A PDSZ Országos Választmányának hat pontja a gyermekek védelmében

Még mindig nem tudunk semmit annak előzményéről, hogy miért kapott kegyelmet a pedofil gyermekotthon-igazgatónak falazó, bűncselekmények eltussolásában aktív K. Endre. Egyet azonban lehet tudni: azért, hogy 2010 óta a gyermekvédelem intézményrendszere az oktatással együtt döbbenetes helyzetbe került, a kormány és elsősorban a kormányfő a felelős. Mióta megszólalt Orbán Viktor a véletlenül felszínre került botrányos ügyben, másról sincs szó, csak újabb látványpolitizálásról. A PDSZ a botrány kirobbanásakor kiadott egy közleményt, majd a 2023. február 23-ai országos választmányi ülésén elfogadott hat pontot arról, hogy az oktatás területén milyen azonnali lépésekre van szükség a gyermekek védelmében.

Íme a PDSZ hat pontja:

  1. Hathatós lépéseket kell tenni a szakemberhiány csökkentésére: ilyenek a béremelés, a juttatások, a munkaterhek csökkentése – ez a pedagógusokra is értendő, mert a jelenlegi helyzetben sok esetben nincs lehetőségük felismerni a gyermek magatartásában a változásokat, mivel gyakran kerülnek helyettesítés miatt olyan osztályba, gyermekcsoportba, ahol a gyermekeket nem, vagy kevésbé ismerik. Szakemberhiánnyal és túlterheléssel a bajokra figyelmeztető jelek alig vehetők észre. A pedagógus és a gyermek között nem alakulhat ki olyan bizalmi kapcsolat, ami alapfeltétele annak, hogy időben beavatkozás történjen.
  2. A közoktatási intézmények, a gyermekvédelem, a gyámügy szoros együttműködésére van szükség: épüljön ki jelzőrendszer! A gyámügyi intézkedések, ezen belül a legsúlyosabb, a kiemelés előtt hallgassák meg a gyermekeket, tanulókat nevelő-oktató pedagógusokat, legyen kötelező az óvoda, iskola bevonása a helyzet feltárásába és a döntéselőkészítésbe!
  3. Legyen forrás az átmeneti elhelyezést nyújtó nevelőotthonok, a nevelőszülői hálózat korszerűsítésére, a nevelőszülők továbbképzésére, megfelelő számú pszichológus, segítők és gyermekvédelmi szakemberek, szociális munkások álláshelyeinek létesítésére és normális megélhetést biztosító, a pályát vonzóvá tevő bérekre!
  4. Tegyen a kormány lépéseket a gyermekszegénység ellen, a gyermekjólét és a gyermekek családban tartásának érdekében (pl. ne legyen a családból történő kiemelés az óvodai, iskolai mulasztás szankciója)!
  5. Javasoljuk azoknak a jogszabályi rendelkezéseknek hatályon kívül helyezését, amelyek megakadályozzák azt, hogy külső szervezetek, NGO-k, szakemberek tájékoztatásokat, foglalkozásokat tartsanak a közoktatási intézményekben, valamint azokat a törvényi előírásokat, amelyek alapján emiatt igazgatókat akár egy év múlva is szankcionálhatnak.
  6. Javasoljuk a tankötelezettségi korhatár felemelését a 18. életévre.

A PDSZ Országos Választmánya

Nagy Erzsébet

Nagy Erzsébet

Hasonló cikkek

Adó 1% felajánlása

Kedves Tagjaink, Követőink és Látogatóink! Az idei évtől kezdődően lehetővé vált, hogy már a PDSZ alapítványának, az Oktatással a Demokráciáért Alapítványnak is fel tudjátok ajánlani

Tovább olvasom »

Minden fontos infó, amit az új felhasználói vezérlőpultodról tudnod kell

Kedves Barátunk! Jeleztük már neked, hogy a PDSZ új tagnyilvántartási rendszert vezet be. Mostanra már meg kellett kapnod a szolgáltatótól, vagyis az Egyesület Online-tól azt a levelet, amellyel te is hozzá tudsz férni ehhez a felülethez. Az alábbi üzenetet kellett megkapnod, amelyben ahhoz, hogy hozzáférést kapj az Egyesület Online csak neked fenntartott felületéhez, az alábbi linkre kell kattintanod: Jogosult vagyok […]

Ez a cikk csak PDSZ-tagok számára érhető el. Még nem vagy tag? Lépj be!

Tovább olvasom »