Rendkívüli bejelentés: a vészhelyzetre hivatkozva kormányrendeletben lehetetlenítették el a sztrájkot

Ezért nem engedtek ma be bennünket az EMMI-be: kijött a Magyar Közlönyben a sztrájkot teljesen ellehetetlenítő rendelet. 

A február 11-én este kiadott Magyar Közlönyben olvasható kormányrendelet egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a sztrájk során minden intézményben biztosítandó gyermekfelügyelet, továbbá a tanórák 50 százaléka – egyes esetekben 100%-a – megtartandó. A rendeletet a pandémiára hivatkozva, a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény szerinti országgyűlési felhatalmazás alapján hozta meg a kormány.

A rendelet gyakorlatilag ellehetetleníti a sztrájkot az oktatási intézményekben.

Most már tudjuk: ezért nem mehettünk ma be az EMMI-be. A felügyelet a rendelet 1. § (2) bek. c) pontja szerint semmi újat nem hozna, mivel sztrájk nélkül is folyamatosan együtt vannak a tanulók más csoportbeliekkel reggeli és délutáni ügyelet során, nem beszélve a rengeteg csoportösszevonásról. 
A tanításnak semmi köze a pandémiához, ami alatt egyébként is sok óra elmarad, még olyanok is, amelyeket digitális munkarend elrendelésével meg lehetne tartani.

A kormány nemrég rendeletileg írta felül azt a jogerős bírósági döntést is, hogy a sajtó bemehet a kórházakba. A kormány most már rendeletileg kormányoz olyan ügyekben is, amelyeknek semmi közük a pandémiához.

A sztrájkjogunk rendeleti megvonása tipikus diktatórikus lépés, és a diktatúra sajátos problémamegoldása. 

A nagyméltóságú helytartótanács sápadt vala és reszketni méltóztatott” – írta Petőfi Sándor. A március 16-án kezdődő sztrájkunkat a kormány csak erővel tudja letörni.

Úgy látszik, a kormány arra játszik, hogy kilépjen az elégedetlenség az eddigi mederből. Ki fog. 

Úgy látszik, hogy a kormány a munkahelyekről az utcára vinné a problémát. Tartunk tőle, hogy ez is meglesz. 

Tartsatok ki! Figyeljétek a felületeinket! Nem engedjük, hogy munkavállalói jogainkat diktatórikus eszközökkel tiporják el!

[frame]

A SZTRÁJK ALAPJOG!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete közös közleménye a kormány sztrájkjogot korlátozó rendeletéről 

A kormány 2022. február 11-én este kihirdetett rendelete a szakszervezetek álláspontja szerint alaptörvény-ellenes. A szakszervezetek nem fogadják el, hogy a kormány a felhatalmazási törvényre hivatkozva alapjogot korlátoz. Ehhez nincs joga, ez joggal való visszaélés. 

A kormány tartsa tiszteletben, hogy a bíróság független hatalmi ág! A független bíróságnak dolga és joga sztrájkügyben döntést hozni.  

A rendelet előírásai egyébiránt köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, azzal, hogy hónapok óta mindennaposak az óvodákban, az iskolákban a csoportösszevonások, mert eddig sem volt, és most már különösen nincs elegendő pedagógus és segítő munkatárs a feladatellátásra. Ez a fő oka egyébként a sztrájkhelyzetnek! 

Ha az iskolai és iskolán kívüli programokban azokat szabályokat alkalmaznánk, amelyeket a rendeletbe írtak, nem működnének az intézmények egy percig sem – nemcsak sztrájk alatt, a sztrájkon kívül sem. 

A negyedik és ötödik  járványhullám tetőzésekor  a kormány egyáltalán nem figyelt oda ezekre a körülményekre, amelyeket most kizárólag a sztrájk idejére, a sztrájkjog korlátozására akar alkalmazni. A sztrájk alatti tanítás elrendelésének pedig köze nincs a járványhoz – ezt az elsőfokú bíróság megállapította,  a másodfokú bíróság pedig jogerősen helybenhagyta. 

A szakszervezetek nem hagynak fel a sztrájkjog védelmezésével, ha kell, nemzetközi bíróságra viszik az ügyet. 

Nem teszünk le a sztrájk előkészítéséről, és válaszlépésként tervezünk más, nagyszabású akciókat is.

Budapest, 2022. 02. 12.

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Pedagógusok Szakszervezete

Nyomtatható verzió az alábbi linkről tölthető le:

[/frame]

(Borítóképünkön Munkácsy Mihály Sztrájk című festménye, 1895-ből)

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »