Újabb fontos jogerős ítélet túlmunkaügyben! – Szerezd vissza, ami jár neked!

Kásler miniszter 2022-ben, a covidjárvány alatt kiadott egy határozatot, amelyben többek között felülírta a Mesterpedagógus fokozatba soroltak óraszámára vonatkozó hatályos rendelkezéseket. A PDSZ ügyvédje, dr. Nyitrai Károly már akkor állásfoglalásában felhívta a figyelmet arra, hogy a többletórákat a rendkívüli munkaidő szabályai szerint ki kell fizetni. Sokan, nagyon sokan vannak azok, akiket hasonlóképpen megkárosított a munkáltató. Lássuk részletesebben, miről is van szó!

Miről szól az ítélet?

Kásler Miklós miniszter 2022-ben, a covidjárvány idején kiadott egy határozatot, amelyben arról rendelkezett, hogy a Mesterpedagógus besorolású pedagógusoknak akár heti 20 tanórai foglalkozás megtartása is elrendelhető. A PDSZ már akkor tiltakozott a jogsértő határozat ellen. Miniszteri határozattal ugyanis még a felhatalmazási törvény alapján sem lehet jogszabályt felülírni. Ezzel kapcsolatban a PDSZ budapesti ügyvédje, dr. Nyitrai Károly állásfoglalást írt, amelyet újból közzéteszünk:

Az előzményekről és az ítélet lényegéről dr. Nyitrai Károly itt nyilatkozott:

Kásler miniszter jogsértő határozata itt tölthető le:

Az e tárgyban született jogerős ítéletben a bírói értelmezés teljesen szinkronban van ügyvédünk állásfoglalásával, azaz az EMMI-határozat alapján jogszerűen nem lehetett a mesterpedagógusok neveléssel-oktatással lekötött munkaidejét heti 20 órára felemelni.

Ez alapján felhívjuk valamennyi mesterpedagógus figyelmét, hogy a heti 18 óra felett 2022. január 1. óta ki nem fizetett foglalkozásaik, óráik ellenértékét követelhetik – segítünk a felszólítás megfogalmazásában. A kifizetés elmaradása esetén akár a rendkívüli lemondás jogát is gyakorolhatják.  Ügyvédünknél egyre többen jelentkeznek a rendkívüli lemondás kezdeményezésével.

A rendkívüli lemondás lehetőségéről részletesen írtunk itt:

https://nedolgozzingyen.hu/2023/04/27/miskolci-osszefogas-pdsz-statusztorveny-alairasgyujtes/

és itt is:

https://nedolgozzingyen.hu/2023/04/02/mit-tehetek-ha-nem-akarok-a-statusztorveny-hatalya-ala-kerulni/

Nem csak a mesterpedagógusok, de minden pedagógus követelheti a ki nem fizetett túlmunka ellenértékét!

Ha négy napon belül elrendelt eseti helyettesítést láttál el, vagy intézményen kívüli programban vettél részt, legyen az kirándulás, versenyre kísérés, avagy más egyéb rendezvény, fontos, hogy átolvasd ezt a cikket:

https://nedolgozzingyen.hu/2023/01/11/szerezzuk-vissza-egyutt-a-kifizetetlen-tulorak-utan-jaro-penzunket/

A PDSZ mindent megtesz annak érdekében, hogy a munkáltatók peres eljárás nélkül is kifizessék a többletmunkáért járó bért, de ha nem megy másként, akkor fontos, hogy még a státusztörvény hatályba lépése előtt add be követelésedet, mert A STÁTUSZTÖRVÉNYT AZ EDDIGI ÍTÉLETEK ALAPJÁN ÚGY ÍRTÁK MEG, HOGY LEHETŐLEG NE KELLJEN A MUNKÁLTATÓNAK A TÚLMUNKÁT KIFIZETNI.

Minden egyes nap pénzveszteség. Ugyanis 3 évre visszamenőleg lehet kifizettetni a túlmunkát!

Nézzétek meg erről készült kisvideónkat is!

Tiltakozzunk a státusztörvény ellen!

Ez a törvény az eddig bejelentett „finomítások” ellenére is munkavállalóellenes, a tanulók, gyermekek és szüleik jogos érdekeit súlyosan sérti. Erről bővebben írtunk itt:

https://nedolgozzingyen.hu/2023/05/03/meghatralt-a-kormany-de-nem-elegge/

Fontos, hogy az aHangon lévő nyilatkozatot és petíciót mindenki, aki érintettnek érzi magát, írja alá!

A PDSZ-ről mindent megtaláltok itt:

Lépj be a PDSZ-be!

A PDSZ a saját tagbevételeiből gazdálkodik. Nincs főállású vezető, nincs bónusz, nincs cafatéria. Viszont van munka: a munkabeszüntetések tervezése iszonyatos erőfeszítést igényel, no és rengeteg kiadás. Egyedül nehezen bírnánk. Sztrájktámogatás, polgári engedetlenkedők támogatása az alapítványon keresztül. Cikkek, jogi útmutatók, jogsegély, filmek. Élők az eseményekről. Technika, előfizetések, tárhelyek. Tájékoztató anyagok, plakátok, filmek. Erre költjük a pénzedet, ha úgy döntesz, támogatod a munkánkat!

Hasonló cikkek