Itt a koordinált sztrájk! Így sztrájkolunk tovább mától! Hajrá!

A kormány egyértelműen arra játszik, hogy kifáradunk, hogy nem lesz több pénzünk sztrájkolni. Tudja, hogy nincsenek tartalékok. Tudja, hogy napról napra élünk. De minél durvábban támadnak minket, annál erősebbek leszünk: március 25-én megkezdjük a koordinált sztrájkot!

A kormány pontosan tudja, hogy az oktatásban dolgozóknak nincsenek tartalékaik. Éppen ezért hátradől és vár: arra vár, hogy kifulladunk, hogy nem lesz pénzünk folytatni.

Ezt nem engedhetjük: ezért március 25-étől koordinált országos sztrájkot hirdetünk!

Mi a célja a koordinált sztrájknak?

Az a célunk, hogy fenntartsuk a sztrájkot az ország minden részén – és mindezt úgy tegyük, hogy munkatársaink, kollégáink ne rokkanjanak bele anyagilag. Az a célunk, hogy fenntartsuk a feszültséget, hogy fenntartsuk a kérdést. Hogy egy percre se engedjünk a szorításból: a követeléseinkért készek vagyunk huzamosabb ideig sztrájkolni.

Hogy működik?

Ha sztrájkot tervezünk, akár egyedül, akár többan, akár csak egyetlen napra, akár naponta, vagy hetente, vagy pár órára, a következőket tegyük:

1. Pillantsunk rá az alábbi térképre! Ha azt látjuk, hogy a településünkön, a kerületünkben azon a napon, amikorra a sztrájkot terveztük, már terveznek mások ilyen eseményt, igyekezzünk olyan napra tervezni, amikor épp nincs sztrájk a környékünkön.

2. Ha azt látjuk, hogy nincs sztrájk a napokban a településünkön, a környékünkön, akkor itt az idő akcióba lépni: vegyük fel a kapcsolatot a kollégákkal, és igyekezzünk megszervezni a sztrájkot.

3. Ha eldőlt az időpont, töltsük ki az alábbi kérdőívet – ha sztrájkolunk, akkor a sztrájkról szóló kérdőíven jelezzük ezt, ha polgári engedetlenséggel kívánunk tiltakozni, akkor az arról szóló online űrlapot töltsük ki. Miután megnyomtuk a küldés gombot, a térképen rövidesen megjelenik majd a bejelentett akció.

4. Ha egy mód van rá, jelezzük a szervezőknek, akár az NDi Facebook-oldaláról küldött üzenetben, hogy szívesen látjuk a sajtót, vagy a PDSZ munkatársát, hogy a sztrájknapon az intézményből élőben jelentkezzen a PDSZ vagy az NDi Facebook-oldalán. Nagyon fontos, hogy látható legyen a sztrájk, és ebben az élő bejelentkezések sokat segítenek.

A térkép

A sztrájkokat és a polgári engedetlenségeket tartalmazó, folyamatosan frissülő térképre március 25-én este kezdtük felvinni az adatokat a Civil Közoktatási Platform segítségével. A szervezés során először ezt ellenőrizzük, hogy van-e településünkön, a kerületünkben sztrájk a tervezett napon:

Sztrájk előzetes bejelentése

Sztrájkot ezen a Google Forms űrlapon jelenthetnek a sztrájkszervezők:

Polgári engedetlenség bejelentése

Polgári engedetlenséget pedig ezen az űrlapon jelenthetnek be a szervezők:

erre a linkre kattintva éred el a Civil Közoktatási Platform ezzel kapcsolatos kérdőívét.

Hogyan szervezzem a sztrájkot?

A sztrájk megszervezésére továbbra is ugyanazok érvényesek, mint eddig. A legfontosabb tudnivalókat a gyorsösszeszerelési útmutatóban írtuk le:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/21/hogyan-keszul-a-sztrajk-gyorsosszeszerelesi-utmutato/

Részletesen pedig ebben a cikkben írtunk a sztrájkról:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/07/sztrajkfelhivas-igy-sztrajkoljunk-egyutt-2022-marcius-16-atol/

A leggyakoribb kérdéseket itt válaszoltuk meg:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/09/kerdesek-es-valaszok-a-marcius-16-an-kezdodo-sztrajkrol/

A polgári engedetlenséggel kapcsolatos tudnivalókat ebben a cikkben gyűjtöttük össze:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/02/18/mit-kell-tudni-a-polgari-engedetlensegrol/

A sztrájksegélybe történő adakozásról, illetve arról, hogyan lehet sztrájksegélyért folyamodni, itt írtunk:

https://nedolgozzingyen.hu/2022/03/21/sztrajksegely-igy-lehet-felajanlani-igy-lehet-igenyelni/

A SZTRÁJK ALAPJOG!

[frame]

Miben segíthetjük a sztrájkolókat?

Sokan kérdezik a napokban, hogy miben, hogyan tudják segíteni a munkánkat.

1 Oktatásban dolgozók, szülők, diákok, és minden jóérzésű ember: írjuk alá és osszuk meg az aHangon indított petíciót!

2 Oktatásban dolgozók: csatlakozzunk a sztrájk-riadólánchoz! Ezen keresztül értesülhetünk a legfrissebb információkról, amikor éppen időszerűekké válnak. Nem gyakran spammelünk, a legfontosabb tudnivalókat kapod meg, hírlevél formájában:

3 Csatlakozzunk a PDSZ-hez: ez a lépés segít bennünket abban, hogy tovább tudjuk finanszírozni a kampányokat, segítsük a kollégákat jogsegéllyel, stb. Bárki lehet tag, nem elvárás, hogy aktív oktatásban dolgozók legyünk:

4 Osszunk meg minden információt, amit a PDSZ és a Ne dolgozz ingyen! oldalain látunk! Az információk terjesztése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy küzdjünk a kormány dezinformációs kampányai ellen.

5 Ti is küldjetek fotókat, csoport- és egyéni képeket, támogató akciókat, egyéb kreatív támogató ötleteket a Nedolgozz vagy a PDSZ Facebook-oldalára, vagy a [email protected] címre!

[/frame]

Hasonló cikkek