A PDSZ KÖVETELI A BIZTONSÁGOS MUNKAVÉGZÉS FELTÉTELEINEK MEGTEREMTÉSÉT!

A PDSZ követeli, hogy csak olyan körülmények között kerüljön sor munkára a köznevelési intézményekben, ha az alábbiak megvalósulnak:

1Az állam a fenntartón keresztül biztosítson a tanévkezdéskor, a nevelési év kezdetekor, és az alatt rendszeresen, meghatározott protokoll alapján tömeges, ingyenes tesztelést az intézményi dolgozók, valamint a tanulók körében!

2Gondoskodjon érintésmentes hőmérőkről az intézménybe érkezők beléptetéséhez!

3Gondoskodjon kellő létszámú napközbeni takarítóról és gyermekfelügyeletre beosztható, nevelő-oktatómunkát segítő munkatársról!

4Gondoskodjon az intézményben közalkalmazotti és tanulói jogviszonyban állók számára védőfelszerelésekről (maszkok, gumikesztyűk) valamint az egyéb tárgyi feltételekről!

5Az oktatásirányítás rendeletben biztosítsa azt a jogot, hogy az intézmény dönthessen arról, hogy részlegesen vagy teljes egészében átáll a digitális munkarendre, ha az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételei az intézményben a jelenlegi működéssel nem állnak fenn.

Főként a nagyobb települések, nagylétszámú intézményei vannak kitéve fertőzésveszélynek, amelyek csoport- és osztálylétszámai magasak, közösségi tereik a létszámhoz képest szűkek, és a csoportok elkülönítése nem biztosítható a nyitva tartás teljes időtartama alatt, de minden olyan település intézményei is, amelyekben felütötte fejét a koronavírus-fertőzés.

Az intézmények folyamatosan alakítják saját, járványügyi szabályzatukat, jóllehet a pedagógusok nem járványügyi szakértők. Ezzel ugyan mindent igyekszünk megtenni a magunk hatáskörében a fertőzés elkerülése érdekében, ám mindez édeskevés, ha abból indulunk ki, hogy szeptember 1-jétől csak úgy lehet belépni az országba, hogy a beérkezőknek két hétre karanténba kell vonulni, vagy egymás után két negatív teszteredményt kell produkálni, és csak azt követően hagyhatják el a karantént. Az országon belül folyamatosan emelkedik a regisztrált aktív fertőzöttek száma, amely immár meghaladta a veszélyhelyzet idején, 2020. április közepén közzétett esetszámot (https://hu.wikipedia.org/…/2020-as_COVID%E2%80%9319-koronav…)

Azok viszont, akik akár egy nappal a tanévkezdés előtt érkeztek haza, nem kötelesek karanténba vonulni, és nem is tesztelik őket, viszont szeptember 1-én megjelennek a köznevelési intézményekben. A napközbeni fertőtlenítésre, takarításra nincs elegendő létszám, ahogy a fokozott gyermekfelügyeletre sem. A termekben, szobákban a minisztérium által kiadott ajánlás szerint maszk viselése nem kötelező, a biztonságos távolság tartása megvalósíthatatlan. A fenntartók nem rendeltek el tömeges tesztelést. Lesznek olyan intézmények, amelyekbe a fertőtlenítőszerek meg sem érkeznek tanévkezdésig, mivel azokat a helyettes államtitkár intézményvezetőknek írt levele szerint augusztus 29. és szeptember 4. között szállítják ki a kormányhivatalokon keresztül. Nem biztosítanak érintésmentes hőmérőket, ezért gyakorlatiag mindenféle védelem nélkül, a biztonságos és egészséges munkavégzés előfeltételei nélkül kell ellátni a feladatainkat annak ellenére, hogy az intézményekben foglalkoztatottak jelentős számban a veszélyeztetett korúak közé tartoznak, ill. más szempontból veszélyeztetettek (krónikus betegség, idős szülő ápolása). A pedagógusok 7%-a 60 év feletti. A 140 ezer fő közül ez közel 10 ezer fő, az 50-60 év közöttiek száma hozzávetőlegesen 48.800 fő, azaz egy nagyobb magyar város lakosságszámával egyenértékű.

A fentiek miatt pedagógusok, nevelő-oktatómunkát közvetlenül segítő és egyéb ún. pedagógus munkakörben foglalkoztatottak (gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus, pszichológus, logopédus, …) tömegei aggódnak egészségük miatt, tartanak a fertőzéstől, amellyel szemben semmiféle védelmet nem kapnak!
A vírus nem áll meg az osztály- és csoporttermek bejáratánál. Nem megoldás az, amit Kásler miniszter állít, hogy csak abban a tanulócsoportban kell áttérni a digitális oktatásra, ahol fertőzött gyermeket találtak. Értjük, hogy el akarják kerülni az intézménybezárásokat, mivel sem a munkáltatókat, sem a munkavállalókat nem támogatták, hogy kisgyermekükkel otthon maradjanak, és ezt láthatóan ezután sem tervezik. Ugyanakkor az sem megoldás, hogy a pedagógusnak egyszerre intézményi és a távmunkát rendelnek el, mivel ez teljesíthetetlen többletmunkát ró a munkavállalóra.

Úgy gondoljuk, joggal tarthatunk attól, hogy a járvány fellángolásakor mi, köznevelési intézményekben és szakképzésben dolgozók az elsők között leszünk, akik közül áldozatokat szed a koronavírus. Meddig akar várni az oktatásirányítás? Hány tanárnak, óvodapedagógusnak, pszichológusnak, gyógypedagógusnak, … kell megfertőződnie vagy meghalnia, hogy felfogják: a jelenlegi járványhelyzetre nincsenek felkészítve az intézmények.
Mikor fogják fel, hogy a pedagógus munkakörben dolgozók ugyanolyan nélkülözhetetlen dolgozók, akik létfontosságú szolgáltatásokat biztosító munkát végeznek?

Milyen alapon várja el az állam, hogy a munkavállalók saját életének, egészségének kockáztatásával álljon helyt, ahelyett, hogy az egészség megőrzésének feltételeit a munkavégzés során biztosítaná? Ha pedig erre képtelen, és/vagy elkezdődtek a megfertőződések, a dolgozók számára helyben azonnali hatállyal rendelhessen el az intézményvezető az érdekvédelemmel egyetértésben digitális munkavégzést!

Most még kérjük és várjuk a fenntartó és a kormány segítségét és együttműködését, de ha nem teljesülnek a fentiek, a dolgozóknak a gyermekek és saját maguk védelmének érdekében alkalmazni kell a munka törvénykönyve 54. §-ának rendelkezéseit az utasítás teljesítésének megtagadásáról. Eszerint:

“A munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.”

“A munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné”.

A PDSZ Országos Választmánya

[frame]

Ne rettegj! A PDSZ nem hagy magadra!

Ahhoz, hogy megakadályozzuk a hazugságokat, hogy elérjük a céljainkat, nem kell sok, csak a te csatlakozásod. Tedd meg magadért, járulj hozzá havonta egy gyorséttermi menü árával a küzdelmekhez!

Lépj be a PDSZ-be, ne hagyd, hogy egyedül harcoljunk tovább! Segíts magadon, még ma!

[/frame]

Hasonló cikkek