az oktatásban továbbra is rengeteg jogsértő intézkedés történik. Éppen ezért Szűcs Tamás, a PDSZ választmányának elnöke videóüzenetben beszélt arról a minap, hogy mire érdemes odafigyelnünk, ha óvodában, szakszolgálatokban dolgozunk.

https://www.facebook.com/pedagogusok.d.szakszervezete/videos/226852781721370/

[/frame]

Mindez nem azt jelenti, hogy kollégáink érzéketlenek lennének a kialakult helyzettel kapcsolatban: sokan végeznek közülünk önkéntes munkát – de teljesen más helyzet, amikor utasításra kellene olyan tevékenységeket ellátniuk, ami nem tartozik a kompetenciáik körébe. Különösen aggályos ez, ha arra az esetre, ha nem működnének együtt, szerződésbontást, felfüggesztést, fizetés nélküli szabadságot helyeznének kilátásba retorzióként – ezek kimondottan jogellenes intézkezdések. De jogellenes a szabadság egyik napról a másikra történő kiadása is.

A cikkünk elején említett fővárosi intézményben is erről volt szó: a munkatársakat számára előírták, hogy ebédszállítási és fertőtlenítési feladatokat kell ellátni, arra az esetre pedig, ha valaki nem vállalná mindezeket, reklamálna, retorzióként a fizetési nélküli szabadságot helyezték kilátásba. A PDSZ tárgyalásos úton rendezte a helyzetet, az intézmény óvónői pedig csatlakoztak hozzánk. Az ugyanis nagyon fontos ökölszabály, hogy

ott vagyunk erősek, és ott vannak a kollégák is biztonságban, ahol jelen vagyunk.

Saját érdekünk, hogy összefogjunk – mert az elkövetkező időszak bizonyosan sokkal nehezebb lesz, mint bármi, amit eddig tapasztaltunk. Ahhoz, hogy képesek legyünk hatékonyan képviselni érdekeinket az kell, hogy minél többen belépjenek a PDSZ-be.

[frame]

Ezekben a napokban mindennél fontosabb, hogy összefogjunk!

Ezekben az órákban mindannyian megfeszítetten dolgozunk azon, hogy tovább oktassuk diákjainkat. Tudnunk kell, hogy sokunknak veszélybe kerülhet a megélhetése, sokunknak az egészsége. Kiemelten fontos, hogy az érdekképviselet ezekben az időkben is képes legyen ellátni a feladatát. Ehhez bizony te kellesz. Csatlakozz hozzánk még ma!

[/frame]

Hasonló cikkek