A PDSZ Országos Választmányának közleménye a Nevelésügyi Kormánybizottságról

A PDSZ Országos Választmánya a Magyar Közlönyből értesült arról, hogy a kormányon belül ún. Nevelésügyi Kormánybizottság alakult, Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével, melynek tagjai: Pintér Sándor belügyminiszter, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter, valamint Gulyás Gergely és Orbán Balázs.

A bizottság feladataként „a magyar állam által a gyerekek hároméves korától nyújtott, a gyermekek nevelését célzó, a kormányzaton belül több miniszter irányítása alá tartozó szervezetrendszeren keresztül szervezett (sic!), működtetett és ellátott szolgáltatás nyomon követését, figyelemmel kísérését”, a felmerülő kormányzati feladatok összehangolásást szabták meg.

E kormánybizottság felállításával a magyar kormány és a kormányfő egyértelműen elismerte a kormányon belüli oktatási tárca hiányát, azt, hogy az oktatásügy nem kap kellő figyelmet a kormányon belül. A Nevelésügyi Kormánybizottság létrehozatala azonban az önálló Oktatási Minisztériumot nem helyettesíti, nem várható tőle érdemi változás, mivel ezzel egy szakmainak távolról sem nevezhető testület jött létre, amelynek ugyan magasrangú politikusok a tagjai, de nem olyan személyek, akik az oktatásügyben kellő szakértelemmel rendelkeznének.

Ez a kormánybizottság, amely a Rákosi-érát idézi, láthatóan csak a propaganda összehangolására jött létre. Bizonyára érzékelik, hogy a társadalom jelentős része nem hiszi el azt, amit a kormány kommunikál, melynek a lényege a pedagógushiány tagadása és annak bizonygatása, hogy nincsenek óriási gondok az oktatás területén.

Ilyen bizottságtól eredmény nem várható, üres kormányzati kommunikáció helyett érdemi egyeztetést és az oktatás helyzetét javító intézkedéseket, a szakemberhiány elleni azonnali lépéseket várunk a kormánytól.

Nevelésügyi Kormánybizottság helyett szakemberek által vezetett Oktatási Minisztériumot követelünk!

Budapest, 2023. 11. 18.

A PDSZ Országos Választmánya

Támogasd a PDSZ-t!

A PDSZ a saját tagbevételeiből gazdálkodik. Nincs főállású vezető, nincs bónusz, nincs cafatéria. Viszont van munka: most éppen többszáz hozzánk forduló kollégának jogsegély biztosítása, ezzel együtt rengeteg kiadás. Cikkek, jogi útmutatók, jogsegély, filmek. Élők az eseményekről. Technika, előfizetések, tárhelyek. Tájékoztató anyagok, plakátok, filmek. Erre költjük a pénzedet, ha úgy döntesz, támogatod a munkánkat!

2023. november 23-án nyilvános online fórum lesz az országszerte tapasztalható, végkielégítésekkel kapcsolatos jogsértésekről!

Lépj be a PDSZ-be!

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem a karácsonyi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! És mert együtt erősebbek vagyunk.

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!Nagy Erzsébet

Nagy Erzsébet

Hasonló cikkek

Béremelés és ki nem fizetett túlmunka – csak tagoknak

Ebben az írásunkban hozzájutsz azokhoz a tartalmakhoz, amelyeket csak tagoknak tettünk elérhetővé. Miről van benne szó? Miért jár a felmentési idejüket töltőknek is a béremelés? Hogyan tudod behajtani az elmaradt díjazást a 2023. december 31-éig végzett eseti helyettesítésért és egyéb többletmunkáért, ha közoktatásban vagy szakképzésben dolgozol? – Ezekhez adunk szerkeszthető, frissített mintadokumentumokat is. Miért jár a felmentési idejüket töltőknek is […]

Ez a cikk csak PDSZ-tagok számára érhető el. Még nem vagy tag? Lépj be!

Tovább olvasom »