SÜRGŐS, FONTOS: VÁLTOZOTT A PDSZ-NÉL A TAGDÍJFIZETÉS RENDJE!

Bizonyára tudod, hogy egy törvénymódosítás következtében a közszférában működő szakszervezetek számára a munkáltató 2024. január 1-től nem utalhatja át a szakszervezeti tagdíjakat. Ez a rendelkezés nem vonatkozik a munka törvénykönyve hatálya alatt működő szakképző intézményekben dolgozókra, tehát ha ilyen munkahelyen dolgozol, és eddig a munkáltatóval utaltattad a tagdíjadat, akkor elvileg nincs teendőd. Ha köznevelési intézményben dolgozol, a bosszútörvény hatálya alatt, akkor egy apró, de nagyon fontos lépésre kérünk.

Azzal, hogy 2024. január 1-jétől törvény tiltja a munkáltatónak, hogy átutalja a szakszervezeti tagdíjakat a közszférában dolgozók esetében, a szándék nyilvánvaló: el akarnak bennünket lehetetleníteni – immár anyagilag is.
A PDSZ legutóbbi kongresszusa ezért úgy döntött, hogy fenntartva a tagdíj mértékével kapcsolatos eddigi döntését, bevezet egy választható kétsávos tagdíjfizetést is annak érdekében, hogy ne kelljen minden illetményváltozásnál átállítani az utalás összegét.

A tagdíj mértéke tehát továbbra is a bruttó járandóság (megbízási díjak és egyéb pótlékok nélkül) 0,8%-a, de be lehet állítani fix összeget is:

HA KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYBEN DOLGOZOL, KÉRJÜK, ÁLLÍTSD BE A TAGDÍJAT ÁLLANDÓ VAGY RENDSZERES HAVI ÁTUTALÁSKÉNT A KÖVETKEZŐKÉPPEN:

A tagdíj mértéke a bruttó járandóság (megbízási díjak és egyéb pótlékok nélkül) 0,8%-a, amelyet úgy kapsz meg, hogy az ágazati szakmai pótlékkal együtt számított bruttó illetményedet (további pótlékok és megbízási díjak nélkül) megszorzod 0,008-cal és az eredményt tízesekre kerekíted. Az egyszerűség kedvéért be lehet állítani fix összeget is:
ha a havi bruttó illetményed ágazati szakmai pótlékkal együtt sem éri el a havi 440.000 forintot (de megbízási díjak és további pótlékok nélkül számold!): akkor legalább havi 2.500 forint tagdíjat,
ha a havi bruttó illetményed ágazati szakmai pótlékkal együtt (de megbízási díjak és további pótlékok nélkül) eléri a havi 440.000 forintot, vagy meghaladja azt, akkor legalább havi 3.500 forint havi tagdíjat állíts be állandó átutalásként (minden hónap x. napjára beállítva) a számlavezető bankodnál!

Arra kérünk tehát, hogy amennyiben nem szakképző intézményben dolgozol, a szakszervezeti tagdíjad eljuttatásáról a fentiek szerint gondoskodj 2023. december 31-éig!

Bármilyen munkáltatónál foglalkoztatnak, és eddig is fix díjat fizettél, úgy kérjük: ellenőrizd, hogy a fenti két kategória közül melyikbe tartozol, és szükség estén módosítsd az állandó átutalás havi összegét!

Ha a 0,8%-os tagdíjfizetésnél maradsz, további segítséget adunk a tagdíj kiszámításához:

Ha pl. az illetményed szakmai ágazati pótlékkal, de más pótlékok és esetleges megbízási díjak nélkül havi 450.000 forintra jön ki, akkor a tagdíj: 450.000 * 0,008 = havi 3.600 forint.

Számlaszámunk: 11713005-20411756. Havi utalás esetén a közlemény-rovatban tüntesd fel a neved és/vagy a tagsági számodat (ha nem tudod a tagsági számodat, elég a nevedet feltüntetni a közleményben).

A tagsági szám a MAKASZ kártyán a neved alatt lévő számsor utolsó öt számjegye:

Igény esetén sárga csekket is tudunk küldeni. Ha erre szükséged van, írj a [email protected] -ra, de ugyanerre a címre írhatsz akkor is, ha a tagsági számodat szeretnéd megtudni.

Akinek nincs rendszeres havi jövedelme, a tagdíja a következő. Vagyis:

  • a keresettel nem rendelkező nyugdíjasok,
  • a GYES-en, GYED-en lévő kollégáink, a gyermekgondozási szabadságon lévő tagok,
  • a tanulók, hallgatók,
  • a munkanélküliek,
  • a hat hónapnál hosszabb ideje keresőképtelen állományban lévők számára

a tagdíj egy évre a tárgyévre meghatározott legkisebb munkabér 3%-a (2024-től kerekítve évi legalább egyszeri 8.000 forint), melyet a tárgyév december 31-ig kell megfizetni (2023-ra ez még 6.960 forint). A tagdíjfizetési kötelezettség megváltozása esetén a tárgyévi tagdíjat időarányosan kell fizetni.

A vállalkozói jogviszonyban lévők számára a tagdíj legalább a legkisebb munkabér vagy az oktatási tevékenységből származó bevétel 0,8 %-a.

A tagdíjat havonta, tárgyhót követő hó 20-ig kell az Országos Iroda által megjelölt bankszámlára történő befizetéssel vagy utalással teljesíteni.

A tagdíjról szóló döntésünk ideiglenes, erre a témára 2024. márciusában visszatérünk.

A befizetésekről következő év elején küldünk igazolást. A szakszervezeti tagdíj ugyanis adóalapot csökkentő tétel (ennyivel kevesebb jövedelem után adózol).

Ha bármilyen tagdíjjal kapcsolatos kérdésed van, írj a [email protected]!

Barátsággal:

PDSZ

Kattints a képre!

Hasonló cikkek

Aki nem lép egyszerre…

nemcsak, hogy nem kap rétest estére, de könnyen találja magát partvonalon kívül. Mialatt nem hajlandóak a tankerületi központok felvenni szakképzett pedagógusokat, mert annak idején úgy

Tovább olvasom »

Sehogy sem jön ki a matek

A sztrájktörvény alapján kezdeményezett egyeztetés után pár héttel, 2024. május 23-án az EFOP PLUSZ Oktatási Albizottság ülésén, amelynek a PDSZ képviselője is tagja, ismét meghallgattuk

Tovább olvasom »