Mit tegyek akkor, ha nem akarok minősülni?

Nem lesz kötelező a minősítési eljárás a kormány tervei szerint. Csak a gyakornokok minősítő vizsgája maradna kötelező. Annak ellenére, hogy hónapokkal ezelőtt bejelentették ezt a sztrájktárgyaláson is, nem értesítették az intézményeket arról, hogy a jelenleg még hatályos előírás változni fog, de lenne a kormánynak lehetősége rendeletet is módosítani. De nem, tovább folyik a paráztatás. Mit tegyünk, ha nem akarunk a minősítési eljárásnak nevezett kutyakomédiában részt venni?

Ne jelentkezz minősítési eljárásra!

Korábban mindent megírtunk itt:

https://nedolgozzingyen.hu/2023/03/01/8125/

de még mindig kapjuk a kérdéseket, üzeneteket. Ennek oka, hogy az intézményvezetők közül sokan tankerületi nyomásra vagy „önszorgalomból” nyomulnak a jelentkezési lappal, konkrétan ilyennel:

„Jelentkezési lap kitöltésére kötelezett az igazgatóm. Kötelező ezt kitöltenem? Aláírásom nélkül is el lehet küldeni a jelentkezési lapot?”

„Mint egyházi fenntartású iskolában tanítónak, kötelező- e jelentkeznem a portfólió írásra? Kell-e indokolni a döntésemet, mire hivatkozhatok?”

„Ha kötelező, de nem akarom megírni a portfóliót, és az igazgatónak kell jelentkeztetni, akkor alá kell írnom a jelentkezési lapot vagy nem?”

„Mi van, ha aláírtam a jelentkezési lapot? Akkor már köteleznek arra, hogy részt vegyek a minősítésben?

„A sikertelennek minősülő portfolió után (az ismétlési lehetőség után) valóban ki kell-e fizetnünk a sikertelen vizsga árát? „

Nem kötelező kitöltened a jelentkezési lapot, és nem kell semmit aláírni. Akiknek a rendelet szerint kötelező lenne minősülni, azokat a pedagógusokat az intézményvezető „jelentkezteti”, azaz rögzíti adataikat az erre létrehozott informatikai rendszerben. Tehát a pedagógusnak nincs teendője. Mivel nem kötelező a jelentkezési lapot kitölteni, azt aláírni sem kell. A jelentkezési lapot az intézményvezető nem töltheti ki a pedagógus helyett, és az a pedagógus aláírása nélkül nem használható semmire. (Illetve egy valamire elvileg igen, de ahhoz puha papírra kellene nyomtatni.)

Ugyanez a helyzet az egyházi fenntartású és a magánintézményekben is. Akinek kötelező lenne a jelenlegi eljárási rend szerint minősülnie, ez év november 25-éig volna köteles feltölteni portfólióját az Oktatási Hivatal internetes felületén. Addigra nagy valószínűséggel már nem lesz kötelező a Pedagógus II. fokozat megszerzésére irányuló minősítési eljárásban részt venni. Aki nem kötelezett portfólióírásra, annak nem kell indokolnia sem, ha nem akar minősítésre jelentkezni. Aki kötelezett, annak érdemes tudni, hogy a rendelet 12/C. § (3) bekezdése alapján a minősítő vizsgát, a minősítési eljárást, vagy a bírálati eljárást a pedagógus kérelmére fel kell függeszteni

a) a pedagógus tizenöt napot meghaladó keresőképtelensége időtartamára,

b) a pedagógus szülési szabadsága, valamint kötelezően biztosítandó fizetés nélküli szabadsága időtartamára,

c) a 4. § (1a) bekezdésében meghatározott pedagógus-továbbképzés elvégzéséig – azaz annak a továbbképzésnek az elvégzéséig, ami a minősítésben, ellenőrzésben résztvevők és a szaktanácsadók számára előírt – de legfeljebb egy évre.

A sikertelen minősítés után két év szakmai gyakorlatot követően lehet újra jelentkezni, de ekkor a minősítésért már fizetni kell, ami a jelenlegi szabály szerint a vetítési alap, azaz a 101.500 forint 70%-a, tehát 71.050 forint. A jelenleg hatályos szabály szerint ezt a minősítés előtt kell befizetni. (Lásd a rendelet 12. § (2)-(4) bekezdését.)

Mi a teendő, ha kitöltötted a jelentkezési lapot és aláírtad, de nem akarsz minősülni?

Ekkor sincs semmi baj. A 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 10/A.§ (2c) *  bekezdése szerint „A nem kötelező minősítési eljárásban a pedagógus a jelentkezését az OH-hoz intézett nyilatkozatával a portfólióvédés vagy a pályázat védését megelőző napig vonhatja vissza.”

Megtagadhatja az intézményvezető a jelentkezés továbbítását?

Ezt kérdezik azok a kollégák, akik önszántukból minősülnének. A 326/2012. (VIII. 30.) Korm rendelet 10/A. § (2b) bekezdése szerint (2b) az intézményvezető a jelentkezést köteles az informatikai rendszerben rögzíteni. Egyetlen dolog azért van: A fenti rendelet 10/A. § (2) bekezdése szerint, ha a foglalkoztatási jogviszony a határidő lejártakor több mint 30 napja szünetel, a nem kötelező minősítési eljárás nem kezdeményezhető.

Mi a helyzet, ha mégis marad a kötelező minősítési eljárás?

Akkor sem lehet idén megszüntetni a jogviszonyodat vagy munkaviszonyodat amiatt, hogy nem töltötted fel a portfóliódat. Ha maradna a kötelező minősítés – ami egyébként a jelenlegi állás szerint nem valószínű – azok, akik nem töltötték fel a portfóliójukat, csak két év múlva kötelesek minősülni – ekkor már fizetési kötelezettség mellett – és ha ekkor sem töltöd fel a portfóliódat az OH felületére, ezután adja ki a hivatal a sikertelen minősítésról szóló tanúsítványt, és a jogviszonyod e határozat közlésétől számított tizedik napon szűnik meg. [Lásd: Nkt. 64. § (8) bek.] Ez tehát 2025. november vége előtt semmiképpen sem történhet meg. Aki addig pl. nyugdíjba vonul, simán megússza a minősítést, akkor is, ha a minősítési kötelezettség megmarad.

De ami reálisan várható, az a Pedagógus II. fokozatba lépéshez előírt minősítési eljárásban való kötelező részvétel eltörlése lesz, de ez novemberig, a portfóliófeltöltés határidejéig biztosan kiderül.

Addig is vegyél részt akcióinkban és az április 24-re kihidetett sztrájkban!

Hamarosan jelentkezünk a státusztörvény bevezetése elleni egyik fontos akciónkkal!

Ne engedjük a kormányzati őrületet kiteljesedni! Ha most abbahagyjuk a sztrájkot, rosszabbak lesznek a munkakörülményeink, a ránk vonatkozó szabályok az eddigieknél is!

[frame]

Támogasd a munkabeszüntetések szervezését!

A PDSZ a saját tagbevételeiből gazdálkodik. Nincs főállású vezető, nincs bónusz, nincs cafatéria. Viszont van munka: a munkabeszüntetések tervezése iszonyatos erőfeszítést igényel, no és rengeteg kiadás. Egyedül nehezen bírnánk. Sztrájktámogatás, polgári engedetlenkedők támogatása az alapítványon keresztül. Cikkek, jogi útmutatók, jogsegély, filmek. Élők az eseményekről. Technika, előfizetések, tárhelyek. Tájékoztató anyagok, plakátok, filmek. Erre költjük a pénzedet, ha úgy döntesz, támogatod a munkánkat!

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem szotyiért és karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! Ha nem vagyunk elegen, akkor sehol sem vagyunk!



Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

[/frame]

Hasonló cikkek