Intézményvezetők! Ne hagyjátok!

Egy ország áll értetlenül a kormány döntése előtt, miszerint május 4-étől megtartják az írásbeli érettségiket. Sokan találgatják, mi állhat a több százezer ember egészségét veszélyeztető döntés mögött. Pedig a kormány nem tesz mást, mint az utóbbi hónapokban mindig: áthárítja a felelősséget. Ezúttal az intézményvezetők viszik vásárra a bőrüket.

Magyarország politikai vezetői ezúttal a középiskolák intézményvezetőit zavarják be a csalánosba –  hogy szalonképesen fogalmazzunk. Aki vett már részt érettségi vizsga lebonyolításában, az pontosan tudja, hogy annak első percétől az utolsóig egy személyben az intézményvezetők felelnek.

Nem a miniszter, nem az államtitkár, nem a tankerületi igazgató, hanem az intézményvezető felelőssége, hogy minden rendben menjen.

Mint mindenki, aki az érettségi vizsgák során érintett, ők is kockára teszik a saját és családjuk egészségét, de emellett még a törvényi felelősség is őket terheli. Mit jelent ez pontosan?

  • Ha nem sikerül beosztani a diákokat az elvárt módon, mert például nincs elég terem – az intézményvezető felel.
  • Ha nem sikerül biztosítani a megfelelő felügyelet az írásbelik alatt – az intézményvezető felel.
  • Ha nem sikerül időben kijavítani az írásbeliket, mert a tanárok lebetegszenek, vagy egyszerűen a Mt. szellemében megtagadják azt – az intézményvezető felel.
  • Ha a járványügyi rendeletek betartása miatt nem sikerül betartani a vizsgák lebonyolítására vonatkozó szabályokat – az intézményvezető felel.

Egész egyszerűen

nem lehet biztosítani, hogy a vizsga járványügyileg biztonságos, egyszersmind szabályos legyen.

Vegyünk egy példát azok kedvéért, akik esetleg nem járatosak az érettségi vizsgák terén. Tegyük fel, hogy sikerül a termenként 10 vizsgázót szabályosan, a biztonságos távolságot tartva leültetni még azoknál a vizsgatárgyaknál is, amelyekből egész évfolyam vizsgázik. Hogyan lehetséges biztonságosan betartani az alábbi jogszabályi előírásokat:

  • a vizsgázók személyazonosságának ellenőrzése a vizsga megkezdése előtt
  • a dolgozatok kiosztása és beszedése
  • a teremből szabályosan kikéredzkedő vizsgázók dolgozatának elvétele, ki- és visszajövetelük időpontjának felvezetése a dolgozatra
  • az intézmény által biztosított segédeszközök szabályos használata: vizsgázó kimegy a tanári asztalhoz, helyesírási szótárt, (amiből 5 db van termenként) megfog, helyére visz, használat után tanári asztalra visszatesz – egy jó eséllyel éppen tetőző járvány idején ez még akkor is aggályos, ha csak két diák fogdossa ugyanazt a könyvet átlagosan, és mindenki kezet fertőtlenít utána

[promo title=”egyedul”]

További praktikus kérdések, amelyek bárki fejében felmerülhetnek, aki vett már részt életében írásbeli érettségi vizsga lebonyolításában (a jelek szerint az oktatásügy jelenlegi vezetői nincsenek köztük):

  • Hány darab védőmaszkot és kesztyűt biztosít a minisztérium az idei érettségihez, és lesz-e minden vizsgateremben kézfertőtlenítő?
  • Ki, hányszor, mivel fogja fertőtleníteni az osztálytermeket, a bútorzatot, a kilincseket, a dolgozatokat, és mi a protokoll a dolgozatok javítását, illetve a kijavított dolgozatok megtekintését illetően?
  • Az államtitkár szerint a tünetmentes vizsgázók számára nem kötelező maszkot viselni, ugyanakkor a vírus lappangási ideje köztudottan két hét, amely alatt a vírushordozó már fertőzhet. Hogyan kívánja a kormány kivédeni, hogy tünetmentes vírushordozók üljenek a vizsgatermekben?
  • Ha valaki köhög, tüsszent a vizsgateremben, kötelesek-e a vizsgázók és vizsgáztatók bent maradni?
  • Ha valaki az utasítás ellenére betegen jön be vizsgázni, hogyan szűrhető ki? Hány érintésmentes lázmérőt biztosít a minisztérium az érettségi idejére?
  • Az alkalomhoz illő viselet, amelyet a vizsgaszabályzat is elvár, a gyakorlatban többnyire gépben nem mosható, egyik napról a másikra nem tisztítható ruhadarabokat jelent. Hogyan várható el a vizsgázóktól, hogy ebben a járványügyi helyzetben több egymást követő napon is ugyanazt az öltönyt, kosztümöt, iskolai egyenruhát vegyék fel? Esetleg a minisztérium biztosít számukra megfelelő ruházatot?

De a fenti problémák csak kiegészítik azt az alapvető anomáliát, hogy a tervezett időpontokban nem biztosítható a biztonságos munkavégzés! Az érettségi vizsga jelen formában előírt megszervezése veszélyezteti a vizsgázók és az oktatásban dolgozók egészségét egyaránt.

Mit tehetsz, ha intézményvezetőként nem akarod veszélynek kitenni a diákjaidat és a kollégáidat?

A PDSZ egyrészt azt javasolja, hogy – bár nagy valószínűséggel kollégáid pontosan tisztában vannak a veszéllyel – felelős vezetőként te is hívd fel a figyelmüket erre, és biztosítsd őket a támogatásodról. Másrészt mindenképp javasoljuk, hogy mint az érettségi vizsgák megszervezéséért felelős személy hivatalos levélben tájékoztasd a tankerületed vezetőjét arról, nem adottak a vizsgák biztonságos lebonyolításának feltételei, és addig, amíg ez érdemben nem változik, nem tudod megszervezni az érettségi vizsgát.

Igen, a tegnapiakat kiegészítve úgy gondoljuk:

Felelős intézményvezető májusban nem szervez és nem bonyolít le érettségi vizsgát!

A baj, és a válladat nyomó felelősség is nagy, de ne feledd, nem vagy egyedül! Együtt pedig még erősebbek vagyunk!

[frame]

Ugye, már te is érted, miért fontos, hogy összefogjunk? Ne várd meg, amíg bajba kerülsz – csatlakozz most hozzánk!

Ezekben az órákban mindannyian megfeszítetten dolgozunk azon, hogy tovább oktassuk diákjainkat. Tudnunk kell, hogy sokunknak veszélybe kerülhet a megélhetése, sokunknak az egészsége. Kiemelten fontos, hogy az érdekképviselet ezekben az időkben is képes legyen ellátni a feladatát. Ehhez bizony te kellesz. Csatlakozz hozzánk még ma!

[/frame]

Hasonló cikkek