Sztrájksegély: így lehet felajánlani, így lehet igényelni

Az előttünk álló sztrájkidőszak nyilvánvalóan hosszúnak ígérkezik – akkor is, ha sokan bízunk benne, hogy a kormány rövidesen belátja, neki is jobban megéri, ha egy elfogadható, tisztességes ajánlatot tesz az üres lózungok helyett.

Mindaddig azonban fontos, hogy gondoskodjunk azokról a kollégáinkról, akiknek a legnagyobb szükségük van a támogatásra amiatt, hogy elestek illetményük egy részétől a sztrájkból kifolyólag. Kérünk mindenkit, hogy jól gondolja át, mennyire szorul rá erre a támogatásra, és csak akkor adja be kérelmét, ha valóban elengedhetetlenül szüksége van rá. A támogatásra rendelkezésre álló összeg ugyanis szűkös, lss elsősorban azokat szeretnénk támogatni, akik a leginkább rászorulnak.

[frame]

Mindemellett a sztrájkot támogatni is lehet, azt ezekre a bankszámlaszámokra történő átutalással tehetik meg az adományozók, a gyűjtést április 12-éig. A gyűjtést akkor indítjuk újra, ha újabb sztrájk válik szükségessé az új kormánnyal indított tárgyalások után.

Kérjük, az átutalás közlemény rovatába a „Támogatás” szót szíveskedjenek beírni:

A PDSZ-T ÉS A TAGI SEGÉLYALAPOT EZEN A SZÁMLASZÁMON TÁMOGATHATOD:
Számla tulajdonosa: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
Számlaszám: 11713005-20411756-00000000
Az átutalás közleményében tüntesd fel: „Támogatás”

Ha külföldről utalnál:

IBAN: HU63 1171 3005 2041 1756 0000 0000

BIC(SWIFT)kód: OTPVHUHB

Szociális ügyek? Sztrájkban résztvevők támogatása? Erre szolgál az alapítványunk.

A PDSZ ALAPÍTVÁNYÁT EZEN A SZÁMLASZÁMON TÁMOGATHATOD:
Számla tulajdonosa: Oktatással a Demokráciáért Alapítvány
Számlaszám: 11707000-22230573-00000000
Az átutalás közleményében tüntesd fel: „Támogatás”

[/frame]

A sztrájklap

Annak érdekében, hogy a munkabeszüntetések alatt sztrájksegélyt tudjon biztosítani a tagjai és a sztrájkolók számára, a PDSZ sztrájkalapot hozott létre.

A sztrájkalapba elkülönített összeget a Sztrájkalap-kezelő Bizottság kezeli.

A sztrájksegély

Ezért a segélyért a sztrájkban résztvevők folyamodhatnak. A sztrájkoló PDSZ-tagok segélyt igényelhetnek, a nem PDSZ-tagok pedig egyszeri segélyért folyamodhatnak a sztrájkalaphoz. Mindkettőt ezen a Google-űrlapon lehet megtenni.

Fontos: azok számára, akiknél csak az áprilisi bérrel jelenik meg a levonás, hosszabbítottuk meg az igénylés végső határidejét máj 15-re. A kifizetések megkezdésének gyorsasága érdekében kérjük, hogy ha megvannak a szükséges adatok, okvetlenül töltsétek ki minél előbb a kérdőíveket!

Mit kell tudni a segélyről?

Azon oktatási intézmények PDSZ-tag dolgozói részére, akik 2022. március 16-tól kezdődő határozatlan idejű sztrájkban, szolidaritási sztrájkban vettek részt, vagy a január 31-ei figyelmeztető sztrájkban való részvétel miatt levontak tőle bért, a PDSZ-től segélyt kaphatnak.

A sztrájkban résztvevő nem PDSZ-tagok a PDSZ által létrehozott alapítványtól igényelhetnek támogatást az „Egyszeri segély igénylése”-kérdőíven. Az igénylést sztrájkkal érintett hónap utáni 15-éig e kérdőív kitöltésével, a szükséges dokumentumok (bérjegyzék, eltartott gyermek esetén a családi pótlékról szóló igazolás) feltöltésével együtt kell elküldeni (a küldés-gombra kattintva). A januárban levont illetményrészt a márciusival együtt, tehát április 15-éig kell a fentiek szerint igazolni.

A bizottság elbíráláskor a jövedelem és a sztrájkban töltött idő miatti levonás arányait, valamint az eltartott gyermekek számát veszi alapul.

Akkor adható be az igény, ha a levonás egy adott havi bérből meghaladja a bruttó 10 ezer forintot.

Ha úgy érzed, szükséged van sztrájksegélyre, ezen a linken töltsd ki az űrlapot! Ehhez be kell jelentkezni egy gmail-es email-címről (ha nincs gmail-es emailcím, vagy nem szeretnénk a jelenlegit használni, készítsünk egy új gmail-címet, ezen a linken)

[frame]

Miben segíthetjük a sztrájkolókat?

Sokan kérdezik a napokban, hogy miben, hogyan tudják segíteni a munkánkat.

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre!

[/frame]

Kincse Szabolcs

Kincse Szabolcs

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »

Minden fontos infó, amit az új felhasználói vezérlőpultodról tudnod kell

Kedves Barátunk! Jeleztük már neked, hogy a PDSZ új tagnyilvántartási rendszert vezet be. Mostanra már meg kellett kapnod a szolgáltatótól, vagyis az Egyesület Online-tól azt a levelet, amellyel te is hozzá tudsz férni ehhez a felülethez. Az alábbi üzenetet kellett megkapnod, amelyben ahhoz, hogy hozzáférést kapj az Egyesület Online csak neked fenntartott felületéhez, az alábbi linkre kell kattintanod: Jogosult vagyok […]

Ez a cikk csak PDSZ-tagok számára érhető el. Még nem vagy tag? Lépj be!

Tovább olvasom »