Civileket zsarol az állam: nem lesz pénz, ha politizál a munkavállalójuk

Heindl Péter nevét az Ormánságban sokan ismerik. A jogász-történelemtanár évtizedek óta dolgozik kiugróan sikeres tanodai, jogsegély- és más szociális projekteken a térség számos kiemelten hátrányos helyzetű településén. Most maga mondott fel, hogy továbbra is kifejthesse véleményét az interneten és a közéletben: az állam nem kér a kritikus hangból, a projektek finanszírozásának felfüggesztését helyezték kilátásba, ha nem marad csöndben.

A Facebook-posztokról is szó volt eleinte a minisztériumi főtisztviselő és annak a civil szervezetnek az egyik vezetője között, ahol Heindl Péter is dolgozott. A főtisztviselő azt kérte a szervezet vezetőjétől, hogy Heindl tartózkodjon azoktól a nyíltan politikai megnyilvánulásoktól, amelyekkel a kormány politikáját kritizálja. Ha nem sikerül „leállítani” a renegát munkavállalót, azzal a civil szervezet – és az a sok száz ember, akit a szervezet segít – az éves állami és uniós támogatásait kockáztatja (hiszen az uniós forrásokat is a kormány fizeti ki).

A mellbevágó értesülést követően Heindl ledolgozta az aznapi munkanapját, majd hazament, és még aznap megírta a felmondólevelét. Nem akarta nehéz helyzetbe hozni a kollégáit, nem szerette volna kockáztatni a projektek működését. Úgy véli, ezek nála fontosabb dolgok. Az alábbi négy rövid videóban ezt az esetet dolgozzuk fel – egy olyan történetet, amely alapjaiban világít rá a mai magyar állam és a demokrácia sajátos viszonyára.

Az ügy súlyosságát jelzi, hogy országszerte számos civil szervezet jelezte vissza Heindl kérdésére, hogy náluk is előfordult hasonló eset: konkrétan felkeresték és felszólították a szervezeteket, hogy munkatársaik ne politizáljanak nyilvánosan, ne kritizálják a kormány döntéseit.

Sok projekt – kis politika

Heindl Péter már a nyolcvanas években is aktívan részt vett a közéletben: a rendszerváltás előtt szamizdatot terjesztett, aktivista volt. A rendszerváltást követően többedmagával számos fontos projektben vett részt: a pécsi Gandhi Gimnázium alapításában is segédkezett, de mások mellett az ő nevéhez is fűződik a kiemelkedően sikeres gilvánfai tanoda megalapítása, valamint a gilvánfai és alsószentmártoni jogsegélyszolgálat működtetése  is. 1990-ben a Fidesz és az SZDSZ közös jelöltjeként az országgyűlési választásokon is indult.

Ezt követően azonban leállt a „nyilvános” politizálással. Egyrészt az volt a véleménye, hogy mindegy, jobb- vagy baloldali párt kormányoz, a lényeg, hogy támogassa a szegénység felszámolásával kapcsolatos célokat. Bármelyik kormánnyal jól tudott együttműködni – és még a sokat kritizált közmunkarendszerről sem feltétlen alkotott elutasító véleményt. Hiszen azt a projektek segítségével „megtöltötték tartalommal” – olyan munkákat végeztek a településeken, amelyek határozottan előrevitték a célokat.

Heindl Péterhez tett látogatásunk alkalmával elugrottunk Gilvánfára is. A projekt hatékonyságát mutatja, hogy abban a faluban, ahol húsz éve a gyerekek csak elvétve láthattak olyan mintát maguk előtt, hogy egy felnőtt reggel elindul a munkába, most gyakorlatilag mindenki dolgozik, és a túlnyomó többség már nem közmunkát végez. Az pedig talán országosan is jelentős siker, hogy az itt születő gyerekeknek immár a többsége leérettségizik, szakmát szerez. Ezekben az években már az is cél, hogy a diplomások számát növeljék a civil szervezeti intézményrendszer segítségével.

Heindl számára a kilencvenes éveket követően a prioritás a szegénypolitika lett: azért „mert a szegényekkel mindig foglalkozni kell, akármilyen rendszer is van” – a napi politikával tehát nem foglalkozott intenzíven.

„Egyszer csak leszóltak a belügyminisztériumból…”

Heindl Péter életében a fordulópontot a Nemzeti hitvallás hozta el. Az állam politikai semlegessége egy olyan univerzális alapérték, ami nélkül bajosan elképzelhető működő demokrácia: ha az állam intézményei politikai nyilatkozatokat tesznek, esetleg politikai célokat hajtanak végre, úgy a demokrácia rendes működése súlyos veszélybe kerül, vagy ellehetetlenül. Heindl Péter szerint a Fidesz, azzal, hogy parlamenti határozat formájában egy politikai nyilatkozatot tett, majd kötelezte az állam közintézményeit arra, hogy ezt a nyilatkozatot kifüggesszék, átkelt a Rubiconon.

Ebből kifolyólag 2010-ben minden projekt vezetői tisztségéről, legyen az operatív vagy akár felügyelőbizottsági tagság, lemondott. Azóta az állam politikai semlegességével kapcsolatos kisebb-nagyobb akciókat szervez, részt vesz bennük – ezekről a Facebookon be is számol.

Most azonban példátlan esetre került sor: „leszóltak a minisztériumból”.

Heindl főnökét, azaz annak a civil szervezetnek az egyik vezetőjét, ahol dolgozik, telefonon keresték meg. Heindl nem kívánja elárulni, pontosan melyik szervezetről beszélünk, de az kiderült, hogy a telefonos beszélgetésben a Facebook-posztok is szóba kerültek – illetve Heindl korábbi akciója, aminek keretében összefirkált néhány kormányplakátot.

A többi már ismert: Heindl önszántából, senkivel sem egyeztetve felmondott.

Súlyos következmények

Az állam nem politizál, hiszen az állam szolgáltat. Ez az alapelv egyetemes, és bár az állam politikai függetlenségének részleteivel kapcsolatban folyamatos elméleti viták zajlanak, abban szinte teljes az egyetértés, hogy az állam szervei, politikai intézményei nem várhatnak el politikai lojalitást az állampolgártól. Amennyiben ez megtörténik, úgy nem beszélhetünk demokratikus államról.

Az, hogy Heindl Péter kiáll és elmondja mindazt, ami vele történt, azért mérhetetlenül fontos, mert csak akkor tudjuk állampolgárként megvédeni a demokráciát, ha az ilyen túlkapások lehetőleg minden egyes alkalommal nyilvánosságra kerülnek. A sok évtizedes, fokozatos beletörődés abba, hogy a kormányzó politikai erők mind jobban túlterjeszkedhetnek a demokratikus határokon azonban oda juttatta a társadalmunkat, hogy nem vagyunk képesek felismerni ezeket az alapvető érdekeket. Pedig az állam politikai semlegessége nélkül nincs miért tovább demokráciáról beszélni. Ezt minden józanul gondolkodó politikai erőnek be kell látnia, a kormányoldalon épp úgy, mint az ellenzékben.

(Készítették: Kincse Szabolcs – interjú, kamera; Balogh Dénes – vágás, videómunkák.)

A PDSZ HATÁROZATA

A PDSZ felháborodással értesült arról, hogy egyes kormányzati tényezők a munkavállalók szólásszabadságát, a véleménygyakorlás jogát akár azon az áron is ellehetetlenítenék, hogy azt sok tízezer rászoruló bánja. Ez az eljárás elfogadhatatlan egy demokratikus államban!

Felszólítjuk a kormányt, a támogatások felett rendelkező hatalomgyakorlókat, hogy ezzel hagyjanak fel, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy az általuk vezetett szervezetek se nyúljanak megfélemlítő, elhallgattató eljáráshoz, a támogatás megvonásával való fenyegetéshez, valamint jelentsék ki nyilvánosan és egyértelműen, hogy ettől tartózkodnak!

[frame]

Készülj a munkabeszüntetésre!

Az alábbi cikkekben összeszedtük a tudnivalókat.

https://nedolgozzingyen.hu/2022/08/24/sztrajk-mik-a-sztrajk-elotti-teendoink/
https://nedolgozzingyen.hu/2022/08/21/igy-keszitsetek-elo-a-sztrajk-folytatasat/

Csak akkor lehetünk erősek, ha összefogunk. Ha elegen vagyunk, senki sem állíthat meg bennünket! Nélküled nem megy: csak a te tagdíjaidból vagyunk képesek érdekedben elvégezni a munkát!

Miért különösen fontos, hogy most belépj a PDSZ-be?

Mert a sztrájk, az akciók szervezése, a cikkek, anyagok, a jogsegély rengeteg erőforrásunkat felemészti: a beadványainkat elő kell állítanunk, benneteket meg kell védenünk, híreinket meg kell írnunk, meg kell szerkesztenünk, el kell juttatnunk hozzátok. És a PDSZ CSAK a tagság befizetéseiből gazdálkodik! CSAK ti tudjátok bebiztosítani, hogy folytathassuk a harcunkat! NÉLKÜLETEK NEM MEGY! EZÉRT KÉRÜNK, HOGY MÉG MA CSATLAKOZZ, ÉS SZERVEZD MEG A CSOPORTODAT, HA NINCS ILYEN A MUNKAHELYEDEN! CSAK EGYÜTT GYŐZHETÜNK!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

Támogasd a PDSZ-t!

Segítheted a munkánkat pénzbeli adománnyal átutalással, a közlemény rovatban a “Támogatás” feltüntetésével vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete számlaszámán: 11713005-20411756-00000000 (itt a sztrájkszervezéssel, a sztrájkolók támogatásával, kampányokkal, rendezvényekkel kapcsolatos bokros kiadásokat lehet támogatni), a sztrájkolókon kívül a polgári engedetlenségben résztvevők támogatására is, valamint az alapítvány közoktatási céljainak (http://pdsz.hu/pdsz/alapitvany) megvalósulására az Oktatással a Demokráciáért Alapítvány számlaszámán: 11707000-22230573-00000000 lehet támogatást küldeni.

[/frame]

Hasonló cikkek