„Hány cédula egy élet?”

Folyik a számháború arról, hogy hányan közölték a közoktatási intézményekben, hogy nem kérnek a bosszútörvényből. Rétvári államtitkár először azt mondta, ezrelékekben kimutatható a nyáron távozók száma, majd pedig bemondott egy konkrét számot: 1205. Hogy ezt a számot honnan vette és kiket takar, nem tudni.

Ha csak ennyi kolléga távozott volna a rendszerből egy elhibázott, totálisan fölösleges törvény miatt, ami Rétvári Bencének, Maruzsa Zoltánnak csak egy szám a monitoron, az a gyakorlatban akkor is óriási kárt jelentene. Hiszen gondoljunk bele: egy pedagógus – legyen az a kedvenc tanár, osztályfőnök, óvónő, nevelőtanár, gyógypedagógus és még sorolhatnánk a munkaköröket – elvesztése milyen törést jelenthet az érintett gyerekeknek. 50 éves osztálytalálkozókon is felemlegetik a volt osztálytársak egyik vagy másik pedagógusuk elvesztését, de a mindennapi munka során a nevelést-oktatást közvetlenül segítő munkakörben dolgozók és a technikaiak távozása is óriási fennakadásokat okoz. Ha pusztán a számoknál maradunk, minden egyes pedagógus kiesésével éves szinten 900 körüli óraszám ellátása kerül veszélybe.

Na, de mennyi az annyi?

A nyáron távozott pedagógusokról írtunk itt:

Mennyi az annyi?

Kértük, hogy jelezzetek vissza, hogy a tankerületi központok által megadott létszámadatokat reálisnak tartjátok-e. Visszaejeleztetek nekünk jó pár tankerületi központ esetében, hogy csak egy intézményben több olyan kollégáról tudtok, akik a nyár folyamán megszüntették a jogviszonyukat, mint ahányat az egész tankerületi központra kimuttattak. És ezeket az adatokat is csak igen sokára kaptuk meg.

Azzal lehet trükközni, hogy sok nyugdíjast csak a szorgalmi időszakra foglalkoztatnak határozott idővel, nyáron pedig nem, majd ősszel aztán újra felveszik őket vagy sem. És itt ez a gond: ezek a kollégák láthatatlan réskitöltők, akikkel még egy darabig el lehet zsonglőrködni, de egyre nagyobb lesz a szakadék a nyugdíjba vonulók és a rendszerbe lépő fiatalok létszáma között. Nem véletlen, hogy az Európai Unió Magyarországgal kivételt tett, és a nyomorúságos bérek miatt az EFOP Plusz támogatás keretén belül pedagógus-béremelésre is biztosít támogatást. A pénz lehívásának van azonban egy kis akadálya: a magyar kormány nem teljesítette azt a feltételként szabott, ún. szupermérföldkövet, amely nem az oktatáshoz, hanem az igazságügyhöz kapcsolódik. A teljesítés elmaradása a teljes uniós támogatást blokkolja. Ez persze nem lenne akadálya a béremelésnek -, ezt mindenki tudja, aki csak egy kicsit is tájékozódik -, mivel a béremelés jelentős részét a magyar költségvetésből kell finanszírozni, de ennek ellenére folytatódik a kommunikációs küzdelem az Unióval, amelynek a közoktatásban dolgozók isszák meg a levét.

Mennyi? Harminc.

Mi harminc? Mi mennyi? – szól a vicc. Az azonban nem nagyon vicces, hogy a PDSZ 2023. október harmadikán újabb közérdekű adatkéréssel fordult valamennyi tankerületi központhoz, kérve, hogy közöljék, hány dolgozó tett nyilatkozatot arról, hogy nem egyeznek bele a jogviszonyváltozásba, magyarán, elutasítják a státusztörvény hatálya alatti foglalkoztatást, ezért jogviszonyuk november 30-án megszűnik. Rétvári Bencének erről már van egy szám a birtokában: 1205 fő. https://www.atv.hu/…/retvari-elarulta-1205-pedagogus…

A PDSZ adatkérésére elkezdtek jönni az egyenválaszok a tankerületi központoktól. Egyet közzéteszünk azzal, hogy a többi is azonos tartalmú: 15 nappal meghosszabbították a válaszadási határidőt.

Rétvári államtitkár létszámadata vajon milyen alapon nyugszik, ha még ilyen kimutatás nincs? Ha van, vajon miért nem küldik meg azt a tankerületi központok? Költői kérdések ezek.

Mindeközben jönnek az egészen elképesztő történetek az elkeseredett trükközésekről, melyekkel minél több bőrt igyekeznek lehúzni a még maradókról, a nyilatkozattevőket pedig ahol érik, ott károsítják meg. Erről fog szólni következő írásunk egy fontos jogi állásfoglalással.

No, de hogyan próbálnak megélni a pályán maradók?

Kérdőívünkben erre vagyunk kíváncsiak. Kérjük, töltsd ki, ha még nem szüntetted meg a jogviszonyodat.

A kérdőív kitöltése alig pár percet vesz igénybe.

Tegyünk együtt ellene, hogy ne kelljen mellékállásokkal kiegészíteni a nyomorbért!

Hogyan? Kattints a fotóra, és mindent megtalálsz erről:

Hasonló cikkek