Kiállunk a Magyar Orvosi Kamara mellett!

A PDSZ közleményt adott ki a kormány egészségügyet romboló lépése ellen tiltakozó orvosok szervezetének felszámolásáról

 

[frame]

KÖZLEMÉNY

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tiltakozik a kormány legújabb, jogtipró, a szakmai érdekképviseletet és érdekegyeztetési kötelezettséget semmibe vevő döntése ellen, amelyet a parlamenti többség rekordsebességgel törvényben el is fogadott.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) eredetileg alulról jövő kezdeményezésként, önkéntes tagsággal alakult – ez különbözteti meg a Nemzeti Pedagógus Kartól – majd évekkel később, a kamarai törvényben határozták meg a kötelező tagságot, és lett a MOK is a két másik, egészségügyben működő kamarával együtt törvényben szabályozott módon működő szervezet, amelyre a törvény kötelező tagságot írt elő.

A kormány, azok után, hogy a MOK nemcsak ellenvéleményt fejtett ki a mindenféle előzetes szakmai egyeztetést nélkülöző döntésekkel szemben, de ezek ellen markáns fellépésről is határozott, úgy döntött, hogy gyakorlatilag felszámolja a neki nem tetsző szervezetet.

Mindez azt bizonyítja, hogy csak azokat a szervezeteket tűrik meg, amelyek teljesen alárendelődnek a kormány akaratának. A MOK egy ideje nem a kormány elvárásainak megfelelően viselkedik, így megtorlásképpen kiszervezik alóla a tagságot, hogy ezáltal is súlytalanná tegyék. Ugyanis a sebtében elfogadott törvénnyel nemcsak a kötelező kamarai tagságot szüntették meg – és csak a renitenskedő orvosok esetében – hanem a jelenlegi kamarai tagoknak nyilatkozniuk kell arról, hogy tagok akarnak-e maradni. Aki ezt harminc napon belül nem teszi meg, kamarai tagsága automatikusan megszűnik.

A PDSZ Országos Választmánya szolidaritását fejezi ki a MOK vezetőségével, a tiltakozó orvosokkal, a élet- és munkakörülményeik javításáért harcoló egészségügyi szakdolgozókkal, akikkel közös fellépésre is kész. Erre hívjuk fel a többi szakszervezetet, mert közös érdekünk, hogy Magyarországon álljon helyre az érdekegyeztetés rendszere, valódi érdekképviselettel és szakmai szervezetekkel egyeztessen a kormány, és szűnjön meg a hatalommal egyet nem értő szervezetek üldözése.

Budapest, 2023. 02. 28.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Országos Választmánya

[/frame]

Lépj be a PDSZ-be!

A szakszervezeti tagság azért fontos, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük érdekeinket! Ne feledd, együtt erősebbek vagyunk! Csak együtt vagyunk erősek!
Összefogás – Szolidaritás – Együttműködés!

Hasonló cikkek