Ne hagyd magad átverni: ne írj alá!

Lehet, hogy csak különös véletlen, de amióta a PDSZ bedobta a köztudatba az szabadságok összehangolt kivételét mint a sztrájk alternatív formáját, egyre több iskolából kapunk olyan hírt, hogy a pedagógusoknak már most nyilatkozniuk kell, mikor szándékoznak kivenni ez évi  szabadnapjaikat.

Ahogyan azt mi is megírtuk, március 2-án a PDSZ egy sajtótájékoztató keretében ismertette a következő hetek várható eseményeit. Itt elhangzott, hogy amennyiben a kormány ismét időhúzással lehetetleníti el a jogszabályoknak megfelelő sztrájkot, a szakszervezet más útját valósítja meg a munkabeszüntetésnek: a szabadnapok időzített, koordinált kivételét.

Az elmúlt pár napban sorra érkeztek a hírek arról, hogy a pedagógusoknak írásban, előre kell nyilatkozniuk arról, ebben az évben mikor kívánják kivenni a törvény által biztosított hét szabadnapot. Egyfelől ez teljesen nonszensz, hiszen ez a jogi lehetőség pont arra szolgál, hogy váratlan helyzetekben otthon maradhassanak a dolgozók. Másfelől ez a növekvő nyilatkoztatási kedv gyanúsan egybeesik a PDSZ bejelentésével. Lássuk, mit tehetsz ebben a helyzetben.

Mit mond a törvény?

Az Mt. 122. paragrafusának (2) bekezdése kimondja:

[frame]

„A munkáltató évente hét munkanap szabadságot – a munkaviszony első három hónapját kivéve – legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Ennek során a 121. § megfelelően irányadó. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.”

[/frame]

Vagyis a törvény szerint két dologra kell figyelned:

  • legalább 15 nappal korábban jelezned kell írásban, ha szeretnél kivenni szabadnapot
  • egy évben legfeljebb kétszer élhetsz ezzel a lehetőséggel.

Mindez azt jelenti, hogy

nem vagy köteles semmiféle előzetes nyilatkozatot tenni!

Épp ezért mi arra biztatunk, hogy ne írj alá semmi ilyesmit.

Ha a valamilyen okból, pl. nyomásgyakorlás hatására mégis megtetted, azt egy később benyújtott, törvénynek megfelelő, vagyis 15 nappal korábban beadott igény felül fogja írni. Szóval ha alá is írtál  ilyen nyilatkozatot, nem vagy köteles az abban szereplő időpontokban kikérni a szabadságot. Éppen ezért egy esetleges korábban aláírt nyilatkozatra hivatkozva nem is utasíthatják el a szabadnapok kivételére vonatkozó igényedet, ha azt szabályosan nyújtottad be.

Kréta testvér figyel téged

Mily érdekes, hogy mostanában vált hozzáférhetővé a Krétában az a HR modul is, amely a távolléteket tartja nyilván (lásd a fenti képet). Kövesd nyomon figyelmesen ezt a nyilvántartást, és ha tudtod nélkül vagy akaratod ellenére írnak ki neked szabadságot, esetleg utólag kerül be bármi olyasmi, ami nem felel meg a valóságnak, azonnal készíts képernyőmentést, és tiltakozz írásban!

Ne hagyd magad átverni, ne hagyd magad megfélemlíteni, ne engedj a nyomásnak!

Amit mindenképpen megtehetsz:

…hogy csatlakozol hozzánk! Csak akkor tudjuk tényleges nyomás alá helyezni a kormányt, ha te is mögöttünk állsz. Akkor érhetünk el többet, ha velünk tartasz! Éppen ezért tedd meg az első lépést saját magadért, és…

Állj mögénk még ma!

[frame]

[/frame]

Hasonló cikkek