Teendők az első sokk után

Tapasztaljuk, hogy nagyon sokan most szembesülnek azzal, amire nagyon régóta figyelmeztetünk, hogy ugyan sokat sikerült változtatni a státusztörvényen, de nem eléggé, mert az a legnagyobb baj vele, hogy van. Ebben nemcsak, hogy nincs érzékelhető, garantált béremelés, de semmiféle előmeneteli rendszer, életpálya sincs, viszont kiszolgáltatottságot és hatalmas munkaterhelést bőven fog okozni, ezért is hívjuk bosszútörvénynek. Küzdeni tehát továbbra is van miért! Amikor a nulla vagy nullához közelítő bérajánlatot átveszed, és megkérdezed, hogy mit lehet tenni, az a válaszunk, hogy azt, hogy VÉGRE EGYSÉGESEN FEL KÉNE LÉPNI MINDEZ ELLEN. Nem elég arra várni, hogy néhány aktív szakszervezeti tisztségviselő és a jogászaink próbálják menteni a menthetőt, hanem EGYÜTTES ERŐVEL MEGMUTATNI, HOGY MINDEZ ELFOGADHATATLAN. Ennek két eszköze van: TÖMEGESEN RÉSZT VENNI A TÜNTETÉSEKEN ÉS A MUNKABESZÜNTETÉSBEN. Mi mindkettőt meg tudjuk szervezni, de helyettetek nem tudunk benne részt venni. Ennek belátása az első teendő. De cikkünkben írjuk a többit, ami a tájékoztatással és a kinevezés-módosításokkal, valamint a 2024. január 1-jétől várható változásokkal kapcsolatos.

Tájékoztatás

A tájékoztatásnak nevezett, általában hosszú, de minden esetben semmitmondó irománnyal csak annyi a teendő, hogy ráírjátok, hogy átvettem, dátum, aláírás. Nincs vele más teendő. Ha aláíratnak veled egy nyilatkozatot, hogy a tájékoztatást megkaptad, odaírhatod, hogy abban semmi tényszerű információt nem kaptál az illetményedről és a további foglalkoztatásodról.

Valójában a tájékoztatásnak semmi jelentősége, mert MAGÁBAN A TÖRVÉNYBEN SINCS ARRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁS, HOGY EZ EGY ÉRDEMI TÁJÉKOZTATÁS LEGYEN. Nincs a törvényben bértábla, tehát megszűnt az előmenetel, nem tudni, hogy mennyi lesz a munkáltató számára a bérek fedezetére rendelkezésre bocsátott forrás, és a törvényben az szerepel, hogy mindenről azt kell írni, ami VÁRHATÓ, tehát semmi biztosat.

Kinevezésmódosítás

Mindenkinek, aki a státusztörvény hatálya alá kerül, kell kinevezésmódosítást kapnia arról, hogy 2023. július 1-ig visszamenőleg a státusztörvény 157. §-ához hogyan passzintották hozzá az illetményét. Ez azt jelenti, hogy az ágazati szakmai pótlékkal együtt nem lehet kevesebb

a) Gyakornok esetén 400.000 forintnál,
b) Pedagógus I. esetén 410.000 forintnál,
c) Pedagógus II. esetén 430.000 forintnál,
d) Mesterpedagógus esetén 520.000 forintnál,
e) Kutatótanár esetén 640.000 forintnál.

Ha ennél magasabb volt az illetményed az ágazati szakmai pótlékkal együtt, akkor azt nem csökkenthetik!

A pótlékok még erre jönnek rá. Arra figyelj, hogy ennél kevesebb ne legyen a kinevezésen, de ha mégis aláírattak sebtében veled olyan dokumentumot, amiben ennél kevesebb van, akkor követelheted a korrekciót, mert ezt törvény garantálja. Viszont ha az illetményed ezt eléri, és aláírtad anélkül, hogy kérted volna, hogy ennél magasabb összeget állapítsanak meg, akkor ezt gyakorlatilag elfogadtad, ennyiben van jelentősége az aláírásnak.

Egészen elképesztő kinevezésmódosításokat kapunk, miközben dübörög a kormánypropanganda a millióhoz közelítő bérekről, meg arról, hogy Maruzsa Zoltán szerint indulhat a béralku. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy Pedagógus I-ben 410-460 ezer forint körüli összegekről kap „ajánlatot” és annyi. Semmiféle előmenetel és a majdani léptetés reménye se.

Amit lehet tudni, az a végrehajtási rendeletben, a 401/2023. (VIII. 30.) Korm. rendeletben van:

  1. § (1) A Gyakornok fokozathoz tartozó havi illetmény összege a 2024. évben 440 000 forint.
    (2) A Púétv. 98. § (1) bekezdése szerinti köznevelési foglalkoztatott havi illetménye – a Púétv. 98. § (3) bekezdésében foglalt eset kivételével – nem lehet kevesebb, mint az (1) bekezdés szerinti összeg.

Mindenkinek, akinek most havi 440 ezer forint alatti illetményről (ágazati szakmai pótlékkal egybeszámított illetményről) adtak kinevezésmódosítást, a 2024. január 1-étől érvényes új kinevezést legalább havi 440 ezer forintra kell felemelni. Más egyéb garancia a törvényben és a rendeletben nincs.

Volt olyan eset, hogy az ágazati szakmai pótlék összege külön kinevezésmódosításban került meghatározásra, valamint rögzítésre, hogy 2023. november 1-től hatályos. Ha ilyet láttok, írjátok a kinevezésmódosításra, hogy:

„Fentiekben rögzített ágazati szakmai pótlék összegét elfogadom azzal, hogy az a 2023. szeptember …. napján kelt kinevezésmódosításban rögzített garantált illetmény alapján 2023. július 1. napjától visszamenőleg jár részemre.”

Ha aláírtad a kinevezésmódosítást, akkor sincs nagy baj, mert ha jogellenes adatot tartalmaz, azt utólag meg lehet támadni.

Mutatunk egy kinevezésmódosítást, hogy aki nem érintett, lássa, miről is van szó. Az látható, hogy egy pedagógus illetménye bruttó 21 forinttal fog emelkedni:

EZÉRT KÉRJÜK, HOGY VEGYÉL RÉSZT A TÜNTETÉSEKEN, ÉS A MAJDAN MEGHIRDETENDŐ SZTRÁJKOKBAN IS!

LÉPJ BE A PDSZ-BE!

Jogsegélyszolgálat

A telefonos jogsegély keddenként 17-19 óráig, csütörtökönként 16-18 óráig vehető igénybe előzetes időpontegyeztetéssel. Időpontot az 1/214-5842 és az 1/266-3464 telefonszámokon lehet foglalni 9-16 óra között.

A regionális irodák és az általuk foglalkoztatott jogászok itt érhetők el:

A PDSZ-tagkártya egyben MAKASZ-kártya is

A tagkártyával igénybe veheted a MAKASZ által nyújtott KEDVEZMÉNYEKET. Aki élelmes, vissza tudja ezzel pótolni akár a teljes havi tagdíját, ami Magyarországon az egyik legalacsonyabb: az alapilletmény 0,8%-a.

Mobilflotta-kedvezmény

A PDSZ tagjai jogosultak egy rendkívül kedvező mobilflotta-előfizetéshez csatlakozni. A csatlakozás részleteiről a [email protected] email címen kérhető felvilágosítás.

Kedvezményes üdülés

Hotel Palace Hévíz Wellness- és Gyógyszállodával kötött megállapodásnak köszönhetően PDSZ-tagok és velük érkező családtagjaik részére foglalás esetén a mindenkori listaárból 15% engedményt biztosítanak. A kedvezmény más kedvezménnyel nem vonható össze, és nem vonatkozik az akciósan meghirdetett árakra. A PDSZ tagságot igazolni kell, ennek legegyszerűbb módja a PDSZ-tagkártya, ami egyben Makasz-kártya is. Foglaláskor előre jelezni kell a kedvezmény iránti igényt. Kérjük, aki él a lehetőséggel, ossza meg velünk tapasztalatait, hogy azt közzétehessük. 

Dolgozunk azon, hogy a PDSZ tulajdonában lévő, Balatonalmádi egyik legszebb telkén épült üdülőt újra használhatóvá tegyük, ezzel is olcsó üdülési lehetőséget biztosítva tagjainknak és családjuknak.

De ne csak ezért lépj be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság azért fontos, hogy a mindenkori kormánnyal, a fenntartóval és adott esetben az intézményvezetővel szemben is EGYÜTT hatékonyan képviselhessük érdekeinket! De azért is, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsérelem ér. EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK! CSAK EGYÜTT VAGYUNK ERŐSEK!

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!

A PDSZ-t itt tudod támogatni:

Támogass, hogy szervezhessük! Támogass, hogy célba érjünk!

Hasonló cikkek