Lépés in-dulj! – kötelező képzés pedagógusoknak

A belügyminiszter ismeretlen tartalmú képzésre kötelezné a pedagógusokat. Az erről szóló tervezet váratlanul bekerült az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának 2024. március 28-ai ülésére.

Annyira előkészítetlenül történt mindez, hogy a bizottság fideszes elnöke, Kósa Lajos javasolta napirendről levenni az előterjesztést, amelyet a bizottság egyetlen tagja se vállalt fel. Érdemes megnézni az erről szóló VIDEÓT. Láthatóan fontos ez a salátatörvény a titkos javaslattevőnek, mert a húsvéti ünnepek után, kedden újra napirendre kerül a salátatörvény tervezete. Közzétesszük a PDSZ Pintér Sándornak és Maruzsa Zoltánnak írt levelét:

Tisztelt Miniszter Úr, tisztelt Államtitkár Úr!

Tudomásunkra jutott, hogy 2024. március 28-án az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának napirendjére egy újabb „salátatörvény” tervezete került, amely többek között módosítaná a Nemzeti Köznevelésről szóló törvényt is. Eszerint a pedagógus számára a miniszter rendeletben – a pedagógus-továbbképzésen kívül – további képzés teljesítését rendelheti el.

Szíveskedjenek tájékoztatni arról, hogy mi indokolja a miniszter által előírható képzést!

Milyen tartalmú képzés lenne ez, konkrétan kiket érintene, és milyen kötelezettséget róna a résztvevőkre?

Miért nem történt erről előzetes egyeztetés?

Ki vagy kik a tervezet előterjesztői? Az ülésről készült videófelvételen az derül ki, hogy a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság kormánypárti elnökének sincs erről információja.

Miért a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elé került ez a tervezet?

Tudomásunk szerint az előterjesztés az ünnepek után, kedden délután kerül újra napirendre. Mi indokolja, hogy bármiféle egyeztetés nélkül és ilyen sebességgel erőltetik át ezt az egyébként nagy terjedelmű törvénytervezetet, és mi az indoka annak, hogy a pedagógusok képzéséről szóló rendelkezések ennek részei legyenek?

Az ülésen készült és nyilvánosságra került videófelvételen elhangzott ugyan, hogy a miniszter által előírandó képzés nem része a hétévenkénti kötelező továbbképzésnek, ennek ellenére még lehet szankcionálni azt, ha valaki nem vesz részt a rendeletbe foglalt, vagy – akár, ha nem is kerülne rendeletbe – a munkáltató által előírt képzésen. Pl. fegyelmi eljárást lehet indítani a képzésben való részvétel megtagadása miatt, ennek eredményeképpen különböző fegyelmi büntetést, akár elbocsátást is alkalmazhat a munkáltató. Egyébiránt, az, ha valamely képzéssel teljesíthető a hétévenkénti továbbképzés, és azt nem vállalja a pedagógus, azzal még nem szüntethető meg a jogviszonya. A jogviszony akkor szüntethető meg, ha az érintett az előírt 120 óra továbbképzést a hétéves cikluson belül nem teljesíti, és magát nem tudja kimenteni. Ezért az az előterjesztői indoklás, hogy e képzés teljesítésének elmulasztásáért nem lehet megszüntetni a jogviszonyt, teljességgel hamis és megtévesztő. Itt ugyanis arról van szó, hogy míg a hétévenkénti továbbképzés tartalma a rendeletben foglalt kereteken belül valamelyest fakultatív, a törvényjavaslatban feltüntetett, eddig ismeretlen tartalmú képzés teljesítése rendeletileg előírható, és a pedagógusoknak a hétévenkénti 120 órás továbbképzési kötelezettségen túli további munkaterheket jelent. Ez a kötelezettség bekerülne a pedagógusok új jogállásáról szóló törvény 67. § (1) bekezdésének 11. pontjába is, amely jelenleg a továbbképzés teljesítésének munkaköri kötelezettségét tartalmazza.

A Magyar Kormány EFOP PLUSZ-ban tett vállalásai között szerepel az, hogy olyan jogszabályokat alkotnak, amelyek a pedagóguspályát vonzóvá teszik. Véleményünk szerint a munkaterhek további növelése, a miniszter által előírt képzés elrendelése ezzel a vállalással szöges ellentétben van.

A PDSZ kéri a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elé terjesztett törvényjavaslatból a nemzeti köznevelésről szóló törvény és a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény továbbképzésre vonatkozó rendelkezéseinek módosításáról szóló paragrafusokat visszavonni. Amennyiben viszont a miniszter által előírható képzés bevezetését Önök támogatják, úgy kérjük, folytassák le az ezzel kapcsolatos előzetes egyeztetést a szakszervezetekkel!

Mielőbbi válaszukat várva, kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

Nagy Erzsébet

a PDSZ Országos Választmánya képviseletében

Dr. Harangozó Tamás országgyűlési képviselő, aki a sebtében bizottság elé terjesztett salátatörvényben észrevette a pedagógusokat érintő módosításokat – és ezt szóvá is tette -, ezt a videót posztolta az ülésről Facebook-oldalán:

Kérjük, támogasd a PDSZ-t!

A PDSZ a saját tagbevételeiből gazdálkodik. Nincs főállású vezető, nincs bónusz, nincs cafatéria. Viszont van munka: most éppen többszáz hozzánk forduló kollégának jogsegély biztosítása, ezzel együtt rengeteg kiadás. Cikkek, jogi útmutatók, jogsegély, filmek. Élők az eseményekről. Technika, előfizetések, tárhelyek. Tájékoztató anyagok, plakátok, filmek. Erre költjük a pénzedet, ha úgy döntesz, támogatod a munkánkat!

Lépj be a PDSZ-be!

Erről minden fontos információt megtalálsz itt:

Ne feledd: a szakszervezeti tagság nem ünnepi ajándékcsomagért fontos! Hanem azért, hogy a jogászaink megvédjenek, eljárjanak a nevedben, ha jogsértés ér. És azért, hogy a mindenkori kormánnyal szemben hatékonyan képviselhessük az érdekeidet! És mert együtt erősebbek vagyunk.

Havi egy gyorséttermi menü árával bebiztosíthatod, hogy mindig legyen, aki kiáll az érdekeidért!



Hasonló cikkek