Nyelvvizsgák: a PDSZ egyetért a kormányzat kényszerintézkedésével

A PDSZ üdvözli, hogy a kormányzat a mai napon meghozott egy nehéz döntést: elengedte a 2020 augusztusáig államvizsgázók nyelvvizsga-kötelezettségét. Arra buzdítjuk a kormányzatot, hogy a NAT és a szakképzés átalakítása kapcsán is hozza meg az egyetlen logikus döntést, azok elhalasztását.

A PDSZ üdvözli, hogy a kormány hajlandó volt nehéz döntéseket hozni az oktatásban a mai napon. Az, hogy eltörölték a nyelvvizsga-kötelezettséget mindazoknak, akik államvizsgájukat 2020. augusztus 31-ig tették vagy teszik le, már csak azért sem volt egyszerű döntés, mert a kérdés kimondottan sokrétű és számos problémát felvet.

Mindazonáltal fontos azt is leszögezni, hogy a járványügyi vészhelyzet olyan körülmény, aminek kapcsán meg kell hozni azokat a felelős, rövidtávú döntéseket, amelyek biztosítják, hogy hosszabb távon kevesebb kár érje az érdekelteket. Éppen ezért a PDSZ arra bátorítja az oktatási kormányzatot, hogy helyzetre való tekintettel tegyen le a Nemzeti Alaptanterv szeptemberi bevezetéséről is, ahogy a szakképzés reformjának felfüggesztését is merje meglépni.

[promo title=”egyedul”]

A Nemzeti Alaptantervet már akkor sem lehetne időben bevezetni, ha azzal minden érdekelt elégedett lenne – a járványügyi vészhelyzetben előkészítésére és széles körű adaptálására egyszerűen nincs már reális lehetőség. A kormányzat saját érdeke is azt diktálja, hogy bejelentse a NAT halasztását. Itt jelezzük azt is: az, hogy a halasztás mellett érvelünk, nem jelenti azt, hogy elfogadnánk az új NAT-ot, hiszen továbbra is fenntartjuk álláspontunkat, hogy elfogadható az akkor lenne, ha a bevezetését a kormányzat hajlandó lenne egy valóban széles körű szakmai egyeztetéshez kötni – a szerencsétlen körülmények egyébként talán most erre is módot adhatnának.

A szakképzés átalakításával kapcsolatban hasonló a helyzet: szintén rengeteg a nyitott szervezési és lebonyolítási kérdés, amelyek rendezésére, a valóban létfontosságú részletek kimunkálására akkor sem lenne elegendő idő, ha valamennyi érdekelt elfogadná az eljárást. Éppen ezért arra kérjük az oktatásirányítást, hogy az átalakítás halasztásáról döntsenek a kialakult helyzetre való tekintettel.

[frame]

A PDSZ teljes közleménye

A PDSZ közleménye a nyelvvizsga-kötelezettség eltörléséről

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete üdvözli Dr. Palkovics László miniszter mai bejelentéseit, különös tekintettel arra a pontra, amelynek értelmében nem kérnek idén nyelvvizsgát, és a diplomát a nélkül is kiadják annak a 75 ezer hallgatóknak, akiknek ebből korábban gondjuk volt.

A PDSZ korábban is értette ennek rendelkezésnek a pozitív üzenetét, de többször jeleztük, hogy a magyarországi körülmények között lényegesen több problémát és kárt okozott, mint amennyi előnnyel járt.

Úgy látjuk, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben nemcsak ebben az egy kérdésben lenne szükség hasonlóan bátor döntésekre, hanem például a Nemzeti Alaptanterv és a szakképzés reformjának erőltetett bevezetésében is át kellene lépnie az oktatásirányításnak a saját árnyékát.

[/frame]

Ezekben a napokban mindennél fontosabb, hogy összefogjunk!

Ezekben az órákban mindannyian megfeszítetten dolgozunk azon, hogy tovább oktassuk diákjainkat. Tudnunk kell, hogy sokunknak veszélybe kerülhet a megélhetése, sokunknak az egészsége. Kiemelten fontos, hogy az érdekképviselet ezekben az időkben is képes legyen ellátni a feladatát. Ehhez bizony te kellesz. Csatlakozz hozzánk még ma!

Fotó: Eric E Castro, flickr, CC BY 2.0

Hasonló cikkek