Ezért nem mindegy neked sem, hogy mi történik Iványiék hajléktalanszállójával

Miután a kormány a tanév elején megvonta a többlettámogatást a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség iskoláitól, a napokban hozzákezdett az egyház budapesti, Dankó utcai intézményeinek ellehetetlenítéséhez. Mélyen szimbolikus, hogy egy lelkészképző iskolában és egy hajléktalanszállón készülnek kikapcsolni a gázt, hiszen a tanult emberfő és a szolidaritás a kormány két legfőbb ellensége.

Ahogyan arról mi is írtunk, cinikus módon a tanév elején jelentette be a kormány, hogy megvonja a kiegészítő támogatást három olyan oktatási intézménytől, ami ott segít erőn felül már hosszú évtizedek óta, ahol a legnagyobb a szükség.

https://nedolgozzingyen.hu/2020/09/07/a-legelesettebbektol-vesz-el-a-kormany/

Majd a kormány megmondja, mi egyház, mi nem az

Jó pár évvel ezelőtt, mikor a gyermekét keresztvíz alá tartotta, még nem volt kétsége Orbán Viktornak sem afelől, hogy az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyház-e vagy sem. Azt hinné az ember, hogy a keresztség egy hívő keresztény számára olyan kötelék, ami akkor is irányt mutat, amikor az anyagi, politikai, illetve egyéb érdekek vagy egyszerűen csak a hiúság a szélesebbik út felé taszigálnák az embert. De nagyon úgy tűnik, hogy Orbán Viktor pont annyira keresztény, mint amennyire sportos, a kormánygépezet pedig hidegvérrel bánik el mindenkivel, aki nem a szája íze szerint beszél.

Míg talicskával tolják a pénzt a kormány-kompatibilis egyházi iskolákba, addig ellehetetlenítik azokat, akik nem félnek kritikus hangot megütni, és időnként szembesítik az ország közvéleményét a kormánypropaganda mögött meghúzódó valósággal: a leszakadó régiókkal, a gyerekekkel, akik csak az iskolában jutnak ételhez, és akiknek a családjában évtizedek óta senki nem kapott esélyt egy jobb életre.

Csak a szolidaritás segíthet

Jól figyelj arra, mi történik most a Dankó utcában, mert rád is az vár. Egy társadalom arcát ugyanis az mutatja meg igazán, ahogyan a legkiszolgáltatottabbakkal bánik. Felemelő és dicséretes, ahogyan az ország közvéleménye kiáll az SZFE diákjaiért és a magyar kultúra egészéért, a PDSZ napi szinten segíti a sztrájk előkészítését, és teljes mellszélességgel a tiltakozás mellett állunk. De az a nagy helyzet, hogy

ebben az országban több a mélyszegénységben élő, nincstelen ember, mint a színész.

Azok a MET-intézményekben dolgozó, tanuló fiatal lelkészek és leendő lelkészek, azok a tanárok és óvónők, szociális munkások és idősgondozók, akiknek a munkahelyét most készülnek ellehetetleníteni a Dankó utcában vagy az országban bárhol, ugyanúgy a tanításra, a nevelésre, a gyámolításra tették fel az életüket, ahogyan te. Ugyanúgy teszik a dolgukat nap mint nap legjobb tudásuk szerint, ahogyan te. Ha a hatalom most bedarálja a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményeit, jó, ha tudod, hogy előbb vagy utóbb rád is sor kerül.

Elég, ha körbenézel magad körül, és

megfigyeled, hogyan óv téged a kormány a covidtól. Na, pont ennyire vagy fontos neki.

Ne legyenek kétségeid, ha úgy diktálják a pillanatnyi érdekei, a hatalom pontosan ugyanúgy az út szélén hagy majd téged is, ahogyan most Iványi Gáborékkal teszi.

Mit tehetsz?

Ha módodban áll, küldj pénzt, ez most a legfontosabb. A MET honlapján pár kattintással adományozhatsz itt.

De ez önmagában még kevés lesz. Ha mindent megfinanszírozunk a kormány helyett, amit nekik kéne, a szabad sajtót, a szabad oktatást, a legelesettebbek ellátását, és közben szó nélkül tűrjük a pénzszórást és a folyamatos jogsértéseket, akkor soha nem fog változni semmi. A civilek pénze előbb-utóbb elfogy, az ellenállás kifullad, a rendszer pedig virágzik tovább.

Ehelyett

valódi érdekvédelemre, valódi összefogásra, valódi szolidaritásra van szükség, ez pedig ott kezdődik, hogy mersz kiállni a saját igazadért.

Mersz belépni a szakszervezetbe, és mered követelni, ami jár. Mersz szerveződni helyben, és tájékozódni országos szinten mindarról, ami az oktatásban történik, és mersz tenni a jogsértések ellen.

Nem leszel egyedül.

Csatlakozz még ma!

[frame]

[/frame]

Hasonló cikkek