Pedagógusminősítések: Kis öröm az ürömben

A 65/2021. számú kormányrendelet, melyet szokás szerint az érintettek feje felett fogadott el a kormány, a sok rossz hír mellett tartalmaz egy pozitívumot is azok számára, akik még nem minősíttették magukat, és nyugdíj előtt állnak.

Ez most nem az a cikk, amelyikben részletesen kifejtjük, miért szakmaiatlan és megalázó a pedagógusminősítési procedúra, és miért érett meg az egész előmeneteli rendszer az alapos revízióra. Tudják ezt nélkülünk is jó páran, hiszen rengetegen vannak olyanok, akik még nem minősíttették magukat Ped. I-ből Ped. II-be, és nem is tervezik ezt megtenni. Nem azért, mert nem volnának rá képesek, hanem azért, mert nem akarják.

Nos, közülük

azoknak, akik négy éven belül terveznek nyugdíjba menni, van egy jó hírünk: jó eséllyel megúszhatják a minősítési eljárást.

Ehhez papíron a Covid-19 vírus, valójában minden bizonnyal a kormány valósággal való szembesülése szolgáltat alapot.

[frame]

A 65/2021. számú kormányrendelettel módosított 326/2013. (VIII. 30.) korményrendelet 39/R. §-a így rendelkezik:

Aki a 3. § (1) bekezdése alapján a 2022. évben a Pedagógus I. fokozatba történő besorolásától számított 9 év szakmai gyakorlatot szerzett, minősítési eljárásban legkésőbb 2023. évben köteles részt venni.

[/frame]

Vagy is ez az az év, amelyikben a kilenc éve Ped. I. besorolásban lévő pedagógusokat intézményvezetőjük regisztrálja a rendszerben, és ebben az évben kell feltölteniük a portfóliójukat is. Aki ezt nem teszi meg, annak automatikusan sikertelen a minősítése, és két év múlva, vagyis 2025-ben kell nekifutnia újból: intézményvezető regisztrálja a rendszerben, és fel kell töltenie a portfólióját. Ha ez nem történik meg határidőre, akkor 10 napon belül automatikusan megszűnik a munkaviszonya.

Arról még nincsenek fogalmaink, hogy milyen az, mikor ilyen módon csap le a törvény szigora, erre csak 2022-ben került volna először sor, és a mostani halasztással éppen ezt odázta el a kormány. Hivatkozási alapként a járványt használja, és valóban nem is hiányzik egy ilyen púp most senkinek a hátára.

De minden bizonnyal az is közrejátszik a halasztásban, hogy kevesen jelentkeztek a minősítésre önként, és olyan sok kötelező minősítést kellene lefolytatni, hogy az kivitelezhetetlenné vált.

Arról nem is beszélve, hogy ha mindenki kikerülne a rendszerből, akinek elvileg ki kéne, akkor jó eséllyel megbénulna az oktatás, az ő helyükre ugyanis nincs kit felvenni.

A fentiek pedig azt is jelentik, hogy aki 2025-ben vagy az előtt megy nyugdíjba, annak már nem kell végigcsinálnia a minősítési eljárást. Ez pedig sokaknak jelenthet megkönnyebbülést.

[frame]

Ha aktívan tennél valamit egy olyan magyar oktatásért, ahol adminisztratív procedúrák helyett a valódi szakmai fejlődés jelenti a karriert, akkor csatlakozz hozzánk még ma!

[/frame]

Hasonló cikkek