Megalázó 21%: avagy miért teljesen elfogadhatatlan Rétvári újabb bemondása

Teljesen elfogadhatatlan Rétvári Bence államtitkár kijelentése a jövő évi 21%-os béremelésről – és nem csak azért, mert már november végre elérte a 44%-ot az élelmiszerárak éves inflációja: azért is, mert a kormány ennél sokkal többet vett el az ágazatban dolgozóktól, amit vissza kell adnia!

A jövő évben 21, azt követően 25, végül 29 százalékkal emelkedik a fizetésük, ezzel 2025-ben 777 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére” – jelentette ki Rétvári Bence egy belügyminisztériumi sajtótájékoztatón tegnap.

A belügyi államtitkár által bedobott újabb jövőígéret azonban amennyire elfogadhatatlan, annyira megalázó.

A sztrájkbizottság több mint egy éve fogalmazta meg 45%-os béremelési igényét. Éppen azért, mert ez volt az a béremelési szint, ami a 2021 évi minimálbérrel számolva húzta volna fel arra a szintre a közoktatásban dolgozók bérét, ami a Fidesz 2010-es választási ígéretei, majd a 2013-ban elfogadott jogszabályok szerint megillette volna őket.

2021 azonban már tragikusan messze van: az infláció vágtat, az élelmiszerárak 44% fölött drágultak, és a minimálbér is nőtt – igazából már a 45% sem fedezné ezt a jogos igényt.

Amit azonban Rétvári államtitkár bejelentett a sajtótájékoztatón, köszönőviszonyban sincs a realitásokkal. Teljesen biztosra vehető, hogy az államtitkár bemondása mindössze az ágazati pótlékok emelését illeti, nem pedig az alapbérét – az ágazati pótlékot pedig bármely pillanatban el lehet vonni a munkavállalóktól, és a jubileumi jutalomba sem számít bele.

Ráadásul a pedagógusi bértábla abban a tragikus helyzetben van már most is, hogy annak tekintélyes részén a kiszámított bérek annyira alacsonyak, hogy a hatályos magyar jogszabályok szerint képzett munkakörben ilyen kis fizetések nem is adhatóak – ezért ezeket a bérminimum szintjére fel kellett igazítani, különben törvényt sértett volna az állam. Önmagában ez a tény is végtelenül megalázó:

a kormány szerint teljesen rendben van, hogy egy 10 éve a pályán lévő, pedagógus II. minősítésű, főiskolai diplomával rendelkező tanító a bértábla szerint 121 600 forintban részesüljön – és amit kizárólag a hatályos jogszabályok miatt voltak kénytelenek bruttó 296 ezer forintra módosítani, úgy, hogy ugyanez a tanító a Fidesz által beígért, majd megszavazott minimálbérhez igazítás szerint már most bruttó 626 400 forintot kellene hazavigyen, azaz pontosan 330 400 forinttal rövidítette meg eddig a kormány! Rétvári „nagyvonalú” ígérete alapján ugyanezt a kollégát továbbra is havi 209 040 forinttal károsítanák meg jövőre ezzel a módszerrel!

Az alábbi táblázatból kiderül, mennyire nem kompenzálja a Rétvári által tett ígéret a pedagógusok által a minimálbérhez kötés egyoldalú megszűntetésével elszenvedett anyagi károkat. Ami egyébként minden józan mérlegelés szerint hozzájárul a közoktatás halmozódó problémáihoz, az utánpótlás hiányához, a közoktatásban dolgozók elszegényedéséhez.

A jelenlegi helyzet. A fenti képen látható, hogy a Ped. II. besorolású pedagógusok bruttó bére is elfogadhatatlan mértékben morzsolódott le mára, messze elmaradva attól a bérszínvonaltól, ami a kormány által egyoldalúan felfüggesztett minimálbérhez kötéssel alakult volna ki mostanra. Erre a helyzetre nem lehet megoldás a Rétvári által bemondott 21%.
A 21% után. Ezen a képen pedig a Rétvári által belengetett pótlékemelés utáni bruttó összegek láthatók: a barna oszlopban az az összeg, amennyit az emelés után minden hónapban továbbra is veszíteni fognak az adott kategóriába tartozó kollégák a megígért, megszavazott, bevezetett, majd a kormány által egyoldalúan leállított minimálbér arányában történő igazításhoz képest.

Elkészítettük a bértáblázatot a Rétvári-féle bemondással számolva. Az alább letölthető excel táblázat bal oldalán az idei bértábla tragikus adatai láthatók, a bal oldalon pedig az a helyzet, ami a Rétvári Bence által tett kijelentés megvalósulása után következne be. Barna színnel az az összeg került feltüntetésre, amit havi szinten veszítenek az adott kategóriába tartozó kollégák – a teljes táblázat innen tölthető le:

A 45% minimális elvárás!

A PDSZ álláspontja, hogy a 45%-os azonnali béremelés a minimális elvárás a kormányzattal szemben, amíg ezt nem kívánják megadni, addig a munkabeszüntetések is növekvő intenzitással folytatódhatnak tovább.

Emellett érdemes megjegyezni, hogy a kormányzattal szemben nem csupán a bérekkel kapcsolatos követeléseket szeretnék a sztrájkolók érvényesíteni, hanem az olyan más, hasonlóan lényeges feltételek megvalósulását is, amelyeket a kilenc pont tartalmaz – ezek közé tartozik a sztrájkjog visszaállítása is.

[promo title=”tamogat1″]

Hasonló cikkek