Határozott válasz Maruzsa Zoltán „intelmeire”

Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős belügyi államtitkár levélben hívta a sztrájkbizottságot újabb tárgyalásra – a levélben azonban nem csak invitálás volt. Némi burkolt fenyegetőzés is.

Az államtitkár levele elején arról tájékoztat, hogy a sztrájkbizottság „következő ülését ezennel összehívja”. Amivel kapcsolatban érdemes esetleg megjegyezni, hogy az egyeztetéseken a sztrájkbizottság és a kormány tárgyalói egyenrangú felekként kellene szerepeljenek, azaz senkinek (sem a kormányoldalnak, sem a munkavállalói oldalnak) nem „ezennel összehívnia” kellene a „sztrájkbizottság” következő ülését, hanem javaslatot tenni a következő egyeztetés időpontjára, helyszínére.

Ezek után Maruzsa államtitkár – meglepő fordulattal – a gyermekek igényeiről értekezik egy pár mondat erejéig:

Felhívom figyelmüket, hogy a 2023. január 23-tól hét napig meghirdetett országos sztrájknapon köznevelési intézményekben a még elégséges szolgáltatás körébe tartozó szolgáltatások teljes körű biztosítása érdekében a tankerületek és az intézményvezetők minden intézkedést megtesznek. Az ebben a körben a helyi sztrájkbizottságot, a helyi sztrájkszervezőt terhelő kötelmek be- és megtartása a gyermekek, a tanulók érdekeinek védelmét kell szolgálnia, semminemű hátrányt nem szenvedhetnek” – írja nekünk az államtitkár.

A PDSZ Országos Választmánya a következő választ fogalmazta meg a közoktatási belügyi államtitkár részére, amelyet még aznap, azaz január 20-án el is küldtünk neki:

Tisztelt Államtitkár Úr!

Maruzsa Zoltán államtitkár részére

Tisztelt Államtitkár Úr!

Meghívólevelét megkaptuk és az egyeztetésen résztvevő személyeknek továbbítottuk. Levelében a „kötelmek” betartására hívja fel a figyelmünket. Ezúton ragadjuk meg az alkalmat, hogy néhány kötelezettségre mi is rámutassunk, amelyeknek szintén eleget kell tenni.

A gyermekek, tanulók érdekét az szolgálná elsősorban, ha az intézményekben legalább annyi pedagógus és más, a fejlődésük érdekében fontos munkát végző szakember rendelkezésre állna, amennyit a hatályos jogszabályok előírnak, nem kényszerülnének az intézmények sztrájkon kívül is folyamatosan helyettesítéseket szervezni, és ha valamennyi tanórát és foglalkozást a jogszabályban előírt végzettséggel rendelkező személyek látnának el. Az szolgálná továbbá a gyermekek, tanulók érdekeit, ha nevelés és oktatás fűtött helyiségekben, olyan állagú épületekben folyna, amelyek biztonságos és barátságos környezetet biztosítanak számukra.

A sztrájk alatti még elégséges szolgáltatást előíró 2022. évi V. törvény 14. § (19) bekezdése előírja, hogy az intézményvezető köteles tájékoztatni a szülőket

– a sztrájk időtartamáról,

– a sztrájkban részt vevők várható létszámáról,

– a sztrájknak a gyermekek, tanulók nevelése, felügyelete kapcsán releváns részleteiről legkésőbb a sztrájkot megelőző második munkanapon 16 óráig.

A Sztrájktörvény alapján köteles az intézményvezető a sztrájkbizottsággal együttműködni. Számos visszajelzést kaptunk arról, hogy ennek a tájékoztatási és együttműködési kötelezettségnek egyes intézményvezetők nem tesznek eleget, nem tájékoztatják a tényeknek megfelelően a szülőket (hanem pl. arról tájékoztatnak, hogy a sztrájk alatt a tanítás zavartalanul fog folyni, minden tanítási órát megtartanak, miközben tudják, hogy a pedagógusok több mint fele leteszi a munkát.)

Reményeink szerint az önök által előírt még elégséges szolgáltatás szabályainak betartásáról szóló intelmeiket nemcsak hozzánk intézik, hanem az intézményvezetők figyelmét is felhívják a jogszerűség betartására, amely azt is magában foglalja, hogy nem akadályozhatják a sztrájkhoz való jogot, ha egyébként a még elégséges szolgáltatás sztrájkban részt nem vevő kollégákkal is megoldható.

2021. március 16. óta határozatlan idejű sztrájkot hirdettünk meg. A feleknek mindent meg kellene tenni annak érdekében, hogy a munkabeszüntetések érjenek véget, szülessen megállapodás a követelések tekintetében. A szakszervezeti oldal több ponton visszalépett eredeti követeléseitől. Önmagában az is engedménynek minősül, hogy a vágtató infláció ellenére sem növeltük az azonnali béremelésre vonatkozó követelésben meghatározott százalékokat. A kormányoldal részéről a követelések vonatkozásában nem történt érdemi lépés. A munkabeszüntetéssel csak annyiban foglalkoztak, hogy azt jogszabályokkal igyekeztek ellehetetleníteni és a szakszervezeti oldalt politikai vádakkal lejáratni.

A kormány részéről megállapodásra felhatalmazott tárgyalópartner nincs, a formális egyeztetésekre is hosszú szünetekkel kerül sor. Ez sem a gyermekek, tanulók érdekeit szolgálja.

Szeretnénk emlékeztetni, hogy a legutóbbi egyeztetésen azt az ígéretet kaptuk Öntől, hogy a teljesítményértékelésről és az új bérrendszerről szóló tervezetet 2023. január 9. után – amikortól a minisztérium újra működik – eljuttatja a szakszervezetek részére. Kérjük, hogy a tervezetet legkésőbb 2023. jan. 23-án küldje meg részünkre annak érdekében, hogy a csütörtöki egyeztetésre fel tudjunk készülni.

Budapest, 2023. 01. 20.

Üdvözlettel:

Szabó Zsuzsa, PSZ elnök s.k.
Komjáthy Anna, PDSZ OV elnök s.k.

A levél letölthető PDF-formátumban:


[promo title=”aktualsztrajk”]


Támogasd a munkabeszüntetések szervezését!

A PDSZ a saját tagbevételeiből gazdálkodik. Nincs főállású vezető, nincs bónusz, nincs cafatéria. Viszont van munka: a munkabeszüntetések tervezése iszonyatos erőfeszítést igényel, no és rengeteg kiadás. Egyedül nehezen bírnánk. Sztrájktámogatás, polgári engedetlenkedők támogatása az alapítványon keresztül. Cikkek, jogi útmutatók, jogsegély, filmek. Élők az eseményekről. Technika, előfizetések, tárhelyek. Tájékoztató anyagok, plakátok, filmek. Erre költjük a pénzedet, ha úgy döntesz, támogatod a munkánkat!

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

Hasonló cikkek