Írd alá: ne engedjük, hogy a kormány uniós pénzből is rombolhassa a közoktatást!

Nem szabad megengedni, hogy a kormány álegyeztetéseken bemutatott alibi-teljesítményértékeléssel, álintézkedésekkel próbálja tovább rombolni a közoktatást! Az uniós hatóságoknak igazi egyeztetést ígért az EFOP-pályázatban, az igazi intézkedései azonban a közoktatás további rombolásáról szólnak.

A fenti okból a PDSZ és a PSZ egy petíciót indított az aHang felületén, amelyet itt lehet aláírni:

Maruzsa Zoltán államtitkár a kormány képviselőjeként a 2023 január 26-ai sztrájbizottsági tárgyaláson ismertette a pedagógusok jövőbeli béremelésével és a munkaviszonyuk megváltoztatásával kapcsolatos terveit. A koncepción kívül a valós tartalomról az oktatásirányítás sem előtte, sem azóta semmiféle társadalmi vagy szakmai egyeztetést nem folytatott. A tervezett béremelésről pedig még előzetes tervet sem közölt.

https://nedolgozzingyen.hu/2023/02/07/a-kormany-nem-tesz-eleget-az-unios-vallalasoknak-efop-plusz-os-penzbol-akar-alattvalokat-faragni-a-pedagogusokbol/

A kormány tervei szerint objektív módon nem mérhető teljesítmények, tulajdonságok, és szubjektív szempontok szerint történne a pedagógusok és az intézményvezetők osztályozása, és egyebek mellett az alábbiak határoznák meg a fizetésüket is:

~”kommunikációs stílus, viselkedés”,

~”az intézmény jó hírének erősítése a személyes, írásos, online kommunikációban, viselkedésben”,

~”kulturált, a közszolgálati feladatellátásnak megfelelő viselkedés”,

~”nem kötelező programokon való aktív részvétel aránya”,

~”óvodában indokolatlan távolmaradás, iskolában tanulói hiányzások, késések mennyiségének alakulása”,

~„a csoportjában szervezzen a nevelési év folyamán legalább 5, a kulturális hagyományokhoz kapcsolódó eseményt (betlehemezés, májusfa-állítás, stb.) a gyermekek aktív részvételével”.

Vagyis azt vizsgálnák, hogy a pedagógusok milyen mértékben lojálisak a feljebbvalóikhoz, és nyomon követnék a közösségi médiában történő megnyilatkozásaikat is.

A teljesítményük alapján az intézményekben évente kötelező lenne három kategóriába besorolni a pedagógusokat:

-legjobb 25 % – ők „pozitív illetményeltérítést”, vagyis béremelést kapnak,

-átlagos teljesítményű középső 50 % – ők csak indokolt esetben kaphatnak béremelést,

-átlag alatti teljesítmény alsó 25 % – ők nem kapnak béremelést, sőt, a bérüket is csökkenthetik.

Ennek köszönhetően minden tanári karban lennének, akik kevesebbet keresnek a többieknél, akkor is, ha a munkájukat mindannyian jól végzik.

A terv megvalósulása komoly feszültséget gerjesztene a tantestületeken belül, ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) követeli, hogy:

1. Első lépésként azonnal kerüljön sor minden foglalkoztatott számára legalább 45%-os alapilletmény-emelésre, a szakmai ágazati pótlék pedig efölött kerüljön az alapilletménybe!

2. A kormány hozza nyilvánosságra a pedagógusok illetményrendszerével és a nevelést, oktatást közvetlenül segítő és egyéb munkakörben foglalkoztatottak béremelésével, és munkaterhelésével kapcsolatos terveit, és ezekről folytasson érdemi egyeztetést!

3. A többletmunka nem lehet bérdifferenciálási szempont, azt mindenkor a tárgyhavi illetménnyel együtt fizessék ki!

4. Helyi döntésen alapuló, további illetményemelés bevezetése esetén teljesítményalapú differenciálás csak objektív, mérhető szempontok alapján, a szakszervezetek által ellenőrizhető módon történhessen!

Tiltakozz te is aláírásoddal pedagógusok jogainak csorbítása ellen!

Levontak? Igényelj sztrájktámogatást!

https://nedolgozzingyen.hu/2023/02/17/munkabeszuntetes-miatt-levontak-a-beredbol-igy-kerd-a-tamogatast-2023-ban-is/

[frame]

Támogasd a munkabeszüntetések szervezését!

A PDSZ a saját tagbevételeiből gazdálkodik. Nincs főállású vezető, nincs bónusz, nincs cafatéria. Viszont van munka: a munkabeszüntetések tervezése iszonyatos erőfeszítést igényel, no és rengeteg kiadás. Egyedül nehezen bírnánk. Sztrájktámogatás, polgári engedetlenkedők támogatása az alapítványon keresztül. Cikkek, jogi útmutatók, jogsegély, filmek. Élők az eseményekről. Technika, előfizetések, tárhelyek. Tájékoztató anyagok, plakátok, filmek. Erre költjük a pénzedet, ha úgy döntesz, támogatod a munkánkat!

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

[/frame]

Hasonló cikkek

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »