2020 ősze: összeomlik az oktatás

Az oktatás kritikus helyzetben van. Tömegek betegszenek le, a beígért járványügyi intézkedések elmaradnak. Nincsenek adatok, nincsenek információk. Senki nem tud biztosat azon túl, hogy a kollégák sorra betegszenek meg. Az összeomlás szinte elkerülhetetlen.

Kimondhatjuk: az oktatásban kétségbeejtő, összeomlásközeli állapotok uralkodnak. Intézmények hosszú sora jelzi a megbetegedések számának ijesztő növekedését. Kétségbeesett kollégák panaszolják, hogy nem történnek kézzelfogható járványügyi intézkedések. Sorra betegednek le a dolgozók: rengeteg jelzést kaptunk arról, hogy a betegség megjelenése után is még napokig járnak a potenciálisan fertőző osztályok, csoportok az intézményekbe, mielőtt valamilyen intézkedés – ha egyáltalán – megtörténik. Előfordul, hogy olyan diákoknak is be kell járniuk, akinek a testvére bizonyítottan COVID-os.

A diákok betegségeiről senki sem tud semmit. Csakis, ami véletlenül kiderül. A tanárokéról sem feltétlen, mert sok helyen bejárnak „tünetes” kollégák is, hiszen egyrészt nincs tesztelés, másrészt nélkülük összeomlana az intézmény. Sajnos, ennek köszönhetően olyan is megtörtént, hogy pozitív teszteredménnyel rendelkező kollégát is beküldtek tanítani.

Az intézmények nem kapnak tájékoztatást, a vezetők nem tudják, mit tehetnek, saját hatáskörben akkor sem rendelhetnek el digitális tanrendet, amikor már a kollégák akkora száma hiányzik, hogy a működés fenntarthatatlan.

Számolatlanul érkeznek azok a panaszok, amelyekből kiderül: az intézményvezetők magukra maradtak a problémával.

[frame]

Gimnázium, Nyugat magyarország

„2 tanár beteg, de NEM TESZTELNEK! Így a betegség miatt hiányzó diákokról sincs COVID adatunk… Két kolléga COVID tünetekkel otthon. A szünet alatt lettek betegek, családtagoktól kapták el, DE NINCS TESZTELÉS a gyerekeket sem tesztelik, csak “maradjanak otthon 10 napig, 2 tünetmentes nap után jöhetnek suliba.”

Gimnázium, Budapest

„A digitalis átálláshoz egyelőre nem kaptak felsőbb engedélyt. Pedig egyébként már 17 (ez már a tanári kar 20%-a!!!!) kolléga nincs, mert tegnap is lettek új esetek és van aki kiiratta magát az orvossal, mert veszélyeztetett. Volt szülő, aki megírta az ofőnek, hogy ő innentől kezdve nem engedi a gyereket iskolába. Ez van most.”

„Csak az EMMI adhat engedélyt, de ő előtte egyeztet a népegészségüggyel. szóval a tankertől ha fel is jut az igazgató kérése, akkor az még min. 2 kör, amíg lesz valami.”

Általános iskola, Nyugat-Magyarország

„Szünet után egy hét digitális oktatásra kaptunk engedélyt. Iskolánk 27 fős tantestületéből 14 fő tesztje lett pozitív, 3 fő negatív. A digitális oktatás is csak helyettesítésekkel megy, mert vannak komolyabb betegeink is…

A gyerekekről csak „hírből” tudunk. 10 fő biztos pozitív. A tesztelések az őszi szünet alatt zajlottak, van akinek ma derült csak ki az eredménye. 2 dolgozónak pedig a mai napig várat magára a tesztelése.”

[/frame]

Míg sokáig úgy gondoltuk, a fertőzöttségi adatokat azért nem teszik közzé, mert egyszerűen nem akarják, ma már nyugodtan élhetünk a gyanúperrel: lehetséges, hogy nem is állnak rendelkezésre összegyűjtve ezek a létfontosságú adatok.

Az oktatás nem bírja tovább ezt a helyzetet. Bekövetkezett az, aminek elkerülése érdekében augusztus óta petícionáljuk a kormányt: az oktatás az összeomlás határán áll. A vírus ellenőrizetlenül és immár ellenőrizhetetlenül terjed az oktatási intézmények közösségeiben, már halálos áldozatokat is szedve.

Az intézményeket látogató kollégák és diákok pedig hazaviszik a vírust szeretteiknek. A veszélyeztetett korosztályt, a betegeket pedig súlyos kockázatnak teszik ki ezzel.

Ma már az az intézmény a kuriózum, ahol nincs jelen a fertőzés.

[frame]

Általános iskola, Kelet-Magyarország

„Jelenleg 12 tanár beteg..  Azt pontosan nem tudom hány lett közülük tesztelve.”

Általános iskola, Kelet-Magyarország

„2 covidos pedagógus, jelenleg 3 covidos gyermek. Az elmúlt héten nem teszteltek senkit. Pedig kellett volna. 16 fős tantestület. Szünet előtt 3 pedagógust helyettesítettünk. Mindenki tanított mindenkit, természetesen ingyen. Én csak azon imádkozom, hogy bírjam nyugdíjig. Ezt a tanévet tanítom végig, aztán megvan a 40 évem. Élni szeretnék, élve megérni. De ilyen körülmények között…”

Általános iskola, Kelet-Magyarország

„A felső tagozatos nevelők közül 6 tanárnak pozitív a tesztje. Összesen 10 nevelő van a felső tagozaton. Az alsós nevelők közül 4 pozitív van eddig. Holnaptól online tanítás lesz az egyik tagintézményben.”

[/frame]

Pedig augusztusban és szeptemberben is azért kértük a kormányzatot egy sor intézkedés meghozatalára, hogy elkerüljük azt, amit a kormány – saját bevallása szerint – maga is el akart kerülni: az oktatás leállását Magyarországon. 

Ezért kértük, hogy

1 ahol a településen megjelent a koronavírus-fertőzés, az általános iskola felső tagozatán és a középiskolákban rendeljenek el digitális munkarendet;

2 az általános iskola alsó tagozatán, valamint az óvodákban és a pedagógiai szakszolgálatokban biztosítsák a kiscsoportos munka tárgyi és személyi feltételeit;

3 az érintett intézményeket a fertőzötti létszámadatokkal tüntessék fel a koronavirus.gov.hu oldalon;

4 azok a gyermekek, akikkel egy háztartásban lakó karanténba kerültek, ne látogassa mindaddig az intézményt, amíg a fertőzést továbbadhatja;

5 biztosítsák, legalább kéthetente, igény szerint és random mintavétellel is az oktatásban dolgozók ingyenes PCR-tesztelését;

6 azokat az érintett közösségeket, osztályokat, évfolyamokat, ahol megjelenik a fertőzés, haladéktalanul állítsák át digitális oktatásra;

7 ne csak propagandaplakátokon, miniszteri nyilatkozatokban, hanem a valóságban is biztosítsák a fertőzés által érintett pedagógusok 100%-os táppénzét.

Ha a fenti kéréseket, követeléseket komolyan vették volna, azzal a koronavírusjárvány közepén is biztosítani lehetett volna, hogy a nagyobb gyerekek, a középiskolás diákok, akikre nem kell otthon szülőnek felügyelnie, otthonról, a kisebbek pedig az intézményekből, biztonságosan tanulhattak volna. Ezzel a módszerrel sokkal biztonságosan és hosszabb ideig működhettek volna az intézmények. De most már késő.

[frame]

Gimnázium, Budapest

„Nagyon sok a covidos, az egyik osztályban két pozitív, egy tesztre vár, a testvérének már lehet tudni, hogy pozitív. A néptánc órákat is megtartják (ez egy 8 osztályos gimi, 5., 6. osztályban benne van a kötelező óraszámban).”

Gimnázium, Nyugat-Magyarország

„Jelenleg 3 tanár beteg, így csak 3 óra volt megtartva. A többi osztályban tanítók között is van beteg, de nem tudjuk pontosan.”

Óvoda, Budapest

„Korábban egy másik csoportban volt megbetegedés a munkatársak körében. Most az egyik csoport mindkét óvónője beteg, és dadus is. Csak az egyikőjüket tesztelték, ott kimutatták a COVID-ot, a többieket már nem. Ugyan ígértek kontaktkutatást, a szülők jelezték, hogy ez nem történt meg – továbbra is nyitva az intézmény, fertőtlenítés, intézkedések nem történtek, igyekszenek tehát ellátni a gyerekeket. Nem lehet tudni, hogy az otthon maradt gyerekek közül hány COVID-os.”

[/frame]

Követeléseinket a kormány részéről szinte csak gúnyosan, hatalmas parabolákban kommentálták – csupán bizarr plakátkampányokkal reagáltak rájuk, szándékosan ferdítve tálalt válaszaikkal azt az érzést igyekeztek kelteni, hogy minden rendben van. Ahogy a plakátkampányokkal, miniszteri nyilatkozatokkal is.

https://nedolgozzingyen.hu/2020/10/09/duborog-a-kormany-hazugsaggyara-propagandaplakaton-hirdetik-hogy-az-iskolak-biztonsagosak/

Ma már nyilvánvaló: semmi sincs rendben. Az oktatás rendszer már nem tud fenntartható módon működni tovább. Számtalan intézményben már az a létszám sem áll rendelkezésre, amellyel  COVID-mentes időben is bajosan lehetne fenntartani egy oktatási intézmény működését.

Eljött az a pillanat, amit nem akartunk, hogy eljöjjön. Ki kell mondani: ma, november elején már nincs más megoldás, be kell zárni, vissza kell állítani a digitális munkarendet minden intézményben.

A kormány elszalasztotta a lehetőséget: nem hozott ésszerű intézkedéseket, nem volt hajlandó sem egyeztetni, sem megfontolni a javaslatokat. 

A kormány elérte, hogy már november elejére az összeomlás határára sodorja az oktatást. Amit kellő gondossággal tovább is lehetett volna működtetni.

Nincs más megoldás: zárjátok be az intézményeket!

[frame]

Ne törődj bele! Jogod van tudni a fertőzöttségi adatokat! Csatlakozz hozzánk, és harcoljunk egy normálisabb oktatásért!

Az alábbi űrlap kitöltésével csatlakozz a PDSZ-hez, és harcolj velünk! Havonta egy hamburgermenü áráért biztosítsd segítsd a munkánkat, és biztosítsd a hátteredet arra az esetre, ha téged is jogsértések érnének!

[/frame]

Hasonló cikkek